Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Lansarea proiectului „Lumina din lectură”

La Colegiul Național „Avram Iancu” din Ștei, a avut loc

Lansarea proiectului „Lumina din lectură”

„O carte este un dar, pe care îl poți des­chide iar și iar". (pro­verb)

Miercuri, 5 noiembrie 2014, a avut loc, în Sala de festivități a Colegiului Național „Avram Iancu", lansarea proiectului „Lumina din lectură", proiect premiat la Concursul promovat de Fundația „Mereu aproape" prin programul de granturi de cărți „BOOKS 4 YOUTH" II, din perioada iunie-septembrie 2014.
În cadrul programului s-au oferit 50 de pachete a câte 1.000 de volume de carte, literatură școlară, autori clasici români. Scopul programului este de a susține activitățile de promovare și încurajare a lecturii în rândul copiilor și tinerilor, în special din mediul rural și mic urban. 
La eveniment au participat domnul profesor Cristian Andru, director al colegiului, domnul profesor Viorel Lucaciu, consilier educativ, doamna profesoară Codruța Tulvan, coordonator al proiectului, doamna Cristina Epurean, bibliotecar și numeroși profesori și elevi ai școlii. Discursurile de întâmpinare au fost rostite de domnul director, domnul consilier educativ, doamna bibliotecară și unul dintre coordonatorii proiectului, care au subliniat semnificația proiectului și importanța volumelor care au ajuns în școală. Domnul director, vădit emoționat, mulțumește coordonatorilor proiectului și vorbește despre valoarea cărții în formarea unei personalități. Doamna profesoară Codruța Tulvan evidențiază nevoia de lectură și-și mărturisește bucuria de a face „ceva util pentru școala pe care a absolvit-o". În continuare, domnul profesor Viorel Lucaciu, după ce-și exprimă speranța că acest proiect îi va apropia pe elevi mai mult de carte, face o recomandare de lectură „451˚ Fahrenheit" de Ray Bradbury. Un moment important al evenimentului a fost punerea în scenă a schiței lui Caragiale, „Bacalaureat" de către elevii claselor a VII-a și a VIII-a, coordonați de doamna profesoară Codruța Tulvan.
Proiectul „Lumina din lectură", coordonat de doamnele profesoare Codruța Tulvan, profesor de limba și literatura română și Adela Bara, profesor de informatică, se desfășoară în colegiul nostru pe parcursul anului școlar 2014 - 2015 și se adresează unui grup țintă format din 450 de elevi și 35 de profesori. Coordonatorii acestui proiect și-au fixat ca obiective: să îndemne elevii spre lectură și să le găsească alte preocupări într-o comunitate mică, ce nu oferă prea multe în plan cultural,  să dezvolte elevilor gustul pentru lectură, să ridice nivelul de cultură al comunității și să-i facă pe elevi conștienți că doar prin ei înșiși, prin ce știu ei pot să devină profesioniști și oameni de valoare.
Activitățile proiectului vor fi diverse: cerc de lectură, concurs de creație artistică, punerea în scenă a unei piese de teatru, excursie, realizarea unei reviste școlare. Produsele proiectului vor fi în primul rând, creații ale elevilor noștri realizate în atelierul de lucru amenajat în interiorul școlii: creații literar-artistice, pornind de la modele literare, planșe cu periodizarea literaturii, biografii ale scriitorilor clasici, albume foto cu activitățile realizate, dar și cu imagini din casele memoriale vizitate și portofolii care să cuprindă eseuri, fișe de lectură, fișe cu citate. De asemenea, se va realiza un panou cu cele mai bune creații literar-artistice și o revistă, care vor reprezenta o oglindă a școlii noastre pentru comunitatea locală și pentru viitorii noștri elevi, un autentic instrument de promovare.
Evenimentul de ieri s-a încheiat prin inaugurarea bannerului cu datele proiectului „Lumina din lectură".
Prof. Alina Niculae
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Lansarea proiectului „Lumina din lectură”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 11 august 2020