Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Săptămâna Poliţiei Bihorene

18 - 24 martie

Săptămâna Poliţiei Bihorene

Avem deosebita onoare de a vă invita să participaţi la aniversarea a 193 de ani de la înfiinţarea Poliţiei Române.

Ziua Poliţiei Române va fi marcată în Judeţul Bihor printr-o serie de evenimente menite să exprime recunoştinţa faţă de cetăţean, cel în slujba căruia se află în permanenţă poliţistul bihorean.
Manifestările menită să marcheze, cum se cuvine, în Judeţul Bihor, Ziua Poliţiei Române, vor debuta miercuri, 18 martie 2015, odată cu „Săptămâna Poliţiei Bihorene".
Calendarul activităţilor
ATENŢIE!
Astăzi, luni, 23 martie, ne-au fost comunicate două modificări de oră şi o completare la manifestările de mâine, 24 martie!
Miercuri, 18 martie - Concursul preventiv „Şcoala fără violenţă" (clasele V-VIII)
Miercuri, 18 martie, începând cu ora 11.00, la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu", se va desfăşura cea de-a VIII-a ediţie a Concursului cu tematică preventivă „Şcoala fără violenţă". Concursul este organizat de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul I.P.J. Bihor în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor şi cu cei ai Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu".
Competiţia are ca scop formarea unei conduite în rândul tinerilor menite să prevină manifestarea violenţei în mediul şcolar.
Peste 200 de elevi din cadrul unor instituţii de învăţământ gimnaziale din Judeţul Bihor, respectiv din Municipiul Oradea, Tinca, Roşia,  Rieni,  Remeţi, Sâmbăta, Husasău de Tinca,  Tărian, Ciumeghiu, Mădăras, Nucet, Balc, Ştei şi Şuncuiuş, organizaţi în 19 echipaje, vor concura pentru a-şi dovedi cunoştinţele în materie de prevenire a violenţei în mediul şcolar.
Vineri, 20  martie - Concursul preventiv „Şcoala fără violenţă" (clasele IX-XII)
Vineri, 20 martie, începând cu ora 11.00, va fi rândul liceenilor din instituţiile de învăţământ din Judeţul Bihor să-şi dovedească cunoştinţele în materie de prevenire în cadrul Concursului preventiv „Şcoala fără violenţă".
Astfel, 18 echipaje de elevi din Municipiul Oradea, Beiuş, Ştei, Tinca, Vadu Crişului, Aleşd şi Dobreşti vor avea de parcurs trei probe de concurs pentru a fi declaraţi cei mai buni în confruntarea şcolilor pentru titlul de „şcoli fără violenţă".
Prin intermediul acestui proiect educaţional organizatorii îşi propun să sporească nivelul de siguranţă a elevilor în spaţiul public şi privat, provocându-i să înveţe în mod creativ. Elevii participanţi se vor implica activ în elaborarea unor piese de teatru cu mesaj preventiv, pe care, ulterior, le vor transpune pe scenă, în spectacole destinate propriilor colegi.
Marţi, 24 martie, ora 12.00, lansare de carte 
Marţi, 24 martie, începând cu ora 12.00, în Salonul Albastru al Complexului Continental Forum Oradea va avea loc lansarea cărţii „Portretul judiciar şi portretul sinelui colectiv" - autor inspector principal de poliţie Florin Lăzău, expert criminalist - Serviciul Criminalistic din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor.
Cartea este, de această dată, una mai puţin tehnică, prin intermediul căreia autorul face o analiză a societăţii actuale, prin prisma metodelor artei criminalistice, pornind de la faptul că, până la urmă, portetul judiciar reprezintă expresia societăţii în care trăim.
Prin intermediul lucrării, poliţistul bihorean demonstrează cum imaginea unui portret robot şi imaginea manifestărilor şi obiceiurilor nesănătoase ale individului pot converge într-o singură compoziţie grafică.
În prima parte a cărţii autorul prezintă câteva cazuri soluţionate cu succes folosind metodele artei criminalistice, iar în partea a doua sunt prezentate câte dintre concepţiile autorului cu privire la sinele colectiv, întâmplări adevărate din viaţa sa, analizate sub aspect filosofic şi moral.
Marţi, 24 martie - „Poliţist rutierist pentru o zi"
Marţi, 24 martie, începând cu ora 12.00 (ora 10.30 se modifică şi devine ora 12.00), sub genericul „Poliţist rutierist pentru o zi", 50 de liceeni de clasa a XI-a vor fi întâmpinaţi de poliţiştii Serviciului Rutier la sediul S.P.R. (Strada Independenţei, Municipiul Oradea) şi vor avea ocazia să observe îndeaproape, pas cu pas, cum se desfăşoară o zi de muncă a poliţiştilor rutieri.
De asemenea, la ora 13.30, în Parcul 1 Decembrie, liceenii implicaţi în activitatea educativă vor participa la o simulare de cercetare la locul producerii unui accident rutier. Totodată, poliţiştii rutieri le vor prezenta liceenilor şi autoturismele aflate în dotarea acestora.
Elevii participanţi vor fi răsplătiţi cu premii.
Marţi, 24 martie - „Poliţist de ordine publică pentru o zi"
Marţi, 24 martie, începând cu ora 13.00 (ora 14.00 se modifică şi devine ora 13.00), la sediul Poliţiei Municipiului Oradea (Strada Calea Aradului) se va desfăşura activitatea educativă „Poliţist de ordine publică pentru o zi".
Astfel, 25 de elevi din clasa a VI-a vor avea ocazia să viziteze sediul Poliţiei Municipiului Oradea şi Dispeceratul Poliţiei Municipiului Oradea din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, locul în care este amplasat sistemul de supraveghere video a străzilor orădene.
Poliţiştii de ordine publică bihoreni le vor dezvălui elevilor de gimnaziu din tainele meseriei de poliţist de ordine publică. Elevii vor avea posibilitatea să însoţească poliţiştii în teren, într-o misiune de patrulare în oraş, să observe modalitatea de reacţie în urma unui apel la numărul 112 şi să asiste la simulări de intervenţie a poliţiei de ordine publică la anumite evenimente.
De asemenea, elevii vor putea observa autoturismele din dotarea poliţiştilor de ordine publică.
Marţi,  24 martie: „Cupa Poliţiei Bihorene la Tir" pentru jurnalişti
Marţi, 24 martie, începând cu ora 10.30, la Poligonul de Tragere din cadrul Bazei Sportive „Dinamo" Oradea din Municipiul Oradea, se va desfăşura competiţia „Cupa Poliţiei Bihorene la Tir" pentru jurnalişti.
12-24 martie -„Cupa Poliţiei Bihorene la Fotbal"
În perioada 12-24 martie, în cadrul evenimentelor organizate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor pentru sărbătorirea Zilei Poliţiei Române se desfăşoară competiţia „Cupa Poliţiei Bihorene la Fotbal".
Meciurile sunt disputate pe terenul de sport „5x5" Ioşia, în campionat fiind angrenate 16 echipe formate din poliţişti din toate structurile din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, care vor juca în patru grupe.
Meciurile pentru calificările în finală se vor desfăşura vineri, 20 martie, începând cu ora 14.00, iar marţi, 24 martie, începând cu ora 14.00, în aceeaşi locaţie, vor avea loc jocurile pentru locurile I - IV.
Miercuri, 25 martie - Ziua Poliţiei Române
Ora 11.00 - Şedinţă Publică Festivă la Casa de Cultură a Sindicatelor, în cadrul căreia vor avea loc ceremonia de avansare în gradul profesional următor a poliţiştilor bihoreni şi festivitatea de premiere a câştigătorilor concursurilor organizate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor în cadrul „Săptămânii Poliţiei Bihorene".
Miercuri, 25 martie între orele 10.00 - 15.00 - Poliţia bihoreană sărbătoreşte alături de comunitate
Sărbătoarea va fi marcată în intervalul orar 10.00 - 15.00, când cetăţenii sunt invitaţi la un eveniment dedicat exclusiv publicului, organizat în aer liber, în Parcul 1 Decembrie din Oradea.
Vor fi prezentate activităţile pe care le desfăşoară zi de zi poliţiştii bihoreni, dar şi dotările de care aceştia dispun în executarea misiunilor, pe ateliere de lucru.
Astfel, în Parcul 1 Decembrie, începând cu ora 10.00, vor avea loc următoarele activităţi:
*Demonstraţii de abilităţi ale unităţii canine;
*Demonstraţii tactice ale luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale;
*Demonstraţie de dezamorsare a unui colet exploziv efectuată de specialiştii Serviciului pentru Acţiuni Speciale;
*Defilarea unui detaşament format dintr-un pluton de poliţişti de ordine publică, un pluton de poliţişti rutierişti, un pluton de poliţiste, un pluton de luptători din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale şi o formaţiune de câini, urmată de
*Parada tehnicii şi mijloacelor auto deţinute de I.P.J. Bihor, respectiv motociclete, maşini de patrulare, maşini de intervenţie rapidă şi autolaboratorul criminalistic;
*Expoziţie cu armamentul şi tehnica de ultimă generaţie din dotarea Poliţiei bihorene;
*Prezentarea dotărilor autolaboratorului criminalistic, cu suportul de specialitate al poliţiştilor criminalişti bihoreni;
*Stand de documentare-informare în cadrul căruia vor fi distribuite pliante, broşuri şi alte materiale de promovare a profesiei de poliţist şi cu conţinut educativ - preventiv;
*Expoziţie cu sisteme tehnice de securitate.
Stimaţi orădeni şi bihoreni, vă aşteptăm cu drag să sărbătoriţi alături de poliţiştii bihoreni!
Subcomisar de poliţie Alina DINU,
purtătorul de cuvânt al I.P.J. Bihor

Trimite email

duminic, 18 august 2019