Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Aritmetica microbuzelor școlare

Ghinioane și alte cele…

Aritmetica microbuzelor școlare

După cele trei microbuze (marca Volkswagen cu 8+1 locuri) livrate pe 7 decembrie 2006 școlilor și primăriilor din Cefa, Nojorid și Popești, luni, 29 ianuarie, au primit undă verde și celelalte 13 (de 16+1 locuri) achiziționate pe13 ianuarie și parcate în curtea gojdiștilor pe 15 ianuarie (cu două excepții – reprezentanții Tileagdului și Oșorheiului au refuzat să le aducă la “bază”, până luni, 29 ian.!!??).

Jocul ielelor și al cifrelor


În 2006, din cele 500 de microbuze promise de ministrul Mihai Hărdău, în Bihor au ajuns doar 3 microbuze. Atât, și nimic mai mult! Pe hârtie mai figurau încă 13. Da, dar numai pe hârtie. În realitate, ba! Cele 13 aveau să ajungă la destinație, cu mare greutate, în ianuarie 2007… care cum, și care pe unde!!! 11 au ajuns la „baza” gojdiștilor chiar de ziua lui Eminescu… unde au prins rădăcini serioase, încât, la vremea aceea, ne și întrebam, pe bună dreptate, de ce au trebuit să zacă microbuzele atâtea zile în curtea Colegiului Național „Emanuil Gojdu”, uitându-se scopul pentru care au fost achiziționate. Mai cu seamă că ministrul Mihail Hărdău anunțase, cu surle și trâmbițe, în mesajul de Anul Nou, că a reușit tot ce-a promis (în 2006), că a „distribuit 680 de microbuze”, în loc de 500. Zilele acestea, am aflat, tot din gura dlui ministru (care a grăit, convingător, și tot pe site-ul M.Ed.C. – www.edu.ro) cine sunt beneficiarii celor 179 de microbuze (suplimentate). Ori matematica e greoaie ori memoria datelor este scurtă, ori altele sunt cifrele reale, domnule ministru, pentru că 500+179 nu dă 680, după cum nici 680-179 nu fac 500, nu-i așa? „Surplusul” a fost direcționat către inspectoratele școlare (care le-au achiziționat tot din fondurile alocate de M.Ed.C.). Dar de ce tocmai 179, când numărul inspectoratelor școlare abia trece de 40???


Pentru sfidarea …”fraierilor”


Dar, să revenim la microbuzele „noastre”.
Luni, 29 ianuarie, directorii de școli și primarii din 13 localități bihorene (Vașcău, Nojorid, Budureasa, Holod, Popești, Oșorhei, Bratca, Săcuieni, Săliște de Vașcău, Măgești, Nucet, Tileagd și Pomezeu) sunt convocați de Inspectoratul Școlar Județean Bihor  la colegiul gojdiștilor (la ora 13.00) să intre, în mod legal, în posesia microbuzelor. Microbuzul de Oșorhei a intrat pe poarta colegiului doar cu câteva minute înainte de împărțirea tortului, voind parcă să-i sfideze pe „fraierii” care le aduseseră încă din15 ianuarie. Cei din Tileagd au făcut-o, totuși, mai devreme (în dimineața aceleiași zile)...


O întâmplare cu cântec


Poate vă-ntrebați de ce le-a trebuit reprezentanților I.S.J. atât de mult timp (de „gândire”) până să livreze microbuzele beneficiarilor. Ei bine, motivul a fost unul simplu și banal, după cum ne-a explicat inspectorul școlar general, Liliana Sanda Antonescu. Atâtea zile a durat drumul hârtiilor (corespondența) de la Inspectoratul Școlar Județean Bihor la Ministerul Educației și Cercetării, și retur.
Și cum „ghinioanele” se țin lanț, iată că și în ziua de 29 ianuarie, s-a întâmplat unul… Pe când toate microbuzele ieșeau unul câte unul pe poarta colegiului, două refuzau să răspundă comenzilor, rămânând înțepenite locului. Sub nicio formă microbuzele de Popești și Vașcău nu s-au lăsat duse de nas, până într-un târziu, când au venit meseriașii de la reprezentanța Volksvagen din Oradea, care le-a convins că e cazul să-și ia tălpășița (nimic grav, la adăpostul zidurilor gojdiste, celor două microbuze nărăvașe li se descărcaseră acumulatorii). Dacă tot a fost să se întâmple, după cum cugeta cineva, de ce nu a putut să cadă măgăreața pe  cei indisciplinați, nu-i așa?

Ovi Dan

Trimite email

mari, 16 iulie 2019