Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Au marcat deschiderea Anului Internaţional al Luminii

Printre stele şi constelaţii

Au marcat deschiderea Anului Internaţional al Luminii

Elevii clasei a IV-a B Step by Step de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu" din Oradea participă la atractive activităţi teoretice şi practice în cadrul proiectului educativ transdisciplinar „Printre stele şi constelaţii", sub îndrumarea d-nei prof. Pazmany Nicoleta, preşedintele Astroclub Meridian 0 Oradea şi a învăţătoarelor Baidoc Laura şi Isdrailă Veronica.

În 27 şi 28 ianuarie 2015 a fost  marcată deschiderea Anului Internaţional al Luminii.
Elevii au aflat că Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a proclamat anul 2015 „Anul Internaţional al Luminii". 
Lumina Soarelui este originea vieţii, de aceea sigla evenimentului are reprezentări grafice cu o simbolistică aparte: Soarele (originea vieţii, universalitatea), steagurile (dimensiunea internaţională) şi culorile (spectrul luminii).
 În acest an se celebrează evenimente sau momente din istoria ştiinţei care au adus inovaţii în domeniul studierii luminii. Astfel, în urmă cu peste 1.000 de ani, înţeleptul persan Ibn Al Haytham a scris primele cărţi de optică. După 600 de ani de la acel eveniment, savantul Isaac Newton a demonstrat cum se poate descompune lumina într-un spectru de culori şi recompune în lumina albă. În 1815, Fresnel arăta că lumina este de natură ondulatorie, iar în 1865, Maxwell a afirmat că lumina face parte din undele electromagnetice. În 1905,  Einstein a emis teoria conform căreia viteza luminii este de 300.000 km/secundă, deci lumina ar putea înconjura Pământul pe la Ecuator de 7 ori într-o secundă. Viteza luminii este viteza limită, ceea ce înseamnă că niciun alt corp nu se poate deplasa mai repede decât lumina.  Mai târziu s-au descoperit microundele şi fibrele optice.
Toate aceste informaţii despre lumină au revoluţionat domenii ca medicina, economia, comunicaţiile, protejarea mediului înconjurător şi au avut un impact social deosebit.
Noi ne-am propus să înţelegem câteva dintre fenomenele legate de propagarea luminii, cum ar fi reflexia, descompunerea luminii şi obţinerea curcubeului, natura ondulatorie a luminii şi faptul că ochiul uman nu poate percepe întreaga gamă de radiaţii electromagnetice. Au fost, însă, construite diverse aparate care ne ajută să folosim aceste radiaţii (microundele, undele radio, radiaţiile infraroşii sau ultraviolete, precum şi radiaţiile X sau Roentgen) în diverse domenii de activitate, de la medicină, vedere pe timp de noapte, securitatea aeroporturilor, observarea componentelor din Sistemul Solar sau din Galaxie şi chiar dincolo de aceasta.
Pentru că informaţiile despre Univers le primim tot prin intermediul luminii, ne-am propus să realizăm şi o parte practică, pe lângă experienţele pe care copiii le-au efectuat.
Partea practică a proiectului a constat în realizarea unor panouri cu constelaţiile învăţate. Pe baza schiţelor realizate de d-na prof. Pazmany Nicoleta, elevii au marcat poziţia stelelor, au trasat conturul constelaţiilor, au căutat informaţii despre culoarea şi mărimea stelelor şi le-au notat denumirile. 
Viitorul aparţine copiilor, iar cei care de mici se apropie cu pasiune de astronomie au şansa să păşească pe o poartă firească spre alte domenii ale ştiinţei.
Cunoscând mai bine Universul ajung să se cunoască mai bine pe ei înşişi, să devină mai încrezători în posibilităţile oferite de ştiinţa şi tehnologia bazată pe lumină, în găsirea unor soluţii la provocările globale din domeniul energiei, agriculturii, sănătăţii sau educaţiei pentru un viitor mai bun.
Baidoc Laura & Isdrailă Veronica
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Au marcat deschiderea Anului Internaţional al Luminii.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 25 septembrie 2020

Poza zilei

Elena - absolventa de aur a familiei Avram!

Astăzi (joi, 24 septembrie 2020), aveam să-i cunoaștem pe absolvenții de 10 ai Bihorului, care au fost premiați cu diplome și sume de bani, potrivit bunelor rânduieli instituite pentru a stimula competiția și performanța.
Printre cei 19 absolvenți de aur ai Bihorului (cinci absolvenți de liceu și 14 absolvenți de gimnaziu), se numără și Elena Avram, absolventă de 10 a Colegiului  Național ,,Iosif Vulcan" din Oradea.
Întâmplarea a făcut ca după premiere, să o revăd pe Elena, alături de părinții săi, fericiți, în grădinița de flori a gospodăriei, unde tatăl tocmai și-a propus o ,,ședință foto".
Cum să nu fie fericiți mami și tati cu fetița lor de aur!
(OviDan)