Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Ziua absolventului” și premierea olimpicilor

Joi, la Școala „Dacia” - Oradea

„Ziua absolventului” și premierea olimpicilor

În săli de clasă frumos împodobite, au răsunat, joi, 5 iunie 2008, cântece nostalgice. La adunarea festivă din curtea Școlii cu clasele I-VIII „Dacia” din Oradea, absolvenții clasei a VIII-a au predat cheia, iar conducerea școlii (în frunte cu directorul Florian Hava) a premiat olimpicii și multe alte zeci de câștigători ai concursurilor municipale, județene, naționale și internaționale.

Serenada și florile prieteniei
La „Dacia”, sălile de clasă ale celor 122 de absolvenți de-a VIII-a erau împlodobite special pentru ca despărțirea de clasă, diriginte și colegi să fie un prilej de înalte trăiri și plăcute amintiri. În sala clasei a VIII-a C, am găsit-o pe diriginta clasei, Maria Bandici, mai emoționată ca oricând în așteptarea ultimei ore de dirigenție.
„Priviți spectacolul! Păcat că nu sunt și elevii în clasă!”
Plăcut surprinsă și stăpânită de trăiri profunde, profesoara de română nu a dorit să spună mai multe. Nici nu era cazul. Zecile de baloane, florile și petalele de trandafiri de pe mese, precum și cărțile-premii de pe catedră ne-au lăsat libertatea de a gândi și a imagina un posibil scenariu ...
433 de premii și mențiuni
Elevii școlii, cu mic cu mare, se adunaseră în curte, iar de la microfon, directorul școlii, prof. dr. Florian Hava, prezenta bilanțul unui an școlar rodnic care se încheia, joi, pentru elevii clasei a VIII-a, un an cu multe succese, cunoscute și necunoscute.
Îndemnul pentru toți suna în românește „Învață pentru a ști; învață pentru a face; învață pentru a fi; învață pentru a trăi în comunitate!” (traducerea mesajului către europeni al lui Jacques Delors), mesaj preluat de dl director, tradus și adaptat la realitățile școlii.
Directorul Florian Hava citea numele premianților, iar directorul adjunct (Erzse Zoltan) și consilierul educativ (Claudia Trifa) le înmâna diplomele, premiile în bani și pachetele (cu produse European Drinks).
Un elev în lotul național de astronomie
Din cele 68 de premii și mențiuni la olimpiadele școlare și concursuri interjudețene, șase au fost obținute la etapa națională (din cele 11 participări), și tot șase premii au fost adjudecate la concursuri interjudețene din tot atâtea participări.
Deasupra tuturor se situează cei trei astronomi ai profesorului Marin Bica, participanți la lotul lărgit al României, dintre care, Marius Ștefan Deaconu, clasat al treilea, a reușit performanța de a se califica în lotul României (lot care va participa la cele două competiții internaționale). Și ceilalți doi astronomi naționali de la „Dacia”, Denis Derecichei și Sebastian Trifa, au avut o comportare strălucită, ocupând pozițiile imediat următoare, respectiv locurile IV și V.
Într-o ierarhie a valorilor școlii, cei trei naționali, Marius Deaconu (astronomie – mențiune la națională și locul II la județ la istorie), Denis Derecichei (astronomie - locul II la națională) și Sebastian Trifa (astronomie – locul III la națională, locul II la fizică și mențiune la mate, la județ) sunt urmați de Bogdan Boța (premiul I la mate și mențiune la fizică, la etapa județeană), Horea Fechete (loc. II, la mate, etapa județeană și medalie de bronz la națională), Alina Hașaș (loc. II la religie ortodoxă și premiul III la interjudețeană, precum și trei mențiuni la mate, română și fizică, la județ), Mircea Cioci (două premii III și două mențiuni, la educație tehnologică și religie ortodoxă, respectiv la mate și fizică), Radu Cora (pr. I  la mate, județ și medalie de bronz la națională), Greta Gomboș (loc. II la română și mențiune la biologie, la județ), Fekete Csilla (premiul II la maghiară, pe județ), Florina Sabina Trifa (loc. I la religie ortodoxă și mențiune la română, la etapa județeană, precum și mențiune la interjudețeană), Kakovay Melania (pr. II la educație plastică și mențiune la religie romano-catolică), Nagy Xenia (mențiune la astronomie), Paul Gh. Boța (câte o mențiune la mate și fizică), Cristian Știrbe (pr. I la ed.tehnologică, la județeană, calificat la etapa națională), Corina Mihaela Ioniță și Larisa Deac (loc. II la religie ortodoxă, la județeană și mențiune la interjudețeană), Hajbok Robert și Adina Iancu (loc. I la șah, la județeană și calificați la etapa națională, unde Robert reușește premiul II) ... 21 de premii și mențiuni la „Micul matematician”, 16 premii județene la „Evaluarea națională la matematică”, 37 la cangurul matematic, 44 la cangurul lingvistic,la engleză și 8 la franceză, 17 elevi au luat examenul Cambridge, 9 premii I,II și III, obținute de elevi din clasa a IV-a B, secția maghiară, la etapa județeană a concursului Tradiție și artă, din care două premii I la festivalul de teatru, la etapa națională și etapa internațională...
La proiectul „Aleargă pentru sănătatea ta” (cros și ștafetă), concurenții de la „Dacia” au luat toate premiile (12), atât la fete, cât și la băieți.
Total premii și mențiuni – 188, plus alte 245 de premii și mențiuni la activități extrașcolare (concursul național „Olimpicii cunoașterii”, concursul Smart, concursul național „Cărticica mea de suflet”, „Sanitarii pricepuți”, alte concursuri și festivaluri educative și cultural-artistice, programul „Și eu mănânc sănătos”...), astfel că la final, totalizăm 433 de premii și mențiuni. (Ov. D.)     

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 23 august 2019