Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

La Centrul Down din Oradea

Vise împlinite

La Centrul Down din Oradea

De mai bine de trei ani, dna Szatmari Dorina, profesor de matematică la Școala cu clasele I-VIII ”Dimitrie Cantemir”, „monitorizează” (din umbră) activitatea tinerilor de la centrul orădean, iar miercuri, 21 martie, de Ziua Mondială a Sindromului Down a dorit să le facă o surpriză.

Cu prilejul unor evenimente, doamna profesoară a fost prezentă la activitățile lor. De Crăciun i-a filmat în timp ce prezentau un emoționant program artistic, a stat de vorbă cu ei, înregistrându-i, iar miercuri le-a prezentat filmul-surpriză. Tot de sărbători, a organizat la Școala „Dimitrie Cantemir” o expoziție cu produsele confecționate de mâinile măiestre ale acestor tineri, încercând astfel să-i ajute să-și vândă produsele (felicitări și lumânări). Intervievându-i, a aflat ceea ce și-ar dori ei să facă sau să vadă. „Vor să facă sport: tenis de masă, baschet și  înot. Le plac concertele. Au fost la Fuego și Irina Loghin. Le-ar plăcea să meargă la mai multe spectacole. Apropo, am și eu o idee (personală): ce-ar fi dacă artiștii și-ar face un obicei din a da bilete gratuite tinerilor cu dizabilități, măcar din când în când. Ce-ar mai dori acești tineri? Să danseze și să cânte.“Dacă aș avea bani, am face o formație a noastră, am angaja pe cineva care să ne învețe să cântăm și să dansăm”, ne-a spus Ioana Ciobanu (o fetiță deosebită, care a ajuns Mesager global Special Olympics 2006-2008, unul din cei 12 atleți din întreaga lume care vor reprezenta mișcarea Special Olympics pentru doi ani). Acești tineri doresc să lucreze și să-și vândă lumânările și felicitările (singurele lor surse de venit). Ei  vin la centru ca la “serviciu”, prețuiesc ceea ce fac, și se străduiesc să lucreze cât mai bine. Doresc să iubească și să fie iubiți! Au găsit modele în persoanele din jurul lor. Visele lor sunt modeste și chiar realizabile. Ioanei Luca îi plac animalele, și ar fi fericită să aibă grijă de vaci și porci. Rita Romcin ar vrea să devină asistent social ca mătușa ei. Csicortaș Ioana ar dori să poată confecționa păpuși pentru că iubește foarte mult copiii mici. Florina Albu visează să lucreze în televiziune. De la visul Florinei, mi-a venit ideea de a vizita studioul de televiziune TVS», ne-a mărturisit dna Szatmari. 

 


În vizită la TVS Oradea


 

Cunoscându-le astfel visele și dorințele, le-a mai pregătit o surpriză de ziua lor: o vizită la studioul de televiziune TVS din Oradea. Zis și făcut. După vizionarea filmului, i-a îmbarcat în microbuzul centrului și în două autoturisme personale, și i-a dus să viziteze redacția TVS, unde i-a primit însuși redactorul-șef, Florin Ardelean, care le-a prezentat colectivul redacțional, departamentele și aparatura din dotare, ba chiar i-a invitat să ia loc la pupitrul de prezentare a știrilor. Fără să stea prea mult pe gânduri, Florina s-a arătat încântată să apară în fața camerelor de filmat.
„De ziua lor, am dorit să le facem o surpriză acestor tineri, venind în mijlocul lor împreună cu directoarele Școlii „Dimitrie Cantemir”, dna Teodora Șandor, director, dna Szekely Erzsebet, director adjunct, Amelia Boroș, prof. de informatică, Diana Cornea, prof. de religie, cu atât mai mult cu cât anul 2007 a fost declarat “Anul internațional al egalității de șanse pentru toți”, ne-a spus prof. Szatmari Dorina (alias Andreea Marin), omul-surpriză (sau omul surprizelor la „Dimitrie Cantemir”), inițiatoarea surprizelor de miercuri.
La rândul lor, gazdele (prof. Lucia Ciobanu, directorul Centrului Down, Felicia Unguru și Angela Buzalic, asistenți sociali) au rămas plăcut surprinse de cele două manifestări puse la cale de prof. Szatmari Dorina.
Iar noi nu putem decât să o felicităm, acordându-i nota maximă!
Ovi DAN

Trimite email

luni, 17 mai 2021