Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

“Dorim să trăim într-un mediu curat!”

“Eco Orizont”, la Grădinița nr. 9

“Dorim să trăim într-un mediu curat!”

Educatoarea Samica Boghiu, de la Grădinița nr. 9 din Oradea, a prezentat, miercuri, 14 februarie, o activitate opțională model în cadrul proiectului “Eco Orizont”, lansat în toamnă de Inspectoratul Școlar.

Grădinița nr. 9 este una din cele patru unități de învățământ pilot (alături de grădinițele nr. 25 și 44 din Oradea, precum și Grădinița cu Program Prelungit din Aleșd), în care aceste activități opționale se desfășoară săptămânal, pe baza unui Ghid metodic de educație și protecția mediului, și a Caietului micului ecologist.

La manifestare, au participat reprezentanți ai Inspectoratului Școlar (care fac parte din echipa de proiect: Elisaveta Roșu, Georgeta Sadoveanu și Maria Ivănescu), Agenției pentru Protecția Mediului Bihor (ing. Loredana Târb și biolog Dorina Radoveț), prof. Voichița Moș, de la Palatul Copiilor și Elevilor, educatoare de la celelalte unități pilot, precum și de la Grădinița nr. 55. Tema activității cu nr.13, intitulată “Ocrotește-mă”, a urmărit dezvoltarea capacității de cunoaștere și înțelegere a mediului înconjurător prin stimularea curiozității pentru investigarea realității înconjurătoare, precum și formarea unor abilități practice în vederea realizării unor obiecte funcționale (în cazul de față adăposturi, căsuțe pentru păsărele).


Activitate integrată ingenioasă, suplă, și eficientă


Experiența și profesionalismul educatoarei, dăruirea, curajul și sclipirea, toate au concurat la realizarea unei activități model apreciată la superlativ de reprezentanții I.S.J., care au subliniat bogăția de idei și cunoștințe științifice operaționale, activitatea integrată ingenioasă, suplă, utilă și eficientă, în care educația ecologică s-a îmbinat armonios cu activitatea matematică, artistico-plastică, teoria cu aplicațiile practice, dramatizarea și jocul de rol, menținând astfel mereu trează atenția și interesul elevilor, printr-o alternare logică, fluentă, astfel încât ruperile de ritm au trecut neobservate. În plan educațional, au fost valorificate toate valențele posibile și imposibile, copiii demonstrând la această vârstă fragedă priceperi și deprinderi sănătoase de comportament ecologic. Calendarul naturii, colțul ecologic (cuprinzând lucrările practice ale elevilor), copacul “Eco Orizont” (care prezintă într-un mod cu totul original, în rezumat, cele douăsprezece activități) sunt doar trei dintre lucrările care incumbă inspirație (și transpirație), muncă responsabilă, experiență și multă știință…

Metodele didactice moderne au fost astfel selectate și aplicate încât să aibă eficiență maximă, atât în cadrul activității frontale, cât și al celei individuale și pe grupe. Un impact și un efect deosebit a avut-o invitația (neașteptată) pe care copiii au lansat-o oaspeților (luându-i de mână) de a se așeza pe scăunele la măsuțele lor, spre a le da o mână de ajutor în ornarea și pictarea adăposturilor (căsuțelor) pentru păsărele.

Una peste alta, pentru o asemenea lecție de excepție, dna educatoare Samica Boghiu merită toate felicitările, și nota maximă! (Ov. D.)

Trimite email

duminică, 9 mai 2021