Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Campania preventivă „ Siguranță în mediul rural"

În perioada septembrie - octombrie

Campania preventivă „ Siguranță în mediul rural"

Polițiștii de prevenire bihoreni au acționat pentru prevenirea victimizării cetățenilor din mediul rural.

În perioada septembrie - octombrie 2014, la nivelul Județului Bihor s-a derulat Campania preventivă „Siguranță în mediul rural", sub sloganul „Fii preventiv - Alege siguranța!"
În acest context, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, alături de polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică - Compartimentul Sisteme de Securitate, polițiști rutieriști, de proximitate și de cei din cadrul posturilor comunale de poliție din cadrul I.P.J. Bihor au derulat  o serie de activități preventive menite să contribuie la prevenirea criminalității și la creșterea gradului de siguranță a cetățenilor din mediul rural.
Campania a avut ca scop informarea cetățenilor cu privire la măsurile de autoprotecție care trebuie adoptate pentru reducerea riscului de victimizare prin diverse tipuri de criminalitate.
Principalele direcții de acțiune ale polițiștilor bihoreni au fost informarea populației din mediul rural în vederea adoptării unor măsuri de reducere a riscului victimal, atât pe linia prevenirii furturilor din locuințe, din autoturisme, genți și buzunare, cât și în vederea prevenirii tâlhăriilor și a accidentelor rutiere. Totodată, polițiștii bihoreni au vizat informarea reprezentanților autorităților locale cu privire la generalizarea sistemelor alternative de asigurare a ordinii si liniștii publice (paza comunală, specializată, voluntari) și informarea elevilor cu privire la măsurile de prevenire a victimizării și a celor antiinfracționale, în vederea adoptării unui comportament bazat pe respectarea legii și a normelor sociale.
Un segment important în desfășurarea acțiunilor preventive este reprezentat de informarea populației din mediul rural cu privire la măsurile de protecție pe care fiecare persoană trebuie să le cunoască și să le adopte pentru a-și spori siguranța proprie, a familiei sale și nu în ultimul rând, a comunității în care trăiește.
Pentru ca populația să conștientizeze necesitatea adoptării unui comportament preventiv, polițiștii bihoreni au organizat la sediile primăriilor, în căminele culturale sau în alte spații din mediul rural, întâlniri cu reprezentanți ai autorităților publice locale, ai minorităților etnice, cu directorii unităților școlare, cu asistenți sociali, factori poștali, reprezentanți ai unor societăți comerciale, reprezentanți ai cultelor religioase și cu alți reprezentanți ai comunităților locale, pentru identificarea și dezbaterea problemelor existente la nivelul comunităților și pentru transmiterea unor mesaje preventive.
În interacțiunea lor cu cetățenii, polițiștii au abordat subiecte referitoare la furturile din buzunare și genți, din locuințe, furturile din auto, înșelăciunile prin SMS și prin metoda „Accidentul", prevenirea accidentelor rutiere, modificări ale Codului Rutier intervenite în cursul lunii septembrie a.c., dinamica accidentelor rutiere și zonele identificate cu risc în ceea ce privește producerea de evenimente rutiere.
Totodată, au fost discutate aspecte referitoare la importanța asigurării antiefracție conform prevederilor Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor și au fost prezentate normele de aplicare a acesteia, cu modificările aduse prin H.G. nr.301/2012, iar polițiștii de proximitate i-au familiarizat pe cetățenii din mediul rural cu privire la conceptul de Poliție de Proximitate.
De asemenea, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, polițiștii rutieri și cei de proximitate au organizat 24 de întâlniri cu elevii, cadrele didactice și conducerea unităților școlare, în scopul prevenirii delincvenței juvenile și a victimizării minorilor, priorității permanente ale Poliției bihorene în domeniul prevenirii criminalității.
Tematica prezentată de polițiști în interacțiunea lor cu elevii a fost axată pe prevenirea comportamentelor antisociale, prevenirea accidentelor rutiere, a violenței în mediul școlar, răspunderea penală a minorilor etc. 
Totodată, au fost prezentate diferite situații de victimizare în care pot fi implicați minorii și măsurile de prevenire pe care orice persoană le poate lua pentru a evita unele situații de victimizare. 
Astfel, de acțiuni preventive au avut loc în cadrul unor comunități rurale din Tinca, Tileagd, Cefa, Lugașu de Jos, Ceica, Dobrești, Holod, Oșorhei, Biharia, Sălard, Ciumeghiu și Diosig.
Polițiștii bihoreni au distribuit, în cadrul acțiunilor organizate cu cetățenii, diverse materiale informativ - preventive, iar la sediile instituțiilor publice și autorităților locale din mediul rural au fost postate afișe cu recomandări preventive.
Comisar - șef de poliție Ioana INDRIEȘ,
Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Campania preventivă „ Siguranță în mediul rural".

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 1 octombrie 2020

Poza zilei

Câștigă o tabletă Smart!

La împlinirea a 20 de ani de activitate,
Universitatea Agora din Oradea organizează un concurs pentru elevii claselor a XII-a
Dacă ești elev în clasa a XII-a și dorești să câștigi o tabletă Smart, urmează cei trei pași:
1. Cere o recomandare dirigintelui tău.
2. Redactează un eseu-prezentare cu titlul ,,Dăruiește învățătură"!
3. Scanează sau fotografiază recomandarea și eseul și trimite-le pe adresa de email: agora20@univagora.ro.
Fii conectat! Fii învățat!
Și tu ai dreptul la educație!