Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Sesiune de comunicări şi târg de carte

Miercuri, la Casa Corpului Didactic a Judeţului Bihor

Sesiune de comunicări şi târg de carte

Miercuri, 26.11. 2014, la Casa Corpului Didactic a Judeţului Bihor a avut loc sesiunea de comunicări ştiinţifice cu tema „Perspective ale politicilor privind parteneriatul şcoală - familie - comunitate".

 În deschiderea sesiunii, d-na director a Casei Corpului Didactic, prof. Carmen Bodiu a subliniat importanţa parteneriatului într-o comunitate aliniată standardelor europene, evidenţiind faptul că această pleiadă reprezintă tripticul de aur necesar dezvoltării integrale şi armonioase a fiinţei umane în devenire. Din partea Universităţii din Oradea a fost invitată d-na asistent universitar, drd. Brihan Alina, de la Facultatea de Istorie, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele  Comunicării, care a susţinut o prelegere pe tema cetăţeniei active în rândul tinerilor.
D-na prof. dr. metodist Popa Rodica a moderat activitatea, ilustrând conceptul de parteneriat cu un scurt istoric, evidenţiind faptul că fenomenul de parteneriat nu este unul nou, întrucât lucrările filozofilor antici atestă elemente conturate cu privire la colaborarea instituţiilor sociale. Comunicarea cu şcola şi cu agenţii comunitari necesită redefinirea optimizarea şi fundamentarea pedagogică a parteneriatului. Surpriza oferită participanţilor, cadre didactice din învăţământul preuniversitar bihorean, a constat în organizarea unui Târg de carte, la care şi-au dat concursul atât edituri, cât şi papetării din Oradea, dornici să ofere celor interesaţi informaţii asupra ultimelor apariţii în domeniu.   
Parafrazându-l pe scriitorul Carlos Ruiz Zafon în viziunea căruia „cărţile sunt oglinzi, vezi în ele doar ceea ce ai deja în tine", d-na director Carmen Bodiu a evidenţiat rolul cărţilor în viaţa cadrelor didactice  şi a elevilor. Cu acest prilej, cadrele didactice au fost invitate să vizioneze exponatele, din cadrul târgului organizat de Editura „Didactica Militans" Casa Corpului Didactic Oradea, cărţile fiind prezentate de d-na prof. metodist Popa Diana, responsabilul editurii.
La eveniment a participat un număr de 66 de cadre didactice de la unităţile şcolare din Oradea şi din judeţ. Lucrările abordate au particularizat aria semantică largă a parteneriatului, tematica făcând parte din programul actual de guvernare. Unele au tratat parteneriatul ca un angajament într-o acţiune comună: şcoală - familie - actori comunitari sau ca un acord de colaborare mutuală între parteneri egali, altele s-au axat pe parteneriat ca şi cadru instituţional de rezolvare a problemelor şcolii.
Toate lucrările au ilustrat şi au evidenţiat exemple concrete, de bună practică utilizate în activitatea dascălilor bihoreni, dar şi preocuparea acestora pentru cunoaştere, cercetare şi progres.
Prof. metodist Popa Diana
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Sesiune de comunicări şi târg de carte.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

Tuesday, 6 June 2023