Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Fâlfâirile învăţăceilor gimnaziaşti din Vulcania

Despre naşterea şi cinstirea Luceafărului

Fâlfâirile învăţăceilor gimnaziaşti din Vulcania

An de an Colegiul Naţional „Samuil Vulcan" din Beiuş a sărbătorit, cu drag şi cu emoţie, la 15 ianuarie, momentul cel mai important din cultura noastră: naşterea poetului Mihai Eminescu.

Activităţile desfăşurate cu ocazia celei de a 165-a aniversări în cadrul Catedrei de Limba şi literatura română au fost defalcate pe cicluri: gimnaziu şi liceu. Dacă evenimentele derulate în Biblioteca CNSV, începând cu ora 13, au stat sub semnul binecunoscut al omagierilor clasice (recitări, creaţii închinate poetului, creaţii libere şi interpretare instrumentală), fiind implicaţi elevi din clasele de liceu, coordonaţi de prof. Cândea Monica, Iagăr Claudia, Todor Diana şi Schilinka Ioana, cei mai mici, elevii claselor a V-a şi a VII-a, au ieşit din tiparul acesta, reuşind să realizeze un proiect de suflet ce a încântat întreaga şcoală. Coordonatorul proiectului este doamna prof. Ojică Elena, având-o alături, în calitate de colaborator şi responsabil al activităţilor extracurriculare, pe domnişoara prof. Diana Todor.
Obiectivele activităţii sunt, desigur, de ordin sufletesc, însă iniţiatoarea acestui proiect a surprins, în cuvinte ce au ştiut să „exprime adevărul",  esenţa lui:
Eminescu în Vulcania
„15 ghenarie 1850 vestea naşterea, în Ţara fagilor, în dulcea Bucovină, a unui fiu al neamului nostru, care avea să fie Mihai Eminescu. S-a născut într-o seară cu mulţi fulgi de nea, în anul pus sub semnul planetei Venus, care în limba „părinţilor din părinţi" se numea Luceafărul. Şi ursitoarele au spus:
Ai să ai o minte-ntreagă,
Căci isteţ vei fi cu duhul
Ca şi luna şi văzduhul.
Fie-i dat ca totdeauna
El să simtă-adânc într-însul
Dorul după ce-i mai mare
‘n astă lume trecătoare.
După ce-i desăvârşit
Şi să-şi vadă la picioare
Acest dor nepreţuit.
Împlinescu-se, la 15 ianuarie a anului 2015, 165 de ani de când ursitoarele l-au dăruit, la naştere, cu harul poeziei şi dragostea de neam pe băietul cel din Bucovina.
Statornicit-a el, în mintea şi inima românilor, mirificul codru, teiul, luna, izvorul, dulcea minune, somnul lin, dar şi pe Făt-Frumos al plaiurilor noastre...
Azi, Poetul Nepereche a devenit Perechea sufletească a locuitorilor, mai mici şi mai mari, din Vulcania. Cu „fluturi în inimă", dar foarte hotârâţi, Feţii-Logofeţi ai claselor a V-a şi a VII-a au dăruit colegilor gimnazişti şi liceeni fluturaşi care să le amintească versurile şi faptele pământene ale lui Mihai Eminescu. Ne-am bucurat că am fost primiţi cu drag.
După mărturisirile lui Ioan Slavici, se pare că tânărul Eminescu a trecut şi prin Beiuş în peregrinările sale prin ţară. Aici ,,...avea de gând să treacă examene ca privatist...".
Pe faţada Colegiului nostru stă, din 15 ianuarie 2000, o inscripţie comemorativă care eternizează evenimentul." (profesor Elena Ojică)
În final, simt nevoia să adaug că fluturaşii plini de „doruri vii şi patimi multe" au stârnit ecouri largi, zâmbete stăruitoare şi admiraţia tuturor celor care au avut ocazia să îi primească pe cei mici (dar mari în setea de lumină) în clase, în cabinete, în sala profesorală, în bibliotecă şi, mai ales, în inimi. Fie-vă lin zborul pe calea cunoaşterii şi a simţirii, dobândite în Vulcania, dragi învăţăcei!
A consemnat,
Profesor Ioana Schilinka
Colegiul Naţional „Samuil Vulcan", Beiuş
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Fâlfâirile învăţăceilor gimnaziaşti din Vulcania.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 11 august 2020