Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

1 Decembrie la Școala din Balc

„Eu ți-s frate, tu mi-ești frate, în noi doi un suflet bate!”

1 Decembrie la Școala din Balc

La 1 decembrie 2014, s-au împlinit 96 de ani de la Unirea Transilvaniei cu România.

Pentru a marca așa cum se cuvine evenimentul, am avut onoarea de a-l avea alături pe lectorul universitar orădean Radu Românașu. Ca specialist şi un mare om de caracter, i se cuvin toate mulțumirile și toată lauda!
Domnul profesor le-a vorbit elevilor despre ce înseamnă a fi patriot, afirmând că: „Patriotismul stă în inimile sincere, nu în altă parte! Patriotismul, spunea domnul profesor, vibrează în inimile copiilor, sincer și dezinteresat! Patriotismul nu este de scurtă durată, patriotismul înseamnă să te dăruiești pe tine însuți celui de lângă tine! Desigur, cuvintele frumoase spuse de domnul profesor nu încap într-o pagina sau două, aceste cuvinte însă încap în inimile noastre, ale celor care am participat la eveniment! Este bine știut faptul că pentru Unirea de la 1 decembrie 1918, și-au dat viața mulți români, iar această zi este cea mai scumpă zi din viața poporului român mult încercat!
„Pământul românesc este singurul care ne poate ține de cald!"
„Pentru limba română s-a murit în Transilvania. Poporul român din Transilvania este gata să pună limba în care vorbește mai presus de viața lui!"
Sunt cuvinte sincere, pline de substanţă şi adevăr, rostite de dl profesor Radu Românaşu, elevilor de la Școala din Balc; cuvinte care au sădit în inimile lor sentimentul solidarității, al recunoștinţei şi al dreptății, în promovarea adevărului istoric şi a valorilor din trecut. Şi pentru această lecție vie (dl profesor ne-a onorat şi anul trecut, în 2013), noi, profesorii şi elevii, îi suntem profund recunoscători, recunoștință veșnică în fața unui om de valoare, care prin cuvinte simple reuşeşte să mobilizeze energii şi să trezească sentimente profunde.
După discursul domnului profesor Radu Românașu, activitatea a continuat cu un recital de cântece patriotice, în interpretarea membrilor corului școlii. La activitatea noastră, a gimnaziştilor, au participat și elevi din clasele primare (de la Școala din Almașu Mare) îmbrăcați în straie populare, care s-au pregătit cu poezii adecvate momentului. Evenimentul a fost coordonat de prof. Crăciun Diana, director, prof. Maroșan Cornelia, doamna director adjunct, prof. Boldiș Magdalena, prof. Emilia Șugar şi înv. Matei Elena.
Prof. Crăciun Diana,
consilier educativ

Trimite email

smbt, 24 august 2019