Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Burse de studii pentru 10 elevi de liceu

Asociația Pro Bambini acordă din nou

Burse de studii pentru 10 elevi de liceu

Vă facem cunoscut Regulamentul privind acordarea burselor de studii pentru elevi de liceu - anul școlar 2014 - 2015, aprobat de Consiliul Director al Asociației Pro Bambini în ședința din 09.10.2014.

Asociația Pro Bambini va acorda, în anul școlar 2014 - 2015, burse de studiu pentru zece elevi de liceu, cursuri de zi, școlarizați în regim bugetat. Bursele se vor acorda la cererea elevilor, sub semnătură proprie, iar în cazul în care aceștia sunt minori și sub semnătura părinților. Cererile, însoțite de documente justificative și fișa de înscriere în baza de date a Asociație Pro Bambini, se vor trimite pe adresa Asociația Pro Bambini Oradea, Oficiul Poștal Oradea 9, Căsuța Poștală 84, Oradea, Bihor.
Membrii Consiliului Director al Asociației Pro Bambini au propus acordarea a zece burse în cuantum de 100 de lei/elev/lună/anul școlar 2014 - 2015.
Criterii
a) Condiția de obținere a unei burse acordată de Asociația Pro Bambini este ca elevul să fi obținut în anul școlar precedent pentru care solicită bursa minimum media generală 8 (opt), iar media la purtare 10 (zece). Scăderea mediei la purtare atrage după sine sistarea bursei.
b) Nu se acordă burse elevilor repetenți.
c) Elevii care întrerup studiile și cei care pleacă din țară nu vor mai beneficia de bursă.
d) Bursele se vor acorda elevilor de liceu cu rezultate școlare și extrașcolare foarte bune, dar care provin din familii cu resurse financiare modeste.
e) Bursele se atribuie în ordinea descrescătoare a mediilor generale, a rezultatelor la olimpiade și concursuri obținute în anul precedent solicitării bursei, precum și în funcție de situația materială a elevilor.
f) Nu pot constitui criterii de acordare a burselor: vârsta, sexul, religia, rasa, apartenența politică a familiei elevilor, apartenența la organizații legal constituite ori cu activitate conform legislațiie române, instituția de învățământ la care învață elevul, studiile efectuate în străinătate, precum și accesul la burse obținute din alte surse.
g) Bursa neacordată rămâne în asociație.
h) Bursa se acordă pe bază de contract semnat între elev/respectiv părinte pentru elevii minori, și asociație.
Calendar
Proiectul va fi lansat în școli în perioada 15 -31 octombrie 2014, prin intermediul conducerii Inspectoratului Școlar Județean Bihor, în presa locală și pe site-ul asociației.
Înscrierile (depunerea dosarelor) se fac în perioada 31 octombrie - 17 noiembrie 2014 (data poștei).
Selecția beneficiarilor va fi făcută de o comisie stabilită de asociație, în perioada 19- 30 noiembrie 2014.
Comunicarea rezultatelor selecției va fi făcută până în data de 3 decembrie 2013, pe site-ul asociației www.probambini.org.
Documentația necesară obținerii unei burse de studiu:
1) cerere scrisă
2) fișă de înscriere în baza de date a Asociației Pro Bambini (se va putea descărca de pe site-ul Asociației Pro Bambini)
3) copie a buletinului/cărții de identitate părinților/elevilor, certificate de naștere
4) copii ale certificatelor de naștere și ale cărților de identitate  ale celorlalți membri ai familiei, aflați în întreținerea părinților (dacă este cazul),
5) adeverințe de elev sau de student pentru membrii familiei care urmează o formă de învățământ (pentru cei aflați în întreținere)
6) copie după certificatul de deces, în cazul în care elevul este orfan de un părinte, se completează cu adeverință/ cupoane privind cuantumul pensiei de urmaș pentru elev și frații acestuia;
7) copie a hotărârii judecătorești, în cazul în care părinții sunt divorțați, se completează cu adeverință/ cupoane privind cuantumul pensiei alimentare, pentru elev și frații acestuia.
8) documente justificative privind veniturile părinților sau veniturile proprii din luna anterioară depunerii cererii.
9) cupoane sau adeverința de la Casa de Pensii privind cuantumul pensiei de urmaș pentru
lunile care se iau în considerare, după caz.
10) adeverința de somaj;
11) adeverința de venit net pe luna anterioară depunerii cererii
12) adeverință de la Primăria pe raza căreia are domiciliul privind componența familială și veniturile nete obținute din activități de exploatare a proprietăților personale ale părinților elevului: terenuri agricole, păduri, chirii, etc.
13) documente justificative de la Administrația Financiară privind veniturile nete obținute din
activități autorizate (de exemplu: chirii, persoane fizice autorizate, asociații familiale,
societăți comerciale);
14) declarație pe propria răspundere a solicitantului și a părinților acestora, din care să reiasă că nu mai are și alte venituri decât cele declarate;
15) alte documente justificative privind veniturile părinților elevilor titulari ai cererii pentru acordarea bursei de studiu
16) copii după documentele care atestă rezultatele obținute la concursurile/manifestările la care au participat;
17) recomandare de la conducerea liceului pentru elevul solicitant.
Elevii proveniți din casele de copii (centrele de plasament) sau plasament familial vor depune umătoarele documente suplimentare privind situația în care se află:
a) adeverință din care să rezulte că solicitantul provine dintr-un centru de plasament;
b) copie a hotărârii judecătorești din care rezultă că solicitantul se află în plasament
familial;
c) cupoane sau adeverință pentru alocația de plasament;
18) copii după documentele care atestă rezultatele obținute la concursurile/manifestările la care au participat;
19) recomandare de la conducerea liceului pentru elevul solicitant.
Venitul net lunar pe membru de familie luat în calcul este de 150 de lei.
Pentru calcularea venitului mediu net pe membru al familiei  nu se iau în considerare alocații cu destinație specială, acordate din bugetul de stat:
a) ajutorul social, ajutorul pentru încălzirea locuinței, alocația pentru copiii nou-născuți
b) pentru un solicitant aflat în plasament, veniturile familiilor care au în plasament copii
c) alocații ocazionale în caz de deces și de maternitate.
În evaluarea activității extrașcolare se vor lua în calcul premii/titluri olimpice, mondiale, europene, internaționale, naționale, locale (zonale).
La începutul unui nou semestru, beneficiarul bursei se obligă să trimită asociației situația școlară și o recomandare de la conducerea unității de învățământ în care studiază.
Bursierii din ultimul an de studiu primesc bursă până la susținerea bacalaureatului.
Bursele cuvenite elevilor selectați se plătesc prin virament în conturile deschise pe numele beneficiarilor. Excepțiile vor fi aprobate nominal de către Consiliul Director al Asociației Pro Bambini.
Este interzisă favorizarea obținerii unei burse, având la bază documente fictive.
Asociația poate stabili criterii complementare de acordare a burselor, care vor fi afișate pe site-ul asociației.
Crina Dobocan

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:49:51 Ora de vară a Europei de Est