Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
16 septembrie 2021

1.Jumătate dintre elevii din România au primit note peste 8.50 în școala online, spune ministrul Educației: Ne creează o imagine falsă, atrag atenția asupra acestui pericol
Notele din învățământul online sunt „peste jumătate între 8.50 și 10”, potrivit declarațiilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, făcute astăzi pentru DCNews. Acesta a spus că s-a uitat pe statistica de la nivel național, în privința predării online, și a ajuns la concluzia că notele de 8 sau 9 sunt „un accident”.
Sorin Cîmpeanu este de părere că notele din școala online „ne creează o imagine falsă” și „dacă cineva poate să mă convingă, să ne convingă, aș fi foarte fericit să poată să ne convingă că învățământul românesc are 50% din elevi merituoși”.
Ministrul Educației a mai spus că notele mari din mediul online sunt legate de dificultatea profesorilor de a evalua: „Știm foarte bine că profesorii au avut dificultăți în a evalua. Elevii, studenții sigur că avut șansa de a răspunde mult mai bine întrebărilor profesorilor în spatele unui ecran, cu camera și microfonul oprite”.

2. Cîțu despre decizia impunerii certificatelor verzi și pentru copii, fără să fie precizată vârsta: A fost o scăpare acolo. Prin HG mâine va fi corectată și vor fi cei peste 6 ani
Premierul Florin Cîțu a participat, joi seara, în emisiune la TVR1, unde a oferit câteva explicații despre propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (C.N.S.U.) care prevede obligativitatea prezentării Certificatului verde, în localitățile în care incidența la 14 zile este cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori. În documentul respectiv se face referire la faptul că certificatul va fi necesar și pentru copii, fără însă să se precizeze până la ce vârstă, informează G4Media.ro.
„Ce se întâmplă cu copiii, în privința acestei decizii?”, a întrebat moderatorul emisiunii.
„A fost o scăpare acolo. Prin Hotărâre de Guvern, mâine va fi corectată și vor fi cei (copiii – n.red) de peste 6 ani. Acum se poate testa foarte ușor. Vom folosi același principiu pe care l-am folosit și la intrarea în România”, a răspuns premierul Cîțu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

Acad. Florin Gheorghe Filip

BIOSCHIȚE DE INFORMATICIENI ROMÂNI DE SUCCES (9)

Acad. Florin Gheorghe Filip

Domnul Florin Gheorghe Filip s-a născut la 25 iulie 1947 la București. Inginer, doctor în automatică, cercetător ştiinţific gradul I, profesor universitar, conducător de doctorat, director al Bibliotecii Academiei Române, membru în Prezidiul Academiei Române şi preşedinte al secţiei „Ştiinţa şi Tehnologia Informaţiei", sunt doar câteva din titlurile actuale ale domniei sale.

De foarte tânăr devine membru corespondent al Academiei Române (în 1991, la doar 44 de ani), iar la 52 de ani (1999) devine deja membru titular al celui mai înalt for de cultură şi ştiinţă din România, lucru extrem de rar în „lumea nemuritorilor". Timp de 10 ani, în perioada 2000-2010, a îndeplinit funcţia de vicepreşedinte al Academiei Române, iar din 2010 a fost ales preşedinte al secţiei „Ştiinţa şi Tehnologia Informaţiei". În prezent este şi directorul Bibliotecii Academiei Române.
Universitatea Agora a acordat, la 9 mai 2012, primul titlu de Doctor Honoris Causa din istoria sa. Comunitatea academică a dorit în mod deosebit ca acest titlu să-i fie dedicat domnului academician Florin Gheorghe Filip, nu numai datorită prestigiului său ştiinţific impresionant din domeniul Sistemelor suport pentru decizii, Tehnologiilor pentru procese de afaceri, Societăţii informaţionale, Aplicaţiilor telematice în biblioteci şi instituţii culturale şi altele, ci şi datorită sprijinului pe care l-a acordat Universităţii Agora în perioada sa de căutare a unui drum propriu în domeniul învăţământului superior şi al cercetării. Domnul academician Filip, având şi titlul de profesor universitar din anul 1998, nu a ezitat să accepte să predea, ca profesor asociat, disciplina „Sisteme suport pentru decizii" la tânăra universitate, care era încă neacreditată, acordându-i credit prin prestigiul său, cu mare generozitate. Fiind şi cercetător ştiinţific gradul I din 1990 şi având experienţă ca editor şef, în coordonarea jurnalului „Studies in Informatics and Control" de la Institutul Naţional de Informatică, a acceptat fără rezerve să fondeze la Universitatea Agora, alături de profesorii Ioan Dziţac şi Mişu-Jan Manolescu, un nou jurnal, „International Journal of Computers, Communications & Control", care avea să devină în foarte scurt timp o publicație cu factor de impact ascendent în sistemul ISI. De asemenea, a participat alături de comunitatea Agorei la organizarea ediţiilor din 2006, 2008 şi 2010 ale conferinţei fondate de aceeaşi echipă, „International Conference on Computers, Communications & Control", prin intermediul căreia Universitatea Agora a avut marele privilegiu de a avea oaspeţi cu nume celebre, culminând cu vizita părintelui logicii fuzzy, profesorul american Lotfi A. Zadeh de la Universitatea din California, Berkely.
Contribuţiile ştiinţifice şi manageriale ale domnului academician constau în peste 200 de articole ştiinţifice publicate, 6 monografii de autor, 20 de volume editate în limbile română, franceză şi engleză şi coordonarea a peste 50 de proiecte ştiinţifice. Este membru şi coordonator în numeroase asociaţii profesionale prestigioase, precum IFAC, SiE, ATIC, SRAIT şi altele. A fost membru în comitetele ştiinţifice de program în peste 60 de conferinţe şi congrese internaţionale şi membru în echipele editoriale a peste 10 jurnale ştiinţifice din sistemul ISI, la două fiind editor-şef.
Realizările şi performanţele academicianului Florin Gheorghe Filip au fost recunoscute prin numeroase titluri, premii şi distincţii. Este Doctor Honoris Causa al universităţilor „Lucian Blaga" din Sibiu (2000), „Valahia" din Târgovişte (2007), „Ovidius" din Constanţa (2007), Ecolle Central de Lille (2007). Să mai amintim Premiul „Grigore Moisil" al Academiei şi Diploma „Omul anului 1999", acordat de Asociaţia pentru Informatică economică, Premiul „COPY RO pentru informatică" acordat de Editura tehnică, Diploma de excelenţă „Cea mai proeminentă personalitate română a deceniului în domeniul IT &C" conferită în 2011 de către Asociaţia română pentru Industria electronică şi software, precum şi Medalia „Marin Drinov cu bantă aurie", cea mai mare distincţie a Academiei Bulgare de Ştiinţe (2007).
De asemenea, a fost decorat cu Ordinul naţional „Serviciu credincios" în rang de „Mare cruce", conferit de preşedintele României pe data de 30.11.2000 şi a primit titlul de Cetăţean de onoare al Oraşului Câmpeni (2002).
Am putea continua cu multe alte realizări de prestigiu din activitatea omului de ştiinţă şi al managerului Florin Gheorghe Filip, dar acestea sunt binecunoscute de către toţi cei care au intrat în contact cu domeniul ştiinţei.
În 2013 Academia Chineză de Ştiinţe i-a acordat domnului academician prestigiosul premiu "Walter Scott  jr. Award in Information Technology".
Dar nu putem încheia fără a pomeni de omul Florin Gheorghe Filip. Toţi cei care îl cunoaştem, dacă am fi întrebaţi care sunt primele trei cuvinte care ne vin în minte la pronunţarea numelui său, am spune fără ezitare: intuitiv, generos şi catalizator. Ştie să intuiască un tânăr cercetător, un colectiv de cercetare valoros sau o instituţie academică cu perspective. Plin de modestie, nu ştie ce este invidia şi sare în ajutorul celor care au nevoie de sfaturile şi priceperea domniei sale, cu generozitatea specifică marilor spirite. Pe unde a trecut s-a comportat întocmai precum un catalizator, precipitând multe reacţii benefice, a ajutat fără să aştepte răsplată.
Ioan Dziţac
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Acad. Florin Gheorghe Filip.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 17 septembrie 2021