Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ce este curriculum-ul internațional?

Școala Gimnazială Internațională Agora

Ce este curriculum-ul internațional?

În anul 2012, s-a născut Școala Internațională Agora.

De ce internațională? Pentru că școala noastră găzduiește încă din anul 2012 copii din diferite părți ale lumii: Cehia, Polonia, Spania, Italia, Austria, Malta, Germania și, bineînțeles, România.
Pentru a ajunge la o comunicare mult mai rapidă și eficientă între copii de naționalități diferite, limbă de comunicare diferită, școala noastră a adoptat și studiul curriculum-ului internațional, limba de predare fiind limba engleză. Ținându-se cont de nivelul de cunoștințe de limba engleză al fiecărui copil în parte, aceștia au posibilitatea de a li se explica temele studiate și în limba română, dar obiectivul curriculum-ului internațional este ca limba de comunicare să fie limba engleză.
Curriculum-ul internațional este foarte bine structurat, ținând cont de nivelul de vârstă al elevilor, aceștia putând fi încadrați în Early Years (3-5 ani), Milepost 1 (5-7 ani), Milepost 2 (7- 9 ani), Milepost 3 (9-12 ani).
Până în prezent, elevii Școlii Gimnaziale Internaționale Agora au parcurs mai multe Unit-uri (teme), din care copiii au asimilat multe informații care au o mare contribuție în dezvoltarea abilităților personale ale elevilor, participarea activă a acestora în viața cotidiană, dezvoltarea unei mentalități internaționale, dezvoltarea sentimentului național, dezvoltarea cunoștințelor generale, încurajarea modului de învățare și de abordare a lucrurilor necunoscute cărora să le facă față într-o situație anume.
După cum am menționat, curriculum-ul primar internațional are o structură simplă, dar cuprinzătoare. Totul se bazează pe niște obiective clare care expun subiectul și tema ce va fi studiată, de la obiective de învățare (Learning Goal), la ținta urmărită (Learning Target), procesul de învățare (Learning Process), Entry Point (intrarea în unitatea ce urmează a fi studiată, care are un rol foarte important în captarea atenției elevilor), Knowledge Harvest (care are rolul de a dezvălui temele ce vor fi studiate), Explain the Theme (activitate ce impune implicarea profesorului coordonator de a ajuta elevii să vadă imaginea de ansamblu - Big Picture), Research Activity (este activitatea de investigare a temelor studiate în cadrul fiecărui Task - temă), Recording Activity (în cadrul acestor activități, fiecare elev are posibilitatea să povestească, să redea, să explice cunoștințele acumulate), Exit Point (ieșirea din activitate are două scopuri principale, acela de a ajuta copiii să aștearnă noile cunoștințe dobândite și acela de a sărbători faptul că le-au dobândit alături de profesori, colegi și familie).
Putem împărtăși din experiența noastră cu dumneavoastră, dragi cititori, câteva Teme deja studiate în școala noastră.
Our world. The Environment - copiii au descoperit multe lucruri despre lumea în care trăim, spațiul geografic, despre floră și faună, născându-se în ei ideea că trebuie să protejăm planeta pentru generațiile următoare.
The magic toymaker. Toys and games - copiii au aflat că jucăriile vin în forme și mărimi diferite, dar toate au menirea de a ne bine dispune și de a ne ajuta să învățăm multe alte lucruri noi.
The things people do. Jobs - copiii au descoperit multitudinea de meserii pe care adulții le pot avea, învățând că fiecare meserie în parte are un rol important în viața oamenilor.
Seeing the light. Light and Dark - copiii au aflat că unde nu există lumină, nu poate exista viață, lumina fiind cea care ajută plantele să crească, cea care încălzește pământul și, totodată, cea care ne permite să vedem minunățiile pe care Mama Natură le-a creat.
Inventions that changed the world. How things work - copiii au descoperit invențiile ce au schimbat viața oamenilor de-a lungul istoriei.
They made a difference. Significant People - copiii au aflat că unii oameni și-au pus amprenta asupra omenirii influențând viețile noastre: de la oameni de știință la atleți, de la politicieni la compozitori, din toate categoriile sociale, din țări și rase diferite, de religii diferite, oameni ale căror idei sau realizări au influențat ireversibil umanitatea.
How humans work. Human body - copiii au realizat că întregul organism al omului, corpul uman, funcționează ca un „motor" care nu se oprește niciodată, care are nevoie de o atenție și o îngrijire deosebite pentru a funcționa și a rămâne sănătos.
Champions for change. Rulers and governments - copiii au descoperit că drepturile și libertățile oamenilor au fost dobândite cu greu, că locul nașterii democrației a fost orașul-cetate Atena,  că lupta pentru obținerea dreptului la vot a fost lungă și acerbă și că trebuie să ni-l exercităm pentru a ne putea decide viitorul.
Here and now, there and then. Host country and Home country - folosind diagrama Venn, copiii au învățat despre deosebirile și asemănările geografice, culturale și politice dintre țările natale de unde aceștia provin și țara gazdă, România.
Roots, Shoots and Fruits. Plants - copiii au aflat că plantele există de peste 400 de milioane de ani chiar dinaintea apariției dinozaurilor, că acestea au un rol primordial în bunăstarea planetei și a oamenilor.
World Cup 2014 - All in one rhythm. World Cup 2014 - copiii au realizat că un simplu sport ca fotbalul poate uni țări și popoare, că trebuie să ne respectăm unii pe alții, indiferent de naționalitate, rasă, religie sau clasă socială, că trebuie să muncim în echipă, „într-un ritm", pentru a ne atinge idealurile.
Express yourself. Feelings - copiii au dat frâu liber sentimentelor realizând că acestea sunt extrem de complicate și de schimbătoare, influențând comportamentul oamenilor și, în special, faptul că emoțiile nu provin de la inimă, ci de la mult mai complexul creier, cel care dictează inimii să bată mai tare sau mai repede, cel care ne face să simțim.
Profesori coordonatori
Crina Miere & Maria Agape
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Ce este curriculum-ul internațional?

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:24:01 Ora de vară a Europei de Est