Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Sfânta Noapte a Învierii de la Biserica Sf. Ap. Andrei

O mamă model care şi-a crescut copiii în rânduiala lui Dumnezeu, ca să fie fericiţi

Sfânta Noapte a Învierii de la Biserica Sf. Ap. Andrei

Câteva mii de credincioşi au umplut şi în acest an Piaţa Sf. Apostol Andrei din Oradea în Noaptea Învierii Domnului (11/12 aprilie 2015), venind să ia lumină şi să participe la slujba Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.

Părinţii parohi, părintele vicar Vasile Bota şi părintele dr. Ion Alexandru Mizgan, împreună cu consilierii şi credincioşii („cu hărnicia şi jertfa a sute de credincioşi") au pregătit peste 14.000 de punguliţe cu paşte.
Mai întâi au luat lumină în faţa altarului de la părintele vicar Vasile Bota şi mai apoi de la părintele dr. Ion Alexandru Mizgan, după care slujba s-a săvârşit în aer liber, în marea Piaţă a Ocrotitorului tuturor românilor.
După predica de Paşti a Sfântului Ioan Gură de Aur, citită de părintele vicar Vasile Bota, părintele vicar a ţinut să se mărturisească, să ne facă o mărturisire.
„Am ajuns Sărbătoarea sărbătorilor şi Praznicul praznicelor, Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Slavă lui Dumnezeu pentru toate! Îmi exprim emoţia şi bucuria sfântă şi vă mărturisesc că în această perioadă s-au împăcat cu Dumnezeu şi cu semenii prin sfânta taină a spovedaniei peste 2.000 de creştini. Mă impresionează în această noapte sfântă numărul mare de credincioşi care au primit lumină din Lumina lui Hristos. Şi mă impresionează numărul mare de tineri, semn şi nădejde în viitorul bisericii şi al neamului. Şi profit de acest moment să vă fac o mărturisire şi să vi-o pun la inimă. Ca duhovnic, sunt foarte fericit când ştiu şi cred că cel care se spovedeşte primeşte iertare de la Hristos. Anul acesta s-a spovedit o credincioasă care m-a impresionat şi pe care vreau să v-o ofer ca model, într-o lume în care ducem lipsă de modele". Aflăm de la părintele vicar că femeia model era o mamă care se roagă şi posteşte („din vremea prunciei, ţine toate posturile pentru că a avut o mamă evlavioasă care a crescut-o pe ea şi pe fraţii săi cu postul, în rânduiala lui Dumnezeu, ca să fie fericiţi",l-am citat pe părintele Vasile Bota). Ajunsă la vârsta de 88 de ani, femeia a ţinut toate posturile. „E un model de mamă şi un model de bună creştere a copiilor ei", conchide părintele vicar Vasile Bota.
Liturghia din Noaptea sfântă
După slujba Învierii, potrivit rânduielilor de la Biserica Sf. Apostol Andrei, în biserica de jos, s-a săvârşit Liturghia din Noaptea sfântă a Învierii, iar celor prezenţi le-au fost binecuvântate mâncărurile de dulce.
Sfânta Liturghie, de la ora 10
Tot duminică, dar de la ora 10.00, în biserica de sus, s-a săvârşit sfânta Liturghie, iar la sfârşit s-au binecuvântat mâncărurile de dulce ale credincioşilor, rânduite pe soleea din faţa bisericii.
Într-una din cele cinci poze ale acestui articol, vă prezentăm un coş model (după aprecierea părintelui vicar) cu mâncăruri aduse spre binecuvântare.
Dăm slavă lui Dumnezeu că ne-a învrednicit să ajungem şi acest Praznic al praznicelor, Sărbătoare a sărbătorilor, ca să-l cităm tot pe părintele vicar Vasile Bota.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (122 de poze), accesaţi Galeria foto: Sfânta Noapte a Învierii de la Biserica Sf. Ap. Andrei.

Trimite email
vineri, 19 iulie 2024, 05:48:07 Ora de vară a Europei de Est