Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Dl prefect Claudiu Pop a primit delegaţia Ambasadei Republicii Coreea

Joi, la Prefectura Bihor

Dl prefect Claudiu Pop a primit delegaţia Ambasadei Republicii Coreea

Joi, 6 noiembrie 2014, o delegaţie a Ambasadei Republicii Coreea la Bucureşti a fost primită de dl. Claudiu Adrian Pop, prefectul judeţului Bihor, întâlnire ce a avut loc la Prefectura Bihor.

Delegaţia coreeană a fost condusă de Excelenţa Sa Hyo-Sung Park, ambasadorul Republicii Coreea la Bucureşti, însoţit de dl. Oh JoongKeun, consilier.
Dl. Claudiu Pop a prezentat județul Bihor, potențialul pe care acesta îl deține în ceea ce privește dezvoltarea economică și turistică, precum și proiectele mari de investiţii ale judeţului. Domnia sa și-a  prezentat disponibilitatea de a sprijini investitorii coreeni în ceea ce privește rezolvarea problemelor birocratice și administrative pe care le întâmpină în județul Bihor, respectând cadrul legal.  
Excelenţa Sa Hyo-Sung Park și-a exprimat satisfacția în privința potențialului județului de a atrage investiții străine, dar și de a oferi atracții turistice și culturale. Mesajul Excelenței Sale a fost acela de a continua dezvoltarea parteneriatului economic existent între poporul coreean și comunitatea bihoreană, de a transmite mulțumiri și apreciere pentru disponibilitatea de a sprijini stabilirea și dezvoltarea afacerilor coreene în comunitatea locală.
O seară coreeană
Cu acest gând, Ambasada Republicii Coreea în România, în colaborare cu comunitatea oamenilor de afaceri coreeni din Oradea, celebrând excelentele relații existente între comunitățile română și coreeană, a organizat evenimentul intitulat „Seară coreeană", compusă din două părți: un program cultural coreean și „Experimentează bucătăria coreeană".
Evenimentul s-a desfășurat la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea.
„Seara coreeană" a debutat cu alocuțiunile reprezentanților comunității de afaceri coreene din Oradea, fiind urmate de felicitările Excelenței Sale Hyo-Sung Park, ambasadorul Republicii Coreea în România și ale domnului Claudiu Pop, prefect al județului Bihor. A urmat o paradă a costumelor tradiționale coreene, prezentarea fiind realizată de tineri coreeni și români, un spectacol K-Pop aparținând formației orădene de K-Pop, un dans tradițional coreean, un recital de muzică coreeană modern, un cor al Școlii de limbă coreeană compus din 10 elevi români și, în final, o demonstrație de Taekwondo.
În partea a II-a a serii publicul orădean a  putut să guste mâncare coreeană tradițională care este recunoscută ca fiind nu doar delicioasă, dar și foarte sănătoasă.
Evenimentul s-a finalizat cu o donație substanțială făcută de comunitatea de afaceri coreeană (Shinheung Electronics, Vision Digitech și JMI, toate fiind companii susținătoare ale Samsung Electronics) către Casa de Cultură a Sindicatelor, precum și o tombolă cu opt câștigători de produse electronice coreene.
Evenimentul a fost o bună oportunitate pentru a mări vizibilitatea companiilor coreene care operează în Oradea, de a le crește reputația și a le promova numele în cadrul comunității locale, precum și pentru a promova cultura coreeană și a întări cooperarea dintre cele două țări, în special cu ocazia celebrării anul viitor a 25 de ani de relații diplomatice între Coreea și România.
Claudia Timofte,
director Cancelarie Prefectura Bihor
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Dl prefect Claudiu Pop a primit delegaţia Ambasadei Republicii Coreea. 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

Sunday, 11 June 2023