Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Master Chef pentru copiii cu CES”

Lansarea proiectului

„Master Chef pentru copiii cu CES”

Grădina senzorială de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr.1, Oradea, s-a umplut joi, 13 noiembrie 2014, de voci cristaline ale copiilor, muncă şi voie bună. Aici a avut loc prima activitate a proiectului educativ judeţean „Master Chef pentru copiii cu CES", coordonat de prof. Nica Nicoleta - de la şcoala aplicantă - Colegiul Economic „Partenie Cosma" şi prof. de sprijin Oros Luminiţa, de la şcoala gazdă.

Acest eveniment a reunit o parte din voluntarii şi cadrele didactice care au participat şi în vară la amenajarea acestei minunate grădini senzoriale.
Activităţile din cadrul proiectului au ca scop dezvoltarea spiritului civic şi responsabilizarea la nivelul comunităţii a elevilor din 7 şcoli din judeţ din învăţământul preuniversitar de masă implicate ca parteneri în proiect, prin activităţi lunare de voluntariat în sprijinul copiilor cu CES (cerinţe educative speciale).
Proiectul vizează și elevii cu CES, urmărindu-se sprijinirea şi integrarea în viaţa socială a acestora prin organizarea lunară a unor activităţi de nutriţie şi preparare a hranei, sub îndrumarea voluntarilor.
Activitatea de joi, cu tema „ Toamna cea bogată", a debutat în grădina senzorială cu lansarea proiectului de către coordonatori şi cuvântul de bun venit adresat de către conducerea şcolii. Ne-au încântat apoi pe toţi cu un minunat program artistic într-un cadru de toamnă bogată, elevii clasei     a II-a B de la Liceul Greco-Catolic „I. Maniu", coordonaţi de d-nele prof. Lucaci Mariana şi Gaşpar Monica.
Coşurile pline cu fructe şi legume aduse de voluntarii de la şcolile participante la activitate, precum şi prin sponsorizare de la SC WEST FRUTA SRL şi Asociaţia CES, au fost duse apoi în clase unde elevi din şcoală împreună cu voluntarii au lucrat pe două ateliere de lucru. La activităţile de aici, cu tema Salată de fructe -cu frişcă şi Fructe şi legume hazlii, voluntarii au dat dovadă de multă seriozitate, hărnicie şi creativitate, împreună cu elevii cu cerinţe educative speciale din CSEI Nr.1.
Voluntarii  de la Liceul Greco-Catolic „I. Maniu", Oradea, din clasele a VII-a A, a VIII-a B, a IX-a A şi a XI-a A  au fost însoţiţi de  d-nele prof. Radu Adina, Haş Emilia, Danciu Mihaela, consilier şcolar Popa Ana, preot Popa Paul - reprezentant al Biroului Pastoral Eparhial Greco-Catolic pentru Laici şi un musafir din Italia, Don Giordano Goccini, responsabil cu pastoraţia tineretului din dieceza Reggio Emilia.
Voluntarii de la  C.N. „M. Eminescu" din clasa a III-a A, a IV-a Step by Step şi a XI-a E au fost însoţiţi de d-na prof. Sere Simona şi Corodeanu Lavinia. Clasa a III-a A ne-a pregătit o surpriză, făcând „Parada costumelor" prin toate clasele, spre deliciul şi amuzamentul tuturor.
Tot de delicii, însă de alt gen, culinar, de astă-dată, s-au ocupat şi voluntarii de la Colegiul Economic,  viitori bucătari, însoţiţi de d-nele prof. Nica Nicoleta, maistru Benţan Elena şi prof. Andreea Puşcuţ, care împreună cu elevii cu CES integraţi la celelalte două şcoli cu învăţământ de masă, şi-au manifestat măiestria în sculpturile şi frigăruile din fructe în  cadrul natural al grădinii senzoriale.
Marea bucurie a tuturor sau „cireaşa de pe tort", a reprezentat-o fântâna de ciocolată, adusă de d-na maistru, copiii fiind motivaţi să-şi facă frigărui din fructele preferate.
Grădina părea un furnicar scăldat în razele soarelui de toamnă târzie, iar buna dispoziţie şi entuziasmul se puteau citi pe feţele tuturor.
Ne-am luat rămas bun de la copiii de aici şi de la voluntarii inimoşi, cărora le mulţumim pentru implicare şi suntem deja nerăbdători să ne reîntâlnim la următoarea activitate, în 3 decembrie, de Ziua persoanelor cu dizabilităţi, când tot împreună îi vom sărbători printr-o masă festivă, oferindu-le încă o mică bucurie acestor copii minunaţi, care de multe ori ne dau o lecţie de viaţă.
Prof Oros Luminiţa

Trimite email

duminic, 21 iulie 2019