Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Cartea care m-a impresionat, ediţia a V-a

Concursul de eseuri

Cartea care m-a impresionat, ediţia a V-a

Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bihor a derulat proiectul „Fii şi tu voluntar", proiect al cărui scop a fost stimularea voluntariatului în rândul tinerilor în general, inclusiv în ce priveşte promovarea lecturii, printre activităţile proiectului numărându-se şi realizarea unui concurs de eseuri „Cartea care m-a impresionat" - ediţia a V-a, precum şi activităţi stradale de promovare a lecturii.

Priorităţile avute în vedere de acest proiect au fost dezvoltarea şi diversificarea acţiunilor privind implicarea tinerilor în viaţa comunităţii, stimularea creativităţii tinerilor şi a participării civice, sprijinirea de acţiuni specifice de voluntariat. Concursul s-a adresat elevilor din liceele judeţului Bihor, s-au înscris cu eseuri  80 de elevi de la mai multe licee bihorene, printre care amintim: Colegiul Naţional „Iosif Vulcan", Liceul Teoretic „Aurel Lazăr", Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaş" din Beiuş, Colegiul Naţional „Octavian Goga" din Marghita şi Liceul Tehnologic „Horea" din Marghita.
Elevii au avut libertatea de a aborda oricare gen literar. Opţiunile de lectură ale elevilor au fost variate. Premierea participanţilor a avut loc vineri, 27 februarie 2015,  la Centrul de Tineret Oradea, administrat de DJST Bihor, în parteneriat cu Uniunea Studenţilor Maghiari din Bihor. Au fost acordate 16 premii,  pentru fiecare nivel şcolar (clasa a IX-a, a X-a şi a XI-a). Jurizarea a fost făcută de către d-na Dana Sala, conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea, care a menţionat: „Au ieşit câştigătoare lucrările care au dovedit originalitate absolută, o viziune personală asupra cărţii alese, receptivitate a lecturii, adică desluşirea inedită a unor aspecte adevărate ale textului". 
„Am încercat să le transmitem tinerilor ideea că lectura, cartea, se reflectă în tot ceea ce suntem, începând cu modul de a vorbi, de a privi sau înţelege ce se întâmplă în jurul nostru, i-am invitat să pornească în călătoria oferită de o carte, refuzând să rămână doar spectatori" (Daniela Băltăţescu, consilier de tineret la DJST Bihor).
Tot în cadrul proiectului au mai avut loc zece  ateliere de creaţie cu elevi din mai multe licee din Oradea, Marghita, Beiuş şi Ştei (mai-decembrie 2014), două tabere pentru voluntari desfăşurate la Cârţişoara, în judeţul Sibiu şi la Sibiu, în septembrie şi decembrie 2014, taberele având drept obiective îmbunătăţirea abilităţilor de relaţionare ale acestora, precum şi dezvoltarea personală a acestora. Pe parcursul taberei s-au desfăşurat activităţi de animaţie socio-educativă, ateliere de creaţie şi drumeţii în Munţii Făgăraş.
Proiectul a fost organizat şi derulat de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bihor, fiind finanţat de Ministerul Tineretului şi Sportului, prin Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bihor, făcând parte din Programul de susţinere a acţiunilor de tineret P2/ cultură şi educaţie nonformală/dezvoltarea proiectelor de educaţie nonformală adresate tinerilor.
Consilier de tineret
Daniela Băltăţescu
Clasament
Clasa a IX-a
Loc.1. Moşincat Ionela, cls. a IX-a D, Lic. T. „A. Lazăr"
Loc.2. Cuciula Gheorghina Nicoleta, a IX-a C, CT „I. Ciordaş" Beiuş
Loc.3. Popa Andreea, a IX-a C CT „I. Ciordaş"
Menţiune Dima Mădălina, IX-a D, Lic.T. „A. Lazăr"
Clasa a X-a
Loc.1. Birău Sara, a X-a A, CN „I.Vulcan"
Loc.2. Lucaciu Larisa, a X-a B, CN „O. Goga" Marghita
Loc.3. Gavriş Emilia, a X-a B, Lic. Tehnologic „Horea" Marghita
Menţiune 1 Ungur Ioana Tabita, a X-a A,  CT „I. Ciordaş" Beiuş
Menţiune 2 Varga Daniela Florina, a X-a B, CT „I. Ciordaş"
Menţiune Kleszken Timea, a X-a D, Lic.T. „A. Lazăr"
Clasa a XI-a
Loc.1 Farkas Lavinia, a XI-a B, Lic. Tehnologic „Horea" Marghita
Loc.2 Bardi Aida, a XI-a B, Lic. Tehnologic „Horea"
Loc.3 Pista Alina, a XI-a A, CT „I. Ciordaş" Beiuş
Menţiune Ciocan Alin, a XI-a C, Lic. Tehnologic „Horea"
Menţiune Lupuţ Mihai George, a XI-a B, Lic. Tehnologic „Horea"
Menţiune Gavriş Florina, a XI-a A, CT „Ioan Ciordaş" Beiuş.

Trimite email

marţi, 4 august 2020