Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Ziua Oradei a fost marcată, vineri, printr-o expoziție de machete

La Școala „Oltea Doamna

Ziua Oradei a fost marcată, vineri, printr-o expoziție de machete

„Noi, an de an, de vreo 5-6 ani, sărbătorim Ziua orașului nostru printr-o expoziție de machete ale unor castele medievale, realizate la nivelul claselor a VI-a, după cum, aveam să aflăm de la organizatorul expoziției, doamna profesor (de istorie) Eva Laza.

Materia clasei a VI-a la istorie este Evul mediu și atunci ne-am orientat către acest subiect, având în vedere că orașul nostru este un oraș medieval; noi sărbătorim în acest mod, desigur amintind însemnătate zilei de 12 octombrie. Copiii trebuie să cunoască și cunosc acest lucru, dar și semnificația Festivalului „Toamna orădeană", a mai spus doamna profesor Eva Laza.
Expoziția, cuprinzând circa 30 de machete, a fost amenajată în holul din fața sălii profesorale, fiind vernisată în prezența conducerii școlii și a consilierului educativ, cu participarea autorilor lucrărilor.
Dl director Mircea Mitran și doamna director adjunct, prof. dr. Liliana Bocoi, au apreciat frumusețea și diversitatea lucrărilor, creativitatea și originalitatea manifestate de elevii dnei profesor, dar și exactitatea cu care unii autori au reprodus și s-au apropiat de realitatea orădeană, ca de exemplu lucrarea Crinei din a VI-a D, care reproduce la „indigo" macheta Cetății Oradea; la fel și lucrarea Mariei din a VI-a C, cele două machete deosebindu-se doar prin materialul folosit, lemn, în primul caz și bețișoare de chibrituri în cazul Mariei. Alături, am putut admira castelul fantezist al Iuliei și Andreei; macheta realizată de Darian, Rareș și Luca (din a VI-a B) ne prezintă un castel impunător, demn de invidiat, cu un pod mobil la fel de evident. La alte machete, cum a fost castelul „Diasanina", al fetelor din a VI-a B (Diana, Denisa și Gianina), am observat și alte detalii, în afara podului mobil, șanțul cu apă și chiar unele figurine, care întruchipau străjerii, dar și drapelul...
Ca o răsplată a muncii, la ora de istorie, autorii lucrărilor vor fi premiați cu câte un 10 pentru implicarea lor în acest proiect, derulat de Ziua Oradei.
Ovidiu Dan

Trimite email

joi, 22 august 2019