Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Programe noi de educaţie antreprenorială, economică şi de orientare profesională pentru elevii din Bihor

Despre programele educaţionale Junior Achievement

Programe noi de educaţie antreprenorială, economică şi de orientare profesională pentru elevii din Bihor

Programele educaţionale Junior Achievement pentru anul 2015-2016 sunt disponibile într-o nouă formă, adaptată la nevoile elevilor şi cadrelor didactice. Elevii şi profesorii vor primi gratuit manuale şi materiale didactice.

Elevii din judeţul Bihor vor putea urma şi în 2015, într-o nouă ediţie şi cu conţinuturi didactice structurate de la clasa 1 la a 12-a, programe de educaţie antreprenorială, economică şi de orientare profesională cu ajutorul unor manuale moderne, oferite gratuit de organizaţia Junior Achievement (JA) România.
Ei vor putea studia sub formă de opţional discipline precum dezvoltarea abilităţilor pentru viaţă, educaţie financiară, antreprenorială, economică şi pentru orientare profesională. Anul trecut, aproximativ 2.600 de elevi bihoreni au urmat programele JA.
Adaptate pentru fiecare nivel de studiu, astfel de materii îi ajută pe elevii din clasele 0-12 să-şi dezvolte abilităţile de viaţă, folosind o varietate de activităţi practice, precum jocuri, scenarii, dezbateri, lucru în echipă şi chiar mici proiecte de afaceri. Elevii se familiarizează cu realitatea economică, experimentează diverse situaţii similare cu cele din viaţa reală, învaţă să ia decizii raţionale şi să se comporte responsabil faţă de oamenii din jurul lor şi faţă de mediul înconjurător. Ei beneficiază de sesiuni de webinarii şi de mentorat de la profesionişti din sectorul de business şi au acces la burse şi competiţii la nivel naţional şi european.
 „A fost o plăcere să împărtăşesc informaţii elevilor în alt mod decât cel rigid din manualele şi programele şcolare şi să particip la activităţi interesante care ilustrează situaţii din viaţa reală. Elevii le simt mai apropiate de problemele lor reale, de zi cu zi, şi din această cauză sunt mai interesaţi" - prof. Monica Faur, de la Colegiul Economic „Partenie Cosma" din Oradea, participant în programele JA în anul şcolar trecut.
 Pregătire pentru viaţă
 Fie că sunt pasionaţi de informatică, talentaţi la literatură sau că vor să urmeze o carieră în sport sau în inginerie, elevii pot urma opţionale de educaţie economică care îi ajută să înţeleagă cum funcţionează societatea şi ce legătură există între ea şi profesia pe care şi-au ales-o.
 Programele JA sunt realizate după o metodologie dezvoltată la nivel internaţional şi adaptate la nivelul de studiu, programa şcolară şi realitatea de pe piaţa muncii din România. Manualele şi materialele didactice sunt revizuite şi actualizate periodic şi ajung gratuit pe băncile elevilor datorită susţinerii financiare din partea comunităţii de afaceri din România. Componentele esenţiale ale programelor JA sunt activităţile aplicate, de tip learning by doing şi prezenţa consultanţilor voluntari din mediul de business la clasă. Aceştia sunt profesionişti dintr-o varietate de domenii care împărtăşesc elevilor din experienţa lor personală şi profesională.
 Programele sunt implementate în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, iar manualele şi materialele didactice sunt oferite gratuit elevilor şi profesorilor, având prioritate clasele care optează pentru forma de implementare „"Curriculum la Decizia Şcolii" (CDS).
Pentru anul 2015-2016 locurile în programele JA sunt limitate şi se ocupă în ordinea înscrierii. Informaţii despre procesul de înscriere sunt disponibile pe www.jaromania.org.
Despre Junior Achievement România
Junior Achievement România este o organizaţie non-profit, având ca misiune dezvoltarea în România a programelor internaţionale JA de educaţie economică, antreprenorială, financiară, etică şi responsabilitate socială, sănătate şi viaţă activă. 39 de ţări din Europa şi 121 de ţări din toată lumea urmează programele JA. În România, acestea sunt urmate gratuit de peste 250.000 de elevi din 1.400 de şcoli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice şi datorită susţinerii financiare din partea comunităţii de afaceri. Mai multe informaţii, pe www.jaromania.org.
Raluca Petrescu

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:39:01 Ora de vară a Europei de Est