Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

De ce este bine să donăm sânge şi ce spun analizele de sânge despre sănătatea noastră?

În vizită la Centrul de Transfuzii Oradea

De ce este bine să donăm sânge şi ce spun analizele de sânge despre sănătatea noastră?

Luni, 06.04.2015, în cadrul săptămânii Şcoala Altfel, Centrul de informare europeană EUROPE DIRECT Agora Oradea și elevii Şcolii Gimnaziale Internaţoanale Agora Oradea, respectiv clasele a II-a şi a III-a, sub îndrumarea d-nelor prof. Paşca Laura şi Miere Crina, au efectuat o vizită la Centrul de Transfuzii Oradea.

Scopul declarat al acestei vizite este dobândirea de noi informaţii, în egală măsură cu verificarea şi aprofunda cunoştinţelor acumulate la orele de  I.P.C. şi Educaţie pentru sănătate.
Gazda noastră, d-l asistent şef Roman Romulus, ne-a prezentat în mod oficial modul în care funcţionează Centrul,  importanţa donării de sânge, scopul umanitar şi sentimentul de solidaritate pe care il avem fiecare dintre noi, condiţiile pe care o persoană trebuie să le îndeplinească pentru a avea calitatea de donator, regulile pe care acesta trebuie să le respecte când se prezintă la prelevare, care sunt interdicţiile care împiedică o persoană să doneze sânge, precum şi frecvenţa cu care acesta se poate prezenta la centru.
 Copiii au adresat numeroase întrebări despre grupele de sânge, RH, compatibilităţi şi incompatibilităţi între donor şi acceptor, rolul sângelui pentru funcţionarea corectă a celulelor; despre riscul de a ne îmbolnăvi dacă nu ne efectuăm periodic şi la timp analizele de laborator şi multe altele.
A doua parte a vizitei a fost alocată descrierii sălii de transfuzie, de la scaunul special amenajat, ustensilele folosite, compresele sterile şi tipul de instrumentar folosit în timpul donării. Copiii au fost încântaţi de această experienţă unică, iar noi mulţumim d-nei asistente Dana Pop care ne-a facilitat accesul în instituţie.
Argumentul activităţii noastre
Motivele pentru care e bine să donezi sânge:
*este puţin
*undeva, cineva trăieşte datorită gestului tău
*donarea de sânge este un gest de mare importanţă pentru pacienţi, ameliorându-le starea, permiţând administrarea medicaţiei specifice bolii, efectuarea intervenţiilor chirurgicale şi chiar le salvează viaţa.
*pentru donatorii sănătoşi, donarea de sânge este benefică. Există studii care demonstrează creşterea duratei de viaţă la donatorii de sânge
*donatorii beneficiază la fiecare donare de un examen medical şi de laborator gratuit (rezultatele investigaţiilor sunt confidenţiale)
*nu există riscul de infectare pentru donatorii de sânge, materialele folosite sunt sterile şi de unică utilizare. Efectele adverse sunt foarte rare.
Consilier educativ,
Paşca Laura
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: De ce este bine să donăm sânge şi ce spun analizele de sânge despre sănătatea noastră?

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:26:48 Ora de vară a Europei de Est