Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Condiţia femeii în literatura secolului al XX -lea

Cafenea literară la No Way Cafe

Condiţia femeii în literatura secolului al XX -lea

În cadrul proiectului educaţional dintre Colegiul Tehnic „Traian Vuia" şi No Way Cafe Oradea - Promovarea lecturii printre liceeni „Cafeneaua literară" - doamnele profesoare Roşca Elena, Condurache Simona, Sabău Marcela şi doamna bibliotecar Oprea Raluca au organizat o activitate non-formală la care au participat elevii claselor a X-a F şi a XII-a F.

Invitaţi la Cafeneaua literară, cu titlul Condiţia femeii în literatura secolului al XX-lea au fost domnul Florin Cioban de la Universitatea Oradea, facultatea de Litere, redactorul-şef al Revistei Familia, dl Ioan Moldovan, doamna director adjunct Rodica Secară şi doamna Crosman Draghina de la CT „Traian Vuia".
Obiectivele proiectului de educaţie non-formală au fost: stimularea gândirii libere şi creatoare, posibilitatea de interacţionare, generarea de idei noi şi educarea într-un cadru mai puţin formal. Elevii au fost organizaţi pe grupe, au avute pregătite portofolii cu diverse fişe de lucru, chestionare şi texte suport care au vizat tema abordată: Ion, de Liviu Rebreanu, Enigma Otiliei, de George Călinescu, Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război, de Camil Petrescu, Ion Minulescu, Lucian Blaga.
Într-o atmosferă relaxantă, destinsă, pe muzica maestrului Gheorghe Zamfir, la un pahar de ceai sau la o cafea, participanţii ş-au împărtăşit părerile despre condiţia femeii, atât din trecut, cât şi din zilele noastre.
Domnul Ioan Moldovan a prezentat condiţia femeii în literatura română din secolul al XX-lea, dând exemple numeroase din operele literare studiate în liceu şi nu numai, dar a făcut trimitere şi la poeziile dânsului în care femeia reprezintă o muză.     
Discuţia a fost completată într-un mod magistral de către domnul Florin Cioban care s-a axat mai mult pe condiţia femeii din societatea contemporană, aducând ca exemple romane apărute recent, Zaira - Cătălin Dorian Florescu, Fetiţa care se juca de-a Dumnezeu - Dan Lungu.
Tuturor participanţilor la Cafeneaua literară, li s-au acordat diplome, iar în semn de apreciere faţă de doamnele prezente, elevii clasei a XII-a F le-au oferit flori.
Prof. Elena Roşca

 

Trimite email

vineri, 23 august 2019