Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 noiembrie 2021

1.Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de cinci zile libere
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai merge la ore pe 29 noiembrie, având astfel trei zile fără școală în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie. La acestea se adaugă weekendul, iar perioada de zilele libere este astfel de cinci zile. Revenirea la școală ar urma să aibă loc joi, pe 2 decembrie 2021. Hotărârea de Guvern se aplică în toate instituțiile publice, deci și în universitățile de stat.
„Pe data de 29 va fi zi liberă”, a anunțat Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

2. Nivelul „catastrofal” al studenților, reducerea numărului de ore de curs și frauda masivă de la examenele online, criticate de un profesor de la o universitate din Franța
Un profesor de drept public ce predă la Université de Bretagne Occidentale (U.B.O.) a criticat într-un e-mail intern nivelul studenților și decizia scăderii numărului de ore, informează lefigaro.fr. Lectorul și-a descris studenții ca fiind nepregătiți, susține că au un nivel ,,catastrofal” și vorbește despre existența unei fraude masive nepedepsite.
Cadrul didactic, Erwan Le Cornec, avertizează în e-mail că universitatea U.B.O. va deveni o variantă de rezervă a absolvenților de liceu, dacă aceștia nu intră unde își doresc. Un alt aspect menționat de profesor se referă la fraudarea examenelor, dacă acestea sunt organizate la distanță: „în plus, putem trișa dacă, din întâmplare, se organizează examene la distanță”, a spus acesta, citat de publicația franceză.
Jurnaliștii din Hexagon notează că profesorul ar fi întocmit rapoarte bazate pe dovezi și ar fi adus la cunoștința conducerii universității frauda de la examenele online încă din luna februarie a acestui an. Este vorba de câteva zeci de studenți care ar fi în această situație, conform Le Figaro. Profesorul a declarat că urmează să sesizeze autoritățile judiciare în privința aceasta, în situația în care conducerea universității va recunoaște că a trecut cu vederea acțiunea imorală a studenților.
„Cum să explic că studenții, care nu cunosc cu adevărat o materie (avem doar 27,5 ore de lecții pe semestru) și care trebuie să acumuleze informații de la multe alte materii, într-un timp foarte scurt, ar putea să-mi citeze hotărâri judecătorești, precizând data exactă, numărul cauzei și numele părților? (…) La universitate nivelul a devenit, din păcate, catastrofal. Am 25 de ani de serviciu public și văd că doar s-a deteriorat”, a spus profesorul, citat de cunoscuta publicație franceză.
El a fost sprijinit de către colegi, cadre universitare, dar și de la profesorii de liceu. Cu toate acestea, a primit și amenințări cu moartea: „Am găsit etichete pe ușa biroului meu: „RIP”, „to death facho”, spune Erwan Le Cornec, citat de Le Figaro.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 octombrie 2021
Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani
Concurs național, cu premii, pentru elevii din clasele P-IV, lansat de Școala de Bani, BCR. Înscrierile sunt deschise până pe 15 noiembrie și pot fi făcute de învățători

Un nou concurs de creație – desene și picturi – este lansat la nivel național în cadrul proiectului “Școala de Bani“, pentru elevii din clasele primare. Sunt invitați să se înscrie, prin învățători, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, cu desene sau picturi pe temele: educație pentru mediu, educație financiară. Termenul de înscriere este 15 noiembrie, iar premiile sunt atractive: școlile pot obține titlul de ,,Școala Banilor Bine-Crescuți”, participanții primesc seturi întregi de cărți și, în școli, se vor organiza ateliere de educație financiară pentru cei mici.
Concursul se desfășoară în perioada 13 octombrie – 15 decembrie 2021 și se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, care vor reprezenta astfel școala la care învață. Fiecare școală doritoare trebuie să își înscrie cele mai reușite 12 desene realizate de către elevii săi, pe site-ul concursului. Desenele trebuie să atingă una dintre cele trei teme, la alegere:
• “Economisesc pentru visul meu”
• “La ce ne ajută banii?”
• “Avem grijă de resursele mediului înconjurător”.
Lucrările pot fi realizate în orice tehnică de compoziție: ulei, acuarelă, creion, peniță, colaj, ceracolor etc.


La Centrul Down din Oradea

Vise împlinite

La Centrul Down din Oradea

De mai bine de trei ani, dna Szatmari Dorina, profesor de matematică la Școala cu clasele I-VIII ”Dimitrie Cantemir”, „monitorizează” (din umbră) activitatea tinerilor de la centrul orădean, iar miercuri, 21 martie, de Ziua Mondială a Sindromului Down a dorit să le facă o surpriză.

Cu prilejul unor evenimente, doamna profesoară a fost prezentă la activitățile lor. De Crăciun i-a filmat în timp ce prezentau un emoționant program artistic, a stat de vorbă cu ei, înregistrându-i, iar miercuri le-a prezentat filmul-surpriză. Tot de sărbători, a organizat la Școala „Dimitrie Cantemir” o expoziție cu produsele confecționate de mâinile măiestre ale acestor tineri, încercând astfel să-i ajute să-și vândă produsele (felicitări și lumânări). Intervievându-i, a aflat ceea ce și-ar dori ei să facă sau să vadă. „Vor să facă sport: tenis de masă, baschet și  înot. Le plac concertele. Au fost la Fuego și Irina Loghin. Le-ar plăcea să meargă la mai multe spectacole. Apropo, am și eu o idee (personală): ce-ar fi dacă artiștii și-ar face un obicei din a da bilete gratuite tinerilor cu dizabilități, măcar din când în când. Ce-ar mai dori acești tineri? Să danseze și să cânte.“Dacă aș avea bani, am face o formație a noastră, am angaja pe cineva care să ne învețe să cântăm și să dansăm”, ne-a spus Ioana Ciobanu (o fetiță deosebită, care a ajuns Mesager global Special Olympics 2006-2008, unul din cei 12 atleți din întreaga lume care vor reprezenta mișcarea Special Olympics pentru doi ani). Acești tineri doresc să lucreze și să-și vândă lumânările și felicitările (singurele lor surse de venit). Ei  vin la centru ca la “serviciu”, prețuiesc ceea ce fac, și se străduiesc să lucreze cât mai bine. Doresc să iubească și să fie iubiți! Au găsit modele în persoanele din jurul lor. Visele lor sunt modeste și chiar realizabile. Ioanei Luca îi plac animalele, și ar fi fericită să aibă grijă de vaci și porci. Rita Romcin ar vrea să devină asistent social ca mătușa ei. Csicortaș Ioana ar dori să poată confecționa păpuși pentru că iubește foarte mult copiii mici. Florina Albu visează să lucreze în televiziune. De la visul Florinei, mi-a venit ideea de a vizita studioul de televiziune TVS», ne-a mărturisit dna Szatmari. 

 


În vizită la TVS Oradea


 

Cunoscându-le astfel visele și dorințele, le-a mai pregătit o surpriză de ziua lor: o vizită la studioul de televiziune TVS din Oradea. Zis și făcut. După vizionarea filmului, i-a îmbarcat în microbuzul centrului și în două autoturisme personale, și i-a dus să viziteze redacția TVS, unde i-a primit însuși redactorul-șef, Florin Ardelean, care le-a prezentat colectivul redacțional, departamentele și aparatura din dotare, ba chiar i-a invitat să ia loc la pupitrul de prezentare a știrilor. Fără să stea prea mult pe gânduri, Florina s-a arătat încântată să apară în fața camerelor de filmat.
„De ziua lor, am dorit să le facem o surpriză acestor tineri, venind în mijlocul lor împreună cu directoarele Școlii „Dimitrie Cantemir”, dna Teodora Șandor, director, dna Szekely Erzsebet, director adjunct, Amelia Boroș, prof. de informatică, Diana Cornea, prof. de religie, cu atât mai mult cu cât anul 2007 a fost declarat “Anul internațional al egalității de șanse pentru toți”, ne-a spus prof. Szatmari Dorina (alias Andreea Marin), omul-surpriză (sau omul surprizelor la „Dimitrie Cantemir”), inițiatoarea surprizelor de miercuri.
La rândul lor, gazdele (prof. Lucia Ciobanu, directorul Centrului Down, Felicia Unguru și Angela Buzalic, asistenți sociali) au rămas plăcut surprinse de cele două manifestări puse la cale de prof. Szatmari Dorina.
Iar noi nu putem decât să o felicităm, acordându-i nota maximă!
Ovi DAN

Trimite email

luni, 29 noiembrie 2021