Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

La lansarea cărţilor, Mihaela Dindelegan a primit cadou un cântec pe versuri proprii

Poezie şi muzică la Biblioteca judeţeană

La lansarea cărţilor, Mihaela Dindelegan a primit cadou un cântec pe versuri proprii

Am trăit momente extrem de emoţionante miercuri, 8 aprilie 2015, la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai" din Oradea.

Surpriza lirică a poetei Mihaela Dindelegan a fost depăşită de această dată de surpriza produsă autoarei de către invitaţi, deoarece Alexandrina Chelu a pus pe note şi a interpretat în faţa audienţei unul dintre sonetele de suflet ale Mihaelei: „Paşi în reverie", apărut în volumul „Lumină în apus", volum lansat miercuri, alături de cartea „Sfredelind tăcerea".
Mihaela Dindelegan a lansat la Biblioteca Judeţeană nu doar două cărţi cu poezii, ci şi două provocări de viaţă pentru tineri şi adulţi: prima, de a străpunge zidul tăcerii şi de a proclama adevărul ferm, iar a doua de a căuta inocenţa copilăriei şi de a-şi ancora trăirile în puritatea specifică ei. Născute din experienţă şi îmbogăţite cu analize şi observaţii proprii asupra vieţii, cărţile „Sfredelind tăcerea" şi „Lumină în apus" versifică existenţa umană sub extrem de multele ei aspecte pe care le aduc în lumina tiparului printr-un evantai de metafore debordante.
Volumele au fost prezentate în faţa elevilor de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga", Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu" şi Colegiul Tehnic „Transilvania", precum şi a altor invitaţi, de către doamna profesor Ligia Mirişan, directorul Bibliotecii „Gheorghe Şincai", printr-un cuvânt extrem de emoţionant şi plin de valoare. Făcând o legătură între titlul volumului „Sfredelind tăcerea" şi mesajul de Paşti al episcopului greco-catolic Virgil Bercea referitor la tăcere, doamna Mirişan a deschis apetitul pentru lectură al tuturor celor prezenţi în sală. Grafica specială a coperţii acestei cărţi vorbeşte despre forţa creatoare care se naşte în interior şi străpunge tăcerea, revărsându-se într-o curgere de expresii vii şi pline de profunzime. Extrem de bogatele cuvinte ale doamnei director au fost puse în valoare şi prin versurile poetei, recitate de actorul Rin Tripa, care a smuls zâmbete de încântare chiar şi de pe feţele celor maturi.
Poetul Noru Silvan, pe numele său de botez Lucian Munteanu, doctor şi om de litere în acelaşi timp, a făcut referire în cuvântarea sa la titlurile extrem de metaforice ale poeziilor din cele două volume, dar şi la conţinutul profund şi plin de înţelesuri al versurilor. Menţionând armonia, ca încununare a relaţiilor de viaţă, precum şi simplitatea, ca fiind una dintre faţetele diamantului genialităţii, Noru Silvan a recomandat cu căldură cele două cărţi pentru a fi citite pe îndelete. Poate că nu doar prezenţa la masa prezidiului a episcopului Virgil Bercea a făcut ca tinerii să fie extrem de atenţi la tot ce se întâmplă, dar luarea sa de cuvânt a fost primită cu mare apreciere. Prezentat ca fiind un model de apropiere în relaţiile interumane, Preasfinţia Sa le-a adresat tinerilor îndemnul de a posti cu inima şi de a-şi curăţi gândurile de orice rău, idei care concordă cu conţinutul cărţilor Mihaelei Dindelegan pe care episcopul Bercea le-a promovat miercuri.
Ducând discuţia pe înălţimile perfecţiunii în ce priveşte forma de exprimare, muzicianul Florian Chelu Madeva, un împătimit admirator al sonetelor, el însuşi co-autor al unui volum cu sonete retrogradus, alături de fiica sa, Alexandrina Chelu, şi-a dovedit măiestria şi în faţa publicului prezent în amfiteatrul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai". Alături de Alexandrina, Florian Chelu a interpretat un sonet scris de Ana Blandiana, iar apoi i-a cedat acesteia chitara pentru a cânta o compoziţie proprie, pe versurile unui sonet al Mihaelei Dindelegan:
„Desculţi aleargă paşii în reverie
Pe întinderea de cântec a visării.
Se bucură că în somnul înserării
Ei pot avea deplină armonie.
 
E calea de sub ei la fel de vie
Ca visul ce dă dreptul adorării
Stăpână peste acei paşi să fie
Şi să-i conducă-n timpul alergării.
 
Spre ce aleargă nu-i o nebunie,
Căci deşteptarea o vor în largul zării
Şi ochii limpezi vor să îi găsească
 
Străini de lacrimile îndurerării,
Străini de orice rece intemperie,
Însă în stare veşnic să iubească".
(Paşi în reverie)
Un cuvânt extrem de emoţionant l-a adresat tinerilor şi doamna inspector şcolar Sânzâiana Neşiu, care a concluzionat cu versurile lui Tudor Arghezi: „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris".
Întâlnirea de miercuri de la Bibliotecă a avut ca invitat şi pe arhitectul şi profesorul universitar Cristian Puşcaş, consilier local al municipiului Oradea, dar şi pe preşedinta Uniunii Femeilor Bihor, Angela Pop, care a făcut oficiile de gazdă în ce priveşte partea de discuţii libere cu elevii.
Roxana Popescu & Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: La lansarea cărţilor, Mihaela Dindelegan a primit cadou un cântec pe versuri proprii.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 5 decembrie 2019