Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
30 ianuarie 2024

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate…

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate de o comisie a Ministerului Educației din listele și calendarele competiționale pentru anul școlar 2023-2024, față de anul școlar trecut, potrivit unei analize Edupedu.ro pe baza listelor și calendarelor publicate de Ministerul Educației luni, 29 ianuarie. Și la activitățile naționale și internaționale (CAEN) au dispărut peste 30 de concursuri finanțate sau nu de Ministerul Educației.
Este vorba, printre altele, de concursul de chimie „Raluca Rîpan” considerat de profesori și elevi olimpiada de profil pentru elevii de clasa a VII-a, pentru că în gimnaziu nu există olimpiada națională de chimie decât pentru clasa a VIII-a; concursurile de meserii pentru elevii de la tehnologic, concursuri dedicate elevilor care aparțin minorităților.
Potrivit surselor Edupedu.ro, decizia de înființare a comisiei de tăiat concursuri a fost dată în luna martie a anului 2023. Fac parte din comisie 21 de membri, dintre care 8 din Ministerul Educației, 5 din universități și restul din școli, inspectorate școlare și asociații.
Calendarele și listele olimpiadelor și concursurilor școlare naționale 2024 au fost publicate luni după-amiază, 29 ianuarie. Edupedu.ro a scris că ar urma ca și la competițiile sportive să existe tăieri, mai exact să nu continue toate cu etapele naționale.
După ce am prezentat că elevii de gimnaziu ar fi fost excluși de la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” (OLAV) 2024 în varianta în lucru a calendarului Ministerului Educației, în contextul în care ar fi avut loc discuții despre renunțarea la olimpiadă, aceștia au fost reintroduși de Ministerul Educației în planificări.
Revenind la concursuri, dacă în 2023 erau 161 de concursuri școlare naționale organizate fără finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 130.
Dacă în anul școlar 2022-2023 erau 70 de concursuri organizate cu finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 50, conform calendarelor și listelor publicate de Ministerul Educației.

Tradiţii şi obiceiuri de Paşte

Proiectul „Adolescentul cu ochi de copil”

Tradiţii şi obiceiuri de Paşte

De 3 ani, Liceul Tehnologic „George Bariţiu" şi Grădiniţa Nr. 42, structură a Şcolii Gimnaziale „Octavian Goga" derulează cu mult succes proiectul educaţional „Adolescentul cu ochi de copil".

În ciuda diferenţei de vârstă dintre copii şi liceeni, prof. Georgia Serte şi prof. Mariana Pater ne-au demonstrat câtă armonie poate să existe într-un astfel de parteneriat, câtă bucurie reciprocă naşte şi mai ales cât de eficient poate fi un demers didactic derulat sub auspiciile prieteniei şi respectului reciproc. Cei mici îi îndrăgesc şi îi respectă pe cei mari, iar liceenii se apleacă cu mult drag şi le oferă tot sprijinul celor mici în descifrarea tainelor cunoaşterii.
Încă nu s-au stins ecourile activităţii desfăşurate la Grădiniţa Nr. 42, în cinstea mamei, de 8 Martie, când pe 8 aprilie 2015, partenerii s-au reîntâlnit, de această dată la „George Bariţiu", într-o atmosferă familială, pregătiţi să întâmpine cel mai mare Praznic Împărătesc - Învierea Domnului nostru Iisus Hristos.
Georgia şi colegii din cadrul catedrei de Alimentaţie publică, sub coordonarea dnei prof. Liliana Cipleu, având tot sprijinul doamnei director, prof. Marcela Ileana Todica, i-au primit pe cei mici într-unul din laboratoarele  de specialitate, cu modelele pe masă şi cu mirosuri derutante (cu arome de gogoşi calzi şi pufoşi, care îţi stimulau secreţia sucului gastric).
Aşezaţi la o masă comună, mai degrabă ca la un ospăţ (festin), cei mici şi cei mari au pictat figurine din ipsos pe tema sărbătorilor pascale, apoi, fiecare a înroşit câte un ou, cum poate nu a mai făcut-o niciodată, iar la final, s-au bucurat de gogoşii pufoşi, pecetluind astfel un parteneriat care se încăpăţânează să le dea nenumărate motive de satisfacţie.
Fără a avea acordul părţilor, difuzăm o ştire surprinzătoare: intuim că un asemenea parteneriat nu poate rata tocmai ziua de 1 Iunie, pentru o distracţie generală pe cinste, în Orăşelul Copiilor sau pe alte meleaguri, pentru ca tacâmul să fie complet, iar adolescentul (cu ochi şi suflet de copil) şi copilul, fericiţi!
Felicitări, distinşi profesori, pentru modul admirabil în care îl trataţi şi educaţi pe Măria Sa Copilul (Elevul)!
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Tradiţii şi obiceiuri de Paşte. 

Trimite email
vineri, 23 februarie 2024, 08:59:53 Ora standard a Europei de Est