Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

De la 3 colecţionari la 36 (de adjudecatari)

La prima licitaţie Artmark din 2015

De la 3 colecţionari la 36 (de adjudecatari)

Prima licitaţie Artmark din an a adunat peste 250 de iubitori de artă, colecţionari şi cunoscători, aducând un total de aproape 300.000 euro pentru toate cele trei colecţii.

Cu 75 de palete participante distincte şi cu o medie a ratelor de adjudecare de 74, 32% (Colecţia Lucia şi Dr. Ionescu fiind adjudecată în proporţie de 90%), Licitaţia "3 colecţii şi 3 colecţionari" s-a bucurat de atenţia întregului public de la prezentarea primului lot şi până la ultima bătaie a ciocănelului de licitaţie. Astfel, putem spune că, oficial, piaţa de artă 2015 a început în tonuri calde pentru Artmark.
Dintre artiştii consacraţi, Nicolae Tonitza s-a aflat din nou în topul preferinţelor colecţionarilor, opera „Baia Suzanei" din Colecţia Dr. Ionescu a fost adjudecată pentru 47.500 euro, „Copil în roz" pentru 11.000 euro, iar „Nud" pentru 8.500 euro. „Lectură" de Theodor Pallady a fost adjudecată pentru 36.000 euro, iar Nicolae Grigorescu a obţinut 36.000 euro pentru pictura „În faţa porţii" şi 22.000 euro pentru „Convoi de care, pe valea Orăţii". Gheorghe Petraşcu a fost de asemenea pe lista colecţionarilor prezenţi în sală, cea mai mare valoare obţinând-o pentru lucrarea „Trandafiri" (10.000 euro).
Alexandru Ciucurencu, starul Colecţiei Dr. Ionescu, s-a clasat primul la numărul de opere vândute, toate cele 5 picturi prezente în licitaţie intrând în noi colecţii private. Suma adjudecărilor a fost peste 52.000 euro.  La capitolul artă contemporană, Ştefan Pelmuş (total opere adjudecate: 2.800 euro), Ion Alin Gheorghiu (total opere adjudecate: 3.850 euro) şi Sorin Ilfoveanu (total opere adjudecate: 7.850 euro) au fost foarte apreciaţi de public. Ion Grigorescu, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români contemporani în lume, a suscitat interesul unor colecţionari nişaţi pe artă contemporană, total adjudecărilor ajungând la aproape 6.000 euro.
Următorul eveniment Artmark va avea loc la sfârşitul lunii februarie, mai precis pe 24 şi 26 februarie, şi este unul dintre cele mai aşteptate momente din prima jumătate a anului: Licitaţia de Mărţişor. Împărţită în două zile, licitaţia va oferi publicului o adevărată sărbătoare a începutului de primăvară prin varietatea de mărţişoare din argint filigranat, prin paleta inedită de bijuterii unicat, prin vinuri fine, prin arta decorativă à La Belle Époque sau prin arta plastică valoroasă. Ca în fiecare an, artişti precum Theodor Aman, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Francisc Şirato, Iosif Iser, Samuel Mützner reuşesc să readucă primăvara la Palatul Cesianu-Racoviţă. Expoziţia va putea fi vizitată începând cu sâmbătă, 7 februarie, la sediul Artmark.
Theodora Moldovan

Trimite email

marţi, 22 octombrie 2019