Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Acordarea dreptului de vot elevului în Consiliul de Administraţie

Consiliul Naţional al Elevilor continuă demersurile pentru

Acordarea dreptului de vot elevului în Consiliul de Administraţie

Marţi, 10.02.2015, va avea loc şedința Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din cadrul Camerei Deputaţilor în care se va discuta iniţiativa legislativă PL-x nr. 574/2014 ce vizează reacordarea dreptului de vot reprezentantului major al elevilor în cadrul Consiliului de Administrație a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar.

Consiliul Naţional al Elevilor, singura structură reprezentativă a elevilor la nivel naţional, îşi exprimă încrederea că raportul acordat de către Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din cadrul Camerei Deputaţilor proiectului de modificare a legii va fi unul pozitiv şi astfel elevul, beneficiar direct al actului educaţional, îşi va redobândi dreptul de a fi reprezentat în forul decizional la nivelul şcolii sale.
Un sistem educaţional centrat pe elev presupune dreptul acestuia la informare, opinie şi asumare, precum şi dreptul de expunere a problemelor, nevoilor şi intereselor elevilor conducerii unităţii de învăţământ. Reprezentarea  opiniei elevilor în cadrul acestei structuri este imperios necesară având în vedere că acţiunile şi deciziile Consiliului de Administraţie vizează în totalitate procesul educaţional şi beneficiarii direcţi ai acestuia, elevii.
Consiliul Naţional al Elevilor consideră că un factor de referinţă al dezvoltării sistemului de învăţământ şi al creşterii calităţii procesului educaţional este prezenţa elevului în cadrul Consiliului de Administraţie, pentru că elevul este cel care se loveşte direct cu problemele procesului educaţional şi cel asupra căruia impactul deciziilor la nivel şcolar se resimt cel mai mult.
În acelaşi timp, reamintim că dreptul de vot al elevului în C.A. nu ar reprezenta o noutate pentru sistemul de învăţământ românesc. Legea Învăţământului 84/1995 împreună cu Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar din România din 2005 acordau amândouă elevului vocea pe care o merită într-un for deliberativ la nivelul şcolii.  
Având în vedere diferitele strategii de dezvoltare ale  procesului educaţional din România şi dorinţa de a adopta cât mai multe valori europene, structura reprezentativă a elevilor consideră că o decizie favorabilă privind iniţiativa legislativă nr. 574/2014 ar demonstra orientarea viziunii sistemului de învăţământ către valori democratice, necesare unui mediu de dezvoltare optim pentru elev.  
Nu în ultimul rând, dreptul de vot al reprezentantului elevilor în Consiliul de Administraţie consolidează poziţia Consiliului Şcolar al Elevilor şi asigură reprezentativitatea elevilor la nivel şcolar, responsabilizând, prin creşterea gradului de importanţă a vocii elevilor, demersurile pe care structura reprezentativă a elevilor la nivel şcolar le realizează.
Consiliul Naţional al Elevilor va continua demersurile pentru reacordarea dreptului de vot  al elevului în Consiliul de Administraţie şi speră că aceste acţiuni vor avea o finalitate pozitivă.
Tudor Găitan

Trimite email

luni, 21 septembrie 2020

Poza zilei

Câștigă o tabletă Smart!

La împlinirea a 20 de ani de activitate,
Universitatea Agora din Oradea organizează un concurs pentru elevii claselor a XII-a
Dacă ești elev în clasa a XII-a și dorești să câștigi o tabletă Smart, urmează cei trei pași:
1. Cere o recomandare dirigintelui tău.
2. Redactează un eseu-prezentare cu titlul ,,Dăruiește învățătură"!
3. Scanează sau fotografiază recomandarea și eseul și trimite-le pe adresa de email: agora20@univagora.ro.
Fii conectat! Fii învățat!
Și tu ai dreptul la educație!