Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
16 septembrie 2021

1.Jumătate dintre elevii din România au primit note peste 8.50 în școala online, spune ministrul Educației: Ne creează o imagine falsă, atrag atenția asupra acestui pericol
Notele din învățământul online sunt „peste jumătate între 8.50 și 10”, potrivit declarațiilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, făcute astăzi pentru DCNews. Acesta a spus că s-a uitat pe statistica de la nivel național, în privința predării online, și a ajuns la concluzia că notele de 8 sau 9 sunt „un accident”.
Sorin Cîmpeanu este de părere că notele din școala online „ne creează o imagine falsă” și „dacă cineva poate să mă convingă, să ne convingă, aș fi foarte fericit să poată să ne convingă că învățământul românesc are 50% din elevi merituoși”.
Ministrul Educației a mai spus că notele mari din mediul online sunt legate de dificultatea profesorilor de a evalua: „Știm foarte bine că profesorii au avut dificultăți în a evalua. Elevii, studenții sigur că avut șansa de a răspunde mult mai bine întrebărilor profesorilor în spatele unui ecran, cu camera și microfonul oprite”.

2. Cîțu despre decizia impunerii certificatelor verzi și pentru copii, fără să fie precizată vârsta: A fost o scăpare acolo. Prin HG mâine va fi corectată și vor fi cei peste 6 ani
Premierul Florin Cîțu a participat, joi seara, în emisiune la TVR1, unde a oferit câteva explicații despre propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (C.N.S.U.) care prevede obligativitatea prezentării Certificatului verde, în localitățile în care incidența la 14 zile este cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori. În documentul respectiv se face referire la faptul că certificatul va fi necesar și pentru copii, fără însă să se precizeze până la ce vârstă, informează G4Media.ro.
„Ce se întâmplă cu copiii, în privința acestei decizii?”, a întrebat moderatorul emisiunii.
„A fost o scăpare acolo. Prin Hotărâre de Guvern, mâine va fi corectată și vor fi cei (copiii – n.red) de peste 6 ani. Acum se poate testa foarte ușor. Vom folosi același principiu pe care l-am folosit și la intrarea în România”, a răspuns premierul Cîțu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

Acad. Solomon Marcus

BIOSCHIŢE DE INFORMATICIENI ROMÂNI DE SUCCES (10)

Acad. Solomon Marcus

Solomon Marcus s-a născut în anul 1925, 1 martie, la Bacău [1]. Deși anul viitor va împlini 90 de ani, are un spirit extrem de tânăr și este mereu în activitate: scrie și publică articole științifice și de cultură, este invitat frecvent la conferințe în țară și în străinătate, acordă interviuri unor ziare și televiziuni, participă la întâlniri cu elevii și are idei și concepții extrem de moderne privind educația.

Acad. Solomon Marcus este un matematician și informatician de renume mondial, membru titular al Academiei Române din 2011. A predat ca profesor la Facultatea de Matematică din cadrul Universității București. Autor a numeroase cărți ce privesc utilizarea matematicii în lingvistică, în analiza teatrală, în științele naturale și sociale etc. A publicat peste 400 de articole în reviste științifice sau de specialitate. Opera sa a fost citată de peste 1000 de autori. A efectuat cercetări şi activităţi didactice în analiză matematică, informatică teoretică, poetică, semiotică, lingvistică, aplicaţii ale matematicii în ştiinţele naturii şi în cele ale societăţii, filozofia şi istoria ştiinţei. În aceste domenii a publicat peste 50 de volume în România, traduse în mai multe limbi: engleză, franceză, rusă, germană, italiană, spaniolă, maghiară, sârbo-croată, cehă şi greacă. Este recunoscut pe plan internațional ca unul dintre iniţiatorii lingvisticii matematice şi poeticii matematice. Membru în comitetele editoriale ale câtorva zeci de reviste naţionale şi internaţionale. A activat ca profesor invitat sau „keynote speaker" la universităţi și conferințe din aproape toate ţările Europei şi la un mare număr de universităţi din lume. S-a remarcat și ca autor al unui mare număr de articole publicate în reviste de cultură, în care pledează pentru o atitudine integratoare a tuturor disciplinelor. Pentru lucrările sale de pionierat în lingvistică matematică şi poetică matematică şi pentru alte rezultate, a fost menţionat în enciclopedii precum „Brockhaus", „Larousse", „Enciclopedia Einaudi", „Encyclopaedia Universalis", „Great Soviet Encyclopedia", „Enciclopedia Italiana", dar şi în dicţionare sau enciclopedii de matematică, informatică, cibernetică, lingvistică, semiotică, teorie literară şi probleme globale ale omenirii.  Solomon Marcus este discipolul unor mari profesori: Miron Nicolescu şi Grigore C. Moisil. A format, la rândul său, un mare număr de discipoli, care l-au avut drept conducător de doctorat; unii dintre aceştia au cucerit o faimă internațională şi au reuşit să formeze la rândul lor discipoli (ex. acad. Gheorghe Păun ș.a.). [3]
La 1 martie 2010, acad. Solomon Marcus, cu ocazia aniversării a 85 de ani de viață, Editura Spandugino a publicat cartea „Întâlniri cu/Meetings with SOLOMON MARCUS" (2 volume, cu un total de 1826 de pagini, cu peste 450 de contribuţii, coordonatori Lavinia Spandonide şi Gheorghe Păun, în 2010 prima ediţie, iar în 2011 ediţia a 2-a). Cea de a doua ediţie a fost lansată la Târgul de carte Gaudeamus din 24.11.2011. Am avut privilegiul să-l cunosc personal pe Solomon Marcus în 2006, la Centenarul Moisil. Cu acest prilej domnul acad. Solomon Marcus a fost oaspetele de onoare al Universității Agora, a publicat un articol despre viața și opera lui Grigore C. Moisil în revista noastră IJCCC și a susținut o conferință despre Moisil, alături prof. Ioana Moisil, în fața elevilor, studenților și cadrelor didactice. Editorii cărții de mai sus mi-au oferit, cu mare generozitate, prilejul să consemnez această întâlnire, marcantă pentru mine, în paginile 644-653 al primului volum. [4]
Vă recomand cu căldură, în final, să citiți articolul [5], în care domnul acad. Solomon Marcus prezintă un decalog al nevoilor educației, „Zece nevoi umane de care educația ar trebui să țină seama" (dar, din păcate, nu ține seama - n.n.): 1.Nevoia de a da un sens vieții, la nivel elementar; 2.Nevoia de împrospătare; 3.Nevoia de întrebare și de mirare; 4.Nevoia de îndoială și de suspiciune; 5.Nevoia de greșeală și de eșec; 6.Nevoia de joc; 7.Nevoia de identitate; 8.Nevoia de omenesc și de omenie; 9.Nevoia de cultură; 10.Nevoia de transcendență.
Bibliografie
[1] http://ro.wikipedia.org/wiki/Solomon_Marcus
[2] http://www.imar.ro/~smarcus/
[3] http://www.tnb.ro/ro/acad.-solomon-marcus-nevoia-de-spectacol
[4] http://dzitac.ro/files/ioan/Intalniri_cu_Solomon_Marcus.pdf
[5] http://www.contributors.ro/editorial/zece-nevoi-umane-de-care-educatia-ar-trebui-sa-tina-seama/
Ioan Dzițac
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Acad. Solomon Marcus.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 27 septembrie 2021