Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Prioritate a poliţiştilor bihoreni

Siguranţa în şcoli

Prioritate a poliţiştilor bihoreni

Poliţiştii de prevenire bihoreni sunt alături de adolescenţi, pentru a preveni infracţionalitatea şi victimizarea acestora.

În cursul lunii ianuarie 2015, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, alături de poliţiştii de proximitate bihoreni au derulat o serie de activităţi preventive în unităţi şcolare din  judeţul Bihor, în vederea  prevenirii delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor.
Prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor sunt segmente ale prevenirii criminalităţii care necesită o atenţie deosebită, având în vedere faptul că tinerii pot cădea cu uşurinţă în capcana infracţionalităţii, mai cu seamă datorită caracteristicilor vârstei, teribilismului şi dorinţei de a gusta noul la orice pas. Nu în ultimul rând, din cauza capacităţii reduse de a sesiza pericolul, tinerii pot deveni cu uşurinţă şi victime ale unor infractori.
Activităţile au constat în organizarea de întâlniri  informativ - preventive cu grupuri de elevi din ciclul primar, gimnazial, liceal pe teme de interes, cum ar fi:
- Siguranţa pe internet, cu accent pe avantajele acestuia, pericolele şi riscurile mediului virtual; s-au prezentat cazuri de victimizare, s-au dezbătut factorii favorizanţi şi măsurile de protecţie pe care fiecare utilizator trebuie să le adopte pentru a evita victimizarea în mediul online.
- Violenţa şcolară şi consecinţele legale şi sociale ce decurg din adoptarea unor comportamente violente. S-au prezentat consecinţele acestui fenomen, dar şi modalităţile în care elevii se pot implica în activităţi de informare/prevenire pentru consolidarea siguranţei şcolară şi extraşcolare.  
- Siguranţa bunurilor personale, factorii favorizanţi şi măsurile de prevenire pe mai multe categorii de furturi: buzunare/clasă, din locuinţe etc.
- Educaţia rutieră, a fost o altă temă intens dezbătută de poliţiştii în întâlnirile cu elevii, care au fost angrenaţi de poliţiştii bihoreni în jocuri cu caracter preventiv prin care şi-au demonstrat cunoştinţele în materie de educaţie rutieră.
Pe parcursul desfăşurării activităţilor, au fost proiectate filme educativ - preventive, pentru a conştientiza copiii şi a contribui la dezvoltarea unui comportament preventiv.
De asemenea, poliţiştii bihoreni au distribuit pliante, broşuri şi alte materiale cu mesaj preventiv şi au organizat numeroase concursuri pe diverse tematici .
Aceste activităţi au fost desfăşurate în cadrul unor proiecte/campanii sau activităţi, iniţiate pe parcursul acestui an şcolar de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor în colaborare cu un Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor şi unităţi şcolare din Municipiul Oradea.
 În acest context, au fost derulate activităţi în cadrul următoarelor proiecte/ campanii: „Jurnalul siguranţei mele", „Copilărie fără delincvenţă", „Un adolescent informat, un adolescent salvat" şi „Adolescenţă fără delincvenţă".
Activităţile realizate au fost derulate în parteneriat cu Şcoala Gimnazială „Dimitrie Cantemir", Şcoala Gimnazială Nr. 11, Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu", Colegiul Tehnic „Traian Vuia", Colegiul Tehnic „Andrei Şaguna", „ Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna", Şcoala Gimnazială „Avram Iancu", Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu"  din Municipiul Oradea.
Subiectele dezbătute cu cei peste 600 de elevi implicaţi au urmărit cunoaşterea/conştientizarea cauzelor, a factorilor favorizanţi în geneza delincvenţei juvenile, a consecinţelor legale şi sociale în cazul comiterii de fapte antisociale de către persoane minore, răspunderea contravenţională şi penală a minorilor, efectele comiterii de infracţiuni în plan social şi a diferitelor situaţii de victimizare în care pot fi implicaţi minorii, prevenirea dispariţiilor de minori, navigarea în siguranţă în mediul virtual.
Totodată, poliţiştii de prevenire şi proximitate au participat la întâlniri cu părinţi în cadrul unor şedinţe organizate la sediul unităţilor şcolare. În discuţiile cu părinţii au fost abordate subiecte legate de măsurile necesare prevenirii victimizării copiilor, modul de gestionare a conflictelor, riscurile la care se expune un copil în cazul în care comite infracţiuni, rolul părinţilor în educarea copiilor şi consecinţele comportamentelor antisociale etc..
Având în vedere apropierea vacanţei intersemestriale pentru siguranţa copiilor în această perioadă, perioadă în care aceştia sunt, de multe ori, lăsaţi acasă fără supravegherea unui adult, poliţiştii de prevenire bihoreni recomandă părinţilor să le reamintească acestora principalele reguli de atoprotecţie pe care trebuie să le cunoască, pentru a preveni orice evenimente neplăcute.
Comisar-şef de poliţie Ioana INDRIEŞ,
Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul I.P.J. Bihor
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Prioritate a poliţiştilor bihoreni.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 19 octombrie 2019