Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„ENO Tree Planting DAY”, la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” Oradea

10th Anniversary, 22 September 2014

„ENO Tree Planting DAY”, la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” Oradea

Cum a început totul...
A fost o zi însorită în urmă cu 10 ani, când 50 de școli din 30 de țări au fost cooptați să planteze copaci care simbolizau pacea. Până astăzi, 17 milioane de copaci ai păcii au fost plantați de 10.000 de școli din 157 de țări...

Proiectul „ENO Tree Planting Day" a fost inițiat de Universitatea JOENSUU - Finlanda. Această zi este organizată de ENO - Mediul Înconjurător Online, o școală globală virtuală, care își propune responsabilizarea pentru problemele de mediu și dezvoltare durabilă.
Scopul lor este să planteze împreună cât mai mulți pomi, ca parte a campaniei „Un miliard de copaci", promovată de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu.
Plantarea arborilor este foarte importantă pentru noi! În primul rând, ne reamintește de natură și despre importanța protecției mediului înconjurător. În al doilea rând, este un simbol al cooperării internaționale.
Până în prezent s-au înscris la proiect peste 10.000 de școli din peste 157 de țări. Scopul proiectului este de a planta arbori în toate colțurile lumii. Primii arbori vor fi plantați la prânz în Oceania. Urmând cursul Soarelui, noi arbori vor fi plantați în Asia, Europa și Africa, iar în cele din urmă, lanțul de arbori va ajunge până în cele două Americi. Când planeta se va roti în jurul axei, deja noii „copăcei" vor începe să crească...
Cine a participat de la școala noastră...
Fiind la început de drum și pășind cu pași timizi în primele zile ale „carierei" de elevi de gimnaziu, elevii claselor a V-a B și a V-a C au luat hotărârea să planteze câte un pomișor care să crească și să înflorească odată cu ei...
Sub îndrumarea a două cadre didactice Rusu Krisztina și Galea Rodica (diriginte la clasele a V-a B și C), 44 de copii de la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir" din Oradea, ajutați de micii grădinari de la Grădinița Nr. 24 (însoțiți de dna Maria Bercea), au luat parte la acest proiect, plantând copaci în curtea grădiniței care a găzduit elevii și profesorii inițiatori. Elevii noștri au plantat copaci din specia „Fraxinus excelsior", primiți cu sprijinul dlui Rusu Liviu, fondator al Grupului Ecologic de Colaborare LOTUS Oradea. Fiecare copil a luat parte într-o oarecare măsură la plantare... și au promis solemn ca vor uda, îngriji și urmări evoluția copacilor în continuare.
La terminarea activității, am trimis comentariile, observațiile și fotografiile noastre pe blogul ENO Tree Planting Day.
Prof. Rusu Krisztina

Trimite email

duminic, 18 august 2019