Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Prioritate a polițiștilor bihoreni

Siguranța în școli,

Prioritate a polițiștilor bihoreni

Siguranța în instituțiile de învățământ din Județul Bihor este prioritate a polițiștilor bihoreni și în anul școlar 2014 - 2015.

Luni, 15 septembrie 2014, în contextul începerii noului an școlar, polițiștii bihoreni din structurile de prevenire, proximitate, ordine publică și poliție rutieră vor fi prezenți la festivitățile care vor marca acest eveniment în 247 de școli bihorene.
Polițiștii vor fi alături de elevi, părinți și cadre didactice, pentru a reconfirma parteneriatul Poliție - Școală, dar și pentru a adresa recomandări preventive tuturor celor implicați în activitatea școlară, siguranța copiilor reprezentând o prioritate permanentă a polițiștilor bihoreni.
Totodată, pe întreg parcursul anului școlar, polițiștii bihoreni vor desfășura activități specifice, care să conducă la îmbunătățirea și menținerea climatului de siguranță în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar pe raza Județului Bihor.
Echipajele de poliție vor fi prezente, zilnic, în zona intrărilor în școli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea și ieșirea de la cursuri a elevilor. De asemenea, traseele de deplasare a elevilor vor fi supravegheate în permanență de polițiștii bihoreni.
Pe parcursul întregului an școlar 2014 - 2015, polițiștii bihoreni vor continua colaborarea cu conducerea instituțiilor de învățământ pentru asigurarea climatului de siguranță publică în incinta și în zona adiacentă acestora, pentru asigurarea respectării prevederilor Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, identificarea unor soluții eficiente de organizare a controlului accesului, cât și pentru asigurarea protecției electronice și mecanice a căilor de acces în aceste instituții.
Fiecare unitate de învățământ va fi inclusă în itinerariile de patrulare auto și pedestre ale poliției bihorene, asigurându-se, totodată, supravegherea traseelor de deplasare a elevilor.
Echipajele de poliție vor fi prezente, zilnic, în zona intrărilor în școli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea și ieșirea de la cursuri a elevilor. De asemenea, vor fi efectuate patrulări în zona școlilor și în perioadele când elevii nu au cursuri, întrucât multe unități școlare dețin terenuri de sport care sunt frecventate de un număr mare de copii. O atenție deosebită va fi acordată unităților de învățământ din mediul rural.
Totodată, la fiecare instituție școlară din Județul Bihor, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității vor posta recomandări preventive, atât pentru prevenirea victimizării și a implicării elevilor în fapte antisociale, cât și pentru prevenirea victimizării acestora prin accidente rutiere.
Campanii preventive, jocuri și concursuri educaționale
În cursul anului școlar 2014 - 2015, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, alături de reprezentanții Inspectoratului Școlar Bihor, vor dezvolta o serie de proiecte și campanii preventive, pe teme de actualitate, precum folosirea în siguranță a Internetului, prevenirea disparițiilor de copii, prevenirea agresivității și violenței în mediul școlar și prevenirea victimizării copiilor prin accidente rutiere. Copiii vor fi implicați activ în numeroase concursuri educativ - preventive de eseuri, scenete, scenarii, expoziții de desene cu mesaj preventiv, marșuri tematice, standuri preventive organizate de copii, iar cei mai merituoși vor fi cooptați în rețeaua de voluntari a Poliției bihorene.
Pe parcursul întregului an școlar, polițiștii Compartimentului de Analiză și de Prevenire a Criminalității, de proximitate, polițiștii rutieri și de la posturile de poliție comunale bihorene se vor întâlni în mod constant cu reprezentanții instituțiilor școlare, dar și cu părinții și cu elevii. Totodată, polițiștii vor participa la ședințele comitetelor de părinți, la consiliile profesorale și la orele de dirigenție, în vederea prevenirii violenței în școli și a victimizării elevilor și cadrelor didactice.
Totodată, polițiștii de prevenire bihoreni îi vor informa pe părinți sau reprezentanții legali ai copiilor cu privire la principalele reguli pe care trebuie să le discute cu cei mici pentru a preveni victimizarea acestora sau implicarea lor în fapte de natură antisocială. În discuțiile purtate cu familiile copiilor vor fi accentuate aspecte privind modalitățile de gestionare a conflictelor dintre copii, mecanismele de prevenire a comiterii de infracțiuni, instituții care oferă sprijin, suport copiilor aflați în situații de măsurile necesare pentru a evita victimizarea copiilor și consecințele legale și sociale în cazul săvârșirii de infracțiuni.
Patrule școlare și educație rutieră în școli
Pentru că siguranța copiilor constituie una dintre prioritățile polițiștilor rutieri bihoreni, aceștia se vor afla în apropierea școlilor amplasate pe arterele intens circulate, pentru asigurarea fluenței și siguranței traficului rutier la orele de maximă afluire a elevilor.
În cursul anului școlar 2014 - 2015 vor fi reactivate patrulele școlare de circulație împreună cu reprezentanții instituțiilor școlare, pentru deplasarea în siguranță a elevilor în zona unităților de învățământ.
Împreună cu factorii decizionali din unitățile de învățământ se va stabili Calendarul de activități pe linie de educație rutieră ce vor fi desfășurate la clase, în comun cu cadrele didactice, în noul an școlar.
Polițiștii vor prezenta materiale de prevenire pe teme rutiere, care cuprind aspecte cazuistice privind accidente rutiere și recomandări specifice, pe categorii de vârstă.
Pentru siguranța elevilor, vor fi identificați toți deținătorii de autovehicule destinate transportului școlar. Aceștia vor fi instruiți cu privire la obligațiile ce le revin în vederea asigurării unei stări tehnice corespunzătoare și a utilizării acestor mijloace strict conform destinației.
Stimați părinți,
Pentru a vă ține copilul cât mai departe de un comportament deviant, poliția vă recomandă:
Comunicați cu copilul dumneavoastră! Acesta trebuie înțeles, iar personalitatea lui respectată;
Fiți fermi cu copilul, dar nu agresivi! Violența nu rezolvă problemele ci, mai degrabă, le amplifică;
Verificați de câți bani de buzunar dispune copilul dumneavoastră și cum îi cheltuiește;
Dacă fiul sau fiica dumneavoastră vine acasă cu obiecte de valoare, verificați proveniența lor și nu acceptați răspunsuri facile;
Sfătuiți-vă copilul să nu accepte invitația de a se urca în mașina unei persoane necunoscute;
Educați copilul să nu primească daruri de la persoane necunoscute și nici să nu dea relații despre programul dumneavoastră de lucru;
Interesați-vă permanent de situația școlară a copilului dumneavoastră;
Încercați să-i cunoașteți și să vă apropiați de prietenii copiilor dumneavoastră și de familiile lor;
Asigurați în familie un climat afectiv, de bună înțelegere;
Distribuiți copiilor sarcini clare în desfășurarea vieții de familie, care să le dezvolte simțul responsabilității și al utilității, fără a exagera însă;
Atunci când observați o schimbare negativă în comportamentul copilului dumneavoastră, motivați-l pentru rezolvarea în comun a problemei cu care se confruntă;
Alegeți comunicarea: lipsa dialogului creează bariere greu de trecut în relația copil-părinți;
Când situația pare a scăpa de sub control, adresați-vă celor care vă pot fi de ajutor (profesori, poliție, organizații neguvernamentale, asociații de tineret), care vă pot sfătui și sprijini în rezolvarea problemelor.
Poliția bihoreană recomandă tinerilor
Nu legați prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant;
Fiți prudenți în relațiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplător;
Nu intrați în anturaje dubioase!
Evitați frecventarea locurilor și mediilor unde se adună persoane dubioase, se consumă alcool, droguri sau se practică jocuri de noroc;
Nu primiți nimic de la persoane necunoscute sau despre care aveți puține informații.
Recomandări pentru a circula corect și în siguranță pe drumurile publice
Circulați numai pe trotuare sau pe potecile laterale ale drumurilor;
Nu vă angajați în traversarea căilor rutiere în fugă, prin fața sau prin spatele autovehiculelor staționate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în stații;
Traversați numai pe trecerea de pietoni și numai la culoarea verde a semaforului electric;
În intersecțiile fără marcaje, traversați numai pe la colțul străzii și numai după ce v-ați asigurat atent că din ambele părți că nu se apropie niciun vehicul;
Așteptați sosirea autobuzului, troleibuzului sau tramvaiului numai pe trotuar sau pe refugiile special amenajate;
Nu vă jucați pe partea carosabilă a drumurilor publice sau în apropierea acestora, ori pe aleile intens circulate dintre blocurile de locuințe! Folosiți pentru joacă numai locurile unde nu circulă mașini: parcuri, terenuri de sport, curtea casei sau a școlii.  
Poliția bihoreană urează tuturor elevilor un an școlar plin de realizări!

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 2 decembrie 2020