Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Acad. Solomon Marcus

BIOSCHIŢE DE INFORMATICIENI ROMÂNI DE SUCCES (10)

Acad. Solomon Marcus

Solomon Marcus s-a născut în anul 1925, 1 martie, la Bacău [1]. Deși anul viitor va împlini 90 de ani, are un spirit extrem de tânăr și este mereu în activitate: scrie și publică articole științifice și de cultură, este invitat frecvent la conferințe în țară și în străinătate, acordă interviuri unor ziare și televiziuni, participă la întâlniri cu elevii și are idei și concepții extrem de moderne privind educația.

Acad. Solomon Marcus este un matematician și informatician de renume mondial, membru titular al Academiei Române din 2011. A predat ca profesor la Facultatea de Matematică din cadrul Universității București. Autor a numeroase cărți ce privesc utilizarea matematicii în lingvistică, în analiza teatrală, în științele naturale și sociale etc. A publicat peste 400 de articole în reviste științifice sau de specialitate. Opera sa a fost citată de peste 1000 de autori. A efectuat cercetări şi activităţi didactice în analiză matematică, informatică teoretică, poetică, semiotică, lingvistică, aplicaţii ale matematicii în ştiinţele naturii şi în cele ale societăţii, filozofia şi istoria ştiinţei. În aceste domenii a publicat peste 50 de volume în România, traduse în mai multe limbi: engleză, franceză, rusă, germană, italiană, spaniolă, maghiară, sârbo-croată, cehă şi greacă. Este recunoscut pe plan internațional ca unul dintre iniţiatorii lingvisticii matematice şi poeticii matematice. Membru în comitetele editoriale ale câtorva zeci de reviste naţionale şi internaţionale. A activat ca profesor invitat sau „keynote speaker" la universităţi și conferințe din aproape toate ţările Europei şi la un mare număr de universităţi din lume. S-a remarcat și ca autor al unui mare număr de articole publicate în reviste de cultură, în care pledează pentru o atitudine integratoare a tuturor disciplinelor. Pentru lucrările sale de pionierat în lingvistică matematică şi poetică matematică şi pentru alte rezultate, a fost menţionat în enciclopedii precum „Brockhaus", „Larousse", „Enciclopedia Einaudi", „Encyclopaedia Universalis", „Great Soviet Encyclopedia", „Enciclopedia Italiana", dar şi în dicţionare sau enciclopedii de matematică, informatică, cibernetică, lingvistică, semiotică, teorie literară şi probleme globale ale omenirii.  Solomon Marcus este discipolul unor mari profesori: Miron Nicolescu şi Grigore C. Moisil. A format, la rândul său, un mare număr de discipoli, care l-au avut drept conducător de doctorat; unii dintre aceştia au cucerit o faimă internațională şi au reuşit să formeze la rândul lor discipoli (ex. acad. Gheorghe Păun ș.a.). [3]
La 1 martie 2010, acad. Solomon Marcus, cu ocazia aniversării a 85 de ani de viață, Editura Spandugino a publicat cartea „Întâlniri cu/Meetings with SOLOMON MARCUS" (2 volume, cu un total de 1826 de pagini, cu peste 450 de contribuţii, coordonatori Lavinia Spandonide şi Gheorghe Păun, în 2010 prima ediţie, iar în 2011 ediţia a 2-a). Cea de a doua ediţie a fost lansată la Târgul de carte Gaudeamus din 24.11.2011. Am avut privilegiul să-l cunosc personal pe Solomon Marcus în 2006, la Centenarul Moisil. Cu acest prilej domnul acad. Solomon Marcus a fost oaspetele de onoare al Universității Agora, a publicat un articol despre viața și opera lui Grigore C. Moisil în revista noastră IJCCC și a susținut o conferință despre Moisil, alături prof. Ioana Moisil, în fața elevilor, studenților și cadrelor didactice. Editorii cărții de mai sus mi-au oferit, cu mare generozitate, prilejul să consemnez această întâlnire, marcantă pentru mine, în paginile 644-653 al primului volum. [4]
Vă recomand cu căldură, în final, să citiți articolul [5], în care domnul acad. Solomon Marcus prezintă un decalog al nevoilor educației, „Zece nevoi umane de care educația ar trebui să țină seama" (dar, din păcate, nu ține seama - n.n.): 1.Nevoia de a da un sens vieții, la nivel elementar; 2.Nevoia de împrospătare; 3.Nevoia de întrebare și de mirare; 4.Nevoia de îndoială și de suspiciune; 5.Nevoia de greșeală și de eșec; 6.Nevoia de joc; 7.Nevoia de identitate; 8.Nevoia de omenesc și de omenie; 9.Nevoia de cultură; 10.Nevoia de transcendență.
Bibliografie
[1] http://ro.wikipedia.org/wiki/Solomon_Marcus
[2] http://www.imar.ro/~smarcus/
[3] http://www.tnb.ro/ro/acad.-solomon-marcus-nevoia-de-spectacol
[4] http://dzitac.ro/files/ioan/Intalniri_cu_Solomon_Marcus.pdf
[5] http://www.contributors.ro/editorial/zece-nevoi-umane-de-care-educatia-ar-trebui-sa-tina-seama/
Ioan Dzițac
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Acad. Solomon Marcus.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 24 iunie 2021