Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Mentor pentru o zi

„Ziua ștafetei - Acum decid eu”

Mentor pentru o zi

Luni, 24 noiembrie, Colegiul Naţional „Octavian Goga" Marghita a avut posibilitatea să găzduiască microrecepția proiectului „Ziua ștafetei - Acum decid eu", în cadrul căruia elevii au avut posibilitatea să practice, pentru o zi, meseria dorită.

Proiectul  „Ziua Ştafetei" urmărește să celebreze potenţialul uriaş al copiilor şi tinerilor de a se implica în viaţa socială, de a-şi pune în valoare creativitatea! Să-şi creeze prezentul! Să-şi construiască viitorul! El se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 12-18 ani, care pe durata unei zile sau o jumătate de zi vor experimenta concret profesiile visate: ambasador, pilot, make-up artist, farmacist, actor, psiholog, jurnalist, compozitor, manager, fotograf, judecător etc.
Elevii participanţi au avut  ocazia să acţioneze autentic în meseria aleasă şi să ia decizii în mod real, în locul adulţilor, în perioada 18-20 noiembrie 2014. Ei au experimentat astfel
provocările reale ale profesiilor alese, nefiind doar simpli observatori.
Direcțiunea școlii, mentorii, coordonatorii, elevii participanți la proiect și însoțitorii lor au fost printre puținele persoane care au fost prezente la acest eveniment. Microrecepția a dat ocazia participanților să împărtășească impresii și să arate ce a însemnat pentru ei această experiență. Primii care au luat cuvântul au fost dl director Marcel Emil Sas Adăscăliții şi doamnele directoare adjuncte Bârza Manuela şi Cozma Elisabeta, felicitându-i pe cei care au îndrăznit să profeseze pentru o zi meseria visată și să devină astfel mai responsabili.
Coordonatorii au făcut o scurtă prezentare a proiectului, insistând asupra modului de desfășurare a acestuia și adresând invitația elevilor prezenți să aibă curajul ca în anii următori să experimenteze și ei în profesia visată. 
Ștafeta a fost apoi predată mentorilor și elevilor care și-au  exprimat gândurile și opiniile asupra organizării şi desfăşurării zilei, precum şi sugestii care să ajute la planificarea unor
evenimente viitoare. Cu toții au arătat că proiectul a fost un adevărat succes, fiecare având câte ceva de învățat din această experiență.
În final, curajul şi dibăcia elevilor au fost răsplătite cu diplome, înmânate de către domnii directori.
Acest proiect a oferit elevilor șansa să ia decizii importante pentru o z, să fie mai  responsabili şi a reușit să schimbe gândirea şi perspectiva elevilor asupra vieții.
Ca o preocupare constantă pentru viitorul elevilor de la Colegiul nostru, urmează în luna decembrie un alt proiect de orientare socio-profesională în care vizați sunt elevii claselor a XI-a și a XII-a. În cadrul acestuia vor fi invitați 10 specialiști care timp de o zi vor interacționa cu elevii, încercând să-și prezinte profesiile în așa fel încât aceștia să afle lucruri cât mai concrete despre meseriile visate.
Simona Stoianovici

Trimite email

marţi, 4 august 2020