Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Adunarea Generală Extraordinară a Consiliului Naţional al Elevilor

În perioada 13-15 martie, la Bucureşti

Adunarea Generală Extraordinară a Consiliului Naţional al Elevilor

În perioada 13-15 martie 2015, reprezentanţii judeţelor s-au întâlnit la Bucureşti pentru a-şi alege secretarul Departamentului de Comunicare şi Educaţie (Relaţii Externe), după ce liderii elevilor nu au validat unicul candidat pentru această funcţie în cadrul sesiunii de alegeri desfăşurate în luna februarie 2015 la Craiova.

În urma acestor alegeri noul secretar al Departamentului de Comunicare şi Educaţie (Relaţii Externe) este Eusebiu TUDOROIU, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Prahova.
Deschiderea oficială, precum şi atelierele de lucru s-au desfăşurat la Colegiul Naţional Matei Basarab din Bucureşti. La deschidere au luat parte reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, ministrul Sorin CÎMPEANU şi consilierul Albert CRAIU, Şerban IOSIFESCU, preşedintele Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii Învăţământului Preuniversitar, dar şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar, Liliana TODERIUC, inspector general adjunct la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, ai Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, ai organizaţiilor studenţeşti, printre care ANOSR, CTR, UNSR şi USR.
Liliana TEODORIUC a afirmat la deschiderea oficială: „Consiliul Elevilor se bucură de tot sprijinul nostru. Ne bucură faptul că, pe lângă şcoală, vă dedicaţi timpul pentru reprezentarea elevilor. Să faceţi aceste zile un plan de îmbunătăţire, de atac pentru învăţământul naţional".
Pe de altă parte, reprezentantul Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii Învăţământului Preuniversitar, Şerban IOSIFESCU, a adăugat importanţa colaborării cu structura reprezentativă a elevilor: „Încercăm să colaborăm pentru a schimba sistemul de învăţământ, pentru ca rezultatele învăţării să vă fie utile. Societatea tinde să se dilueze, şcoala ar trebui să se axeze pe dezvoltarea competenţelor sociale. Fără presiune din partea alegătorilor nu se poate schimba nimic".
În timp ce Albert CRAIU, consilier al Ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a felicitat Consiliul Elevilor şi a afirmat că „ştim cu toţii că voi sunteţi generaţia de mâine şi trebuie să creşteţi frumos [...] aveţi toată susţinerea ministerului, aşa cum aţi avut-o până acum, şi sunt sigur că şi a profesorilor"; ministrul Educaţiei, Sorin CÎMPEANU, a subliniat faptul că „CNE-ul vine să sprijine într-o măsură foarte importantă cei care fac reglementări şi cei care sunt beneficiari. Fiţi o voce puternică şi nu vă lăsaţi intimidaţi în faţa directorilor şcolari sau a miniştrilor. Nu uitaţi că ministerul este un adevărat partener care vă stă la dispoziţie".
Un alt punct important de pe agenda evenimentului a fost dezbaterea şi aprobarea Statutului Consiliului Şcolar al Elevilor Junior şi a Statutului Alumnilor, documente la care reprezentanţii elevilor au lucrat în prima parte a mandatului. În plus, liderii elevilor din România au avut posibilitatea să aducă amendamente la regulamentele interne, precum Regulamentul de Funcţionare al CNE.
Cel mai important aspect care a fost considerat în cadrul întâlnirii de la Bucureşti a fost votarea strategiei de dezvoltare a Consiliului Naţional al Elevilor, care trasează direcţiile pe care structura reprezentativă a elevilor le va urma în acest mandat. De asemenea, s-a dezbătut  un plan de acţiune pentru implementarea unui set de chestionare la nivel naţional, oferind posibilitatea elevilor din România să îşi exprime opinia cu privire la problemele actuale cu care sistemul de învăţământ se confruntă, în vederea găsirii celor mai eficiente soluţii.
Secretariatul Departamentrului de Educaţie şi Comunicare (Relaţii Externe),
Eusebiu-Mihail TUDOROIU

Trimite email

miercuri, 12 august 2020