Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Autosugestia şi efectul placebo

Sănătate înainte de toate!

Autosugestia şi efectul placebo

De câte ori nu am auzit expresia: O să mă fac bine!

Rolul autosugestiei este extraordinar în procesul de însănătoşire.
Dacă bolnavul crede că se va vindeca, atunci fenomenul de însănătoşire se accelerează. Se ştie că migrenele, ulcerul, tulburările de ritm cardiac sunt influenţate de starea noastră de spirit. Chiar dacă nu sunt remedii absolute pentru tratarea bolilor, stările psihice pozitive, optimismul influenţează starea de sănătate.
„Am încredere în medicul meu!"
„Este cel mai nou medicament de pe piaţă, o să mă fac bine!"
 De câte ori nu aţi auzit aceste lucruri? „Încrederea în medic şi în medicament poate influenţa starea de sănătate.
Autosugestia pune în funcţiune nişte capacităţi de rezervă ale organismului nostru, la care noi nici nu ne gândim. Ne temem pentru sănătatea noastră şi încercăm să ne autoconvingem că va fi bine. Stresul şi teama pentru sănătate trimit un semnal la creier. Sub acţiunea stresului sau a unei substanţe placebo, creierul eliberează opioide, nişte substanţe care acţionează asupra durerii reducându-i intensitatea", menţionează studiul efectuat la Fondul german de protecţie a sănătăţii.
Ce este „efectul placebo"?
DEFINIŢIE. Dicţionarele de specialitate definesc efectul placebo ca fiind ansamblul manifestărilor clinice care apar la un bolnav sau la o persoană sănătoasă, căreia i s-a administrat în scop terapeutic sau experimental o substanţă neutră din punct de vedere farmaceutic. Prin administrarea substanţei neutre dispar atât durerile, care de multe ori sunt manifestări subiective ale unei boli, cât şi unele erupţii cutanate, unele simptome ale bolilor reumatice.
Demonstratii clinice:
EXPERIMENTE. Substanţele placebo sunt folosite în testarea medicamentelor noi. Studiile făcute în acest sens includ trei grupuri de control: primul grup primeşte un medicament vechi, al doilea grup - produsul nou, iar al treilea - o substanţă placebo. De obicei, ca substanţă placebo sunt folosite lactoza (zahărul din lapte), amidonul, sub formă de tablete, dar şi serul fiziologic, sub formă de injecţii.
„Unele probleme de sănătate pot fi vindecate doar cu zahăr, sare, amidon sau ser fiziologic". Această afirmaţie a fost făcută de specialiştii de la Fondul de protecţie a sănătăţii din Germania, care au analizat autosugestia şi efectul placebo asupra pacienţilor.
Ce se întămplă când luăm un medicament? Substanţa activă acţionează asupra bolii şi noi ne însănătoşim. Dar dacă în loc de un medicament primim, de exemplu, amidon sub formă de tablete, fără să ştim însă ce conţin acele tablete? În multe cazuri, efectul terapeutic este similar celui obţinut prin administrarea medicamentelor adevărate. „Principalul este ca bolnavul să aibă convingerea că ia un medicament miraculos. Am descoperit că o substanţă placebo (sare, amidon) este eficientă în 35% dintre durerile cu diverse cauze, în 50% dintre arsurile gastrice şi în 80% dintre problemele reumatice", arată cercetătorii germani.
Aşadar, fiţi optimişti şi gândiţi pozitiv. Acesta este secretul unei vieţi frumoase!
Motto: „Sănătatea nu reprezintă totul, dar fără sănătate nimic nu contează!" Schopenhauer
Laura Paşca,
consilier educativ,
Şcoala Gimnazială Internaţională Agora

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:10:12 Ora de vară a Europei de Est