Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2022
Naveta profesorilor să poată fi decontată și prin biletele de transport, nu numai pe bază de abonament – solicitarea sindicatelor către ministrul Educației
...................................
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) solicită ministrului Educației, Ligia Deca, să modifice Hotărârea de guvern nr. 569/2015 privind decontarea navetei profesorilor astfel încât sumele plătite de aceștia, ca sa ajungă la școală, să poată fi decontate și pe bază de bilete de transport, nu doar cu abonamente lunare, potrivit unei adrese obținute de EduPedu.ro joi seara.
Federația sindicală a profesorilor susține că ,,Am fost sesizați de către organizațiile sindicale afiliate că numeroși operatori de transport auto nu emit abonamente pe anumite distanțe, ceea ce conduce la imposibilitatea personalului didactic – care se deplasează la și de la locul de muncă cu autoturismul proprietate personală, cu respectarea art. 7 alin. (6) din Norme – de a beneficia de decontarea acestor cheltuieli“.

,,S-a ajuns în această situație deoarece, în lipsa abonamentelor pe ruta respectivă/rute similare, emise de operatorii de transport, nu se poate stabili care este cuantumul sumei pentru care se pot depune bonurile de achiziție a carburantului, în vederea decontării și, deci, nu se decontează aceste cheltuieli”, potrivit adresei FSLI.

Cu alte cuvinte, conform normelor în vigoare, dacă pe ruta pe care profesorul vine și pleacă de la școală cu mașina personală, transportatorii publici nu emit abonamente, atunci profesorului nu i se pot deconta banii pe benzină/ motorină, pentru că nu se știe cât ar costa un abonament la autobuz pe distanța pe care o parcurge...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
1 noiembrie 2022

14 ani de digitalizare a educației în România
Unde suntem, ce e de făcut? (P)

Digitalizarea înseamnă, pentru profesorii și managerii școlilor, deschiderea de a învăța, de a accepta lucrurile noi și de a integra tehnologia în educație. Iar asta le poate aduce tuturor beneficii reale. Pentru noi, totul a început în 2008, în Iași. Adservio iniția la Liceul ,,Vasile Alecsandri” un proiect de digitalizare care anunța o mare transformare în educația din România. Deși tehnologia era revoluționară pentru țara noastră și nu numai, lucrurile au mers greu. Poate tocmai pentru că noutatea era prea mare.
Cu toate că beneficiile erau substanțiale în privința ușurării lucrului profesorilor, a debirocratizării, nouă ani mai târziu, doar 35 de școli adoptaseră digitalizarea. Abia pandemia a adus o schimbare serioasă. De voie, de nevoie, multe unități de învățământ au căutat în grabă o soluție digitală și lucrurile au avansat.
Cu toate acestea, în prezent, doar 10-15% din școlile românești au o soluție de digitalizare a activității lor, cu catalog electronic, statistici, rapoarte, comunicare integrată și celelalte instrumente avansate. De ce doar atât? Subfinanțare, neasumare a unei viziuni clare la nivel de minister, teamă de nou.

Accelerăm digitalizarea sau mai așteptăm?

România are șansa de a recupera mult din timpul pierdut. Prin promovarea intensivă, tot de către Adservio, a nevoii de digitalizare, Ministerul Educației a extins programul-pilot privind folosirea exclusivă a catalogului electronic. În consecință, 742 de școli elimină acum catalogul clasic, de carton...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 octombrie 2022
Programul Masa caldă
450 de școli ar putea organiza programul Masa caldă în acest an școlar, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență discutat astăzi (28 oct. 2022) în Guvern. Nu este acordat un buget suplimentar pentru 2022, ci doar pentru 2023 / Lista celor 350 de școli beneficiare încă nu este cunoscută.
………………………………
450 de școli ar putea să organizeze programul „Masa cadă” în anul școlar 2022-2023, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Până acum, a fost publicată în Monitorul Oficial doar lista celor 300 de școli și grădinițe beneficiare, deși autoritățile au anunțat de ceva vreme că vor fi incluse în program încă 50 de școli pe lângă cele 300. Proiectul citat modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2022.
„(1) În anul şcolar 2022 – 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, prevede proiectul menționat anterior.
În descrierea situației actuale se arată că „deoarece sumele aprobate în anul 2022 pot asigura suportul alimentar pentru încă 100 de unități de învățământ preuniversitar, ceea ce ar corespunde unei măsuri suplimentare de sprijin pentru preșcolarii și elevii aflați în situația riscului de abandon școlar, este necesară majorarea numărului de unități de învățământ beneficiare de la 350 la 450 de unități”.

Boboteaza la Sf. Apostol Andrei

Botezul Domnului nostru Iisus Hristos

Boboteaza la Sf. Apostol Andrei

„Şi un glas din ceruri S-a auzit: Acesta este Fiul Meu Cel Iubit, întru care am binevoit".

Iubiţii noştri credincioşi,
Dăm slavă lui Dumnezeu, mai întâi, că ne-a-nvrednicit să ajungem această sfântă şi mare zi, a Bobotezei; sărbătoare care încheie ciclul de sărbători creştine pe care le-a rânduit biserica în această perioadă. În 25 decembrie, am sărbătorit Naşterea Domnului sau Crăciunul, la 1 ianuarie, Tăierea împrejur, la 8 zile de la naştere, pe Sfântul Vasile şi Anul Nou, iar astăzi (marţi, 6 ianuarie 2015 - n.n.), un mare praznic, o mare sărbătoare, Botezul Domnului nostru Iisus Hristos sau Boboteaza".  
Am citat din cuvântul de învăţătură pus la suflet de părintele vicar Vasile Bota.
Vorbind despre sărbătoarea zilei, Botezul Domnului, părintele a ţinut să sublinieze că este una dintre cele mai vechi sărbători creştine. „Până în veacul al IV-lea, la sfârşit, în data de 6 ianuarie, se sărbătorea atât Crăciunul, cât şi Botezul Domnului. Întrucât sunt câteva diferenţe între arătarea Domnului de la Naşterea Sa şi arătarea Preasfintei Treimi la Botez, biserica a rânduit, repet, la sfârşitul secolului al IV-lea, să separe cele două evenimente importante din viaţa mântuirii noastre. Şi am amintit de câteva deosebiri. Mai întâi, la Naşterea Domnului, Mântuitorul nostru Iisus Hristos a fost descoperit doar păstorilor şi magilor. La Botezul Domnului, însă, a fost descoperit lumii întregi de către Ioan Botezătorul. La Naşterea Domnului, S-a arătat doar a doua persoană a Sfintei Treimi, Fiul lui Dumnezeu, întrupat care S-a făcut om, pe când la Botezul Domnului, S-a descoperit Sfânta Treime: Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. De aceea, în Troparul sărbătorii mărturisim acest adevăr, semnificaţia sărbătorii:
În Iordan, botezându-te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat; că glasul Părintelui a mărturisit Ţie, Fiu iubit pe Tine numindu-Te; şi Duhul în chip de porumb (el) a adeverit întărirea cuvântului.
Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule, şi lumea ai luminat, slavă Ţie!"
În continuare, părintele vicar Vasile Bota a stăruit în a ne lămuri, prin intermediul unor întrebări (retorice) dacă avea nevoie Fiului lui Dumnezeu (care era fără de păcat, care s-a născut şi fără de păcatul strămoşesc) să fie botezat? Părintele a ţinut apoi să sublinieze marea diferenţă (o totală diferenţă) care există între Botezul lui Ioan şi botezul creştin. „Dacă nu înţelegem această diferenţă, uşor cădem în rătăcire, spunând că dacă Hristos S-a botezat exact la 30 de ani, aşa trebuie să ne botezăm şi noi, creştinii", confundând Botezul lui Ioan cu botezul creştin. Dacă vom deschide paginile sfintei Scripturi, însă, vom vedea că se vorbeşte despre trei feluri de botezuri..."
Apoi, afară, pe solea din faţa bisericii, am urmărit slujba de sfinţire a apei celei mari din ziua de Bobotează, prin invocarea şi prin lucrarea Duhului Sfânt, ca să fie de folos: „Pentru că apa se sfinţeşte să fie folositoare atât sufletului, cât şi trupului, spre iertarea păcatelor, spre întărire sufletească, spre alungarea demonilor, spre vindecare de boli...", a precizat părintele vicar.
În deplină rânduială, una proverbială, în această parohie, consilierii au umplut sticlele creştinilor cu apă sfinţită.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (42 de poze), accesaţi Galeria foto: Boboteaza la Sf. Apostol Andrei.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marți, 6 decembrie 2022