Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 februarie 2021
1.*BREAKING Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare 2021 a fost pus în dezbatere: pe 15 martie încep înscrierile / Greșeală în metodologie, care spune că maximul este de 25 de elevi la clasă, deși legea prevede cel mult 22 elevi în învățământul primar
Ministerul Educației a pus, vineri, în dezbatere publică proiectul calendarului de înscriere a copiilor în învățământul primar, pentru anul școlar 2021-2022, precum și proiectul metodologiei de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar viitor. Procedurile încep pe 10 martie, iar înscrierea începe pe 15 martie, cu evaluarea copiilor și emiterea recomandării de înscriere la școală. Proiectul de metodologie are o greșeală: stipulează că maximul de elevi la clasă este de 25 de elevi, deși legea educației prevede din august 2020 că sunt cel mult 22 elevi la clasă în învățământul primar.
Proiectul de metodologie prevede că înscrierea în clasa pregătitoare nu este condiționată de frecventarea grupei mari de grădiniță. Precizarea vine în contextul în care anul acesta școlar este primul în care grupa mare a devenit obligatorie, în România.
O noutate legată de obligativitatea grupei mari de grădiniță intervine, însă, atunci când este vorba despre înscrierea la clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 1 septembrie 2021. Concret, vor fi evaluați psihosomatic doar copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv și care NU au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate. Ceilalți, vor intra la școală pe baza unei recomandări primite de la grădiniță.
Ce spune metodologia: Părinții/ tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2021 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. Procesul de înscriere în învățământul primar nu este condiționat de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar. De asemenea, și părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

2.*Redeschiderea unităților de învățământ este o ,,nebuloasă”, acuză Alianța studenților, care semnalează probleme birocratice și operaționale privind întoarcerea la școală / Măsurile propuse pentru studenți
Redeschiderea unităților de învățământ începând cu 8 februarie este descrisă de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (A.N.O.S.R.), într-un comunicat transmis alături de Consiliul Național al Elevilor (C.N.E.), drept o ,,nebuloasă” care, spun organizațiile, persistă și în condițiile ordinului publicat vineri de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 februarie 2021
1.* Şcolile gimnaziale s-au redeschis astăzi în toată Grecia, alături de liceele din regiunile mai puţin afectate de pandemia de coronavirus, după o pauză de două luni şi jumătate pe durata căreia aceste unităţi de învăţământ au rămas închise. Totodată, Grecia a început luni pregătirile pentru al treilea val al pandemiei, în contextul în care Ministerul Sănătăţii se teme de o posibilă creştere a noilor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, transmite Agerpres.
„Prioritatea noastră este redeschiderea şcolilor, adoptând în continuare măsurile necesare pentru siguranţa voastră şi pentru sănătatea publică”, a declarat luni în faţa elevilor şi profesorilor eleni ministrul grec al Educaţiei, Niki Kerameus, care a vizitat o şcoală gimnazială de la marginea Atenei.

2.* Sunt prea puține cabinete și cadre medicale în școli, stocurile de măști trebuie verificate, sute de unități de învățământ nu au autorizație sanitară, avertizează Consiliul Elevilor, înaintea deciziei privind reluarea școlii
Capacitatea cabinetelor școlare de a realiza teste rapide este semnificativ scăzută, iar multe dintre cadrele medicale școlare, și așa puține sunt în acest moment detașate către alte instituții, arată Consiliul Național al Elevilor într-o poziție publicată înaintea deciziei ministerelor Educației și al Sănătății cu privire la modul în care va începe al doilea semestru, posibil în format fizic. Organizația mai apreciază că milioanele de măști anunțate de ministrul Cîmpeanu ca fiind disponibile în școli trebuie verificate pentru conformitate, având în vedere incidentele cu alte stocuri comercializate.

3.* Rectorul SNSPA Remus Pricopie, considerații despre ministrul Sănătății Vlad Voiculescu: Ușurința partidelor de a promova la ministere oameni fără pregătire în domeniu și fără experiență în gestionarea sistemelor mari este “cât se poate de periculoasă”
Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a emis, luni, un comunicat în care sunt citate considerațiile rectorului acestei instituții, Remus Pricopie, prezentat și în calitate de fost ministru al Educației și Cercetării, despre nevoia de competență profesională în poziții de conducere ministerială. Singurul exemplu folosit în comunicat este cel al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, despre care rectorul arată că nu este medic, în condițiile în care promovarea în funcții ministeriale a unor oameni fără pregătire în domeniul acoperit ar fi “cât se poate de periculoasă”.

4.* VIDEO Cîmpeanu: În Europa doar trei țări nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare – Germania, Danemarca și Portugalia / Ne concentrăm atenția pentru pregătirea școlilor în eventualitatea unei decizii favorabile mâine (astăzi – n.n.)
Doar trei state din cele 27 ale Uniunii Europene nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare sau nu au luat încă o decizie pentru deschiderea lor, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a mai spus că se fac pregătiri pentru deschiderea școlilor în eventualitatea unei decizii de reluare fizică a cursurilor în clase.
,,La acest moment (luni, 1 februarie 2021 – n.n.) pot să vă spun că interesul major pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică se păstrează”.

Boboteaza la Sf. Apostol Andrei

Botezul Domnului nostru Iisus Hristos

Boboteaza la Sf. Apostol Andrei

„Şi un glas din ceruri S-a auzit: Acesta este Fiul Meu Cel Iubit, întru care am binevoit".

Iubiţii noştri credincioşi,
Dăm slavă lui Dumnezeu, mai întâi, că ne-a-nvrednicit să ajungem această sfântă şi mare zi, a Bobotezei; sărbătoare care încheie ciclul de sărbători creştine pe care le-a rânduit biserica în această perioadă. În 25 decembrie, am sărbătorit Naşterea Domnului sau Crăciunul, la 1 ianuarie, Tăierea împrejur, la 8 zile de la naştere, pe Sfântul Vasile şi Anul Nou, iar astăzi (marţi, 6 ianuarie 2015 - n.n.), un mare praznic, o mare sărbătoare, Botezul Domnului nostru Iisus Hristos sau Boboteaza".  
Am citat din cuvântul de învăţătură pus la suflet de părintele vicar Vasile Bota.
Vorbind despre sărbătoarea zilei, Botezul Domnului, părintele a ţinut să sublinieze că este una dintre cele mai vechi sărbători creştine. „Până în veacul al IV-lea, la sfârşit, în data de 6 ianuarie, se sărbătorea atât Crăciunul, cât şi Botezul Domnului. Întrucât sunt câteva diferenţe între arătarea Domnului de la Naşterea Sa şi arătarea Preasfintei Treimi la Botez, biserica a rânduit, repet, la sfârşitul secolului al IV-lea, să separe cele două evenimente importante din viaţa mântuirii noastre. Şi am amintit de câteva deosebiri. Mai întâi, la Naşterea Domnului, Mântuitorul nostru Iisus Hristos a fost descoperit doar păstorilor şi magilor. La Botezul Domnului, însă, a fost descoperit lumii întregi de către Ioan Botezătorul. La Naşterea Domnului, S-a arătat doar a doua persoană a Sfintei Treimi, Fiul lui Dumnezeu, întrupat care S-a făcut om, pe când la Botezul Domnului, S-a descoperit Sfânta Treime: Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. De aceea, în Troparul sărbătorii mărturisim acest adevăr, semnificaţia sărbătorii:
În Iordan, botezându-te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat; că glasul Părintelui a mărturisit Ţie, Fiu iubit pe Tine numindu-Te; şi Duhul în chip de porumb (el) a adeverit întărirea cuvântului.
Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule, şi lumea ai luminat, slavă Ţie!"
În continuare, părintele vicar Vasile Bota a stăruit în a ne lămuri, prin intermediul unor întrebări (retorice) dacă avea nevoie Fiului lui Dumnezeu (care era fără de păcat, care s-a născut şi fără de păcatul strămoşesc) să fie botezat? Părintele a ţinut apoi să sublinieze marea diferenţă (o totală diferenţă) care există între Botezul lui Ioan şi botezul creştin. „Dacă nu înţelegem această diferenţă, uşor cădem în rătăcire, spunând că dacă Hristos S-a botezat exact la 30 de ani, aşa trebuie să ne botezăm şi noi, creştinii", confundând Botezul lui Ioan cu botezul creştin. Dacă vom deschide paginile sfintei Scripturi, însă, vom vedea că se vorbeşte despre trei feluri de botezuri..."
Apoi, afară, pe solea din faţa bisericii, am urmărit slujba de sfinţire a apei celei mari din ziua de Bobotează, prin invocarea şi prin lucrarea Duhului Sfânt, ca să fie de folos: „Pentru că apa se sfinţeşte să fie folositoare atât sufletului, cât şi trupului, spre iertarea păcatelor, spre întărire sufletească, spre alungarea demonilor, spre vindecare de boli...", a precizat părintele vicar.
În deplină rânduială, una proverbială, în această parohie, consilierii au umplut sticlele creştinilor cu apă sfinţită.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (42 de poze), accesaţi Galeria foto: Boboteaza la Sf. Apostol Andrei.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 9 martie 2021