Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Sfânta Noapte a Învierii de la Biserica Sf. Ap. Andrei

O mamă model care şi-a crescut copiii în rânduiala lui Dumnezeu, ca să fie fericiţi

Sfânta Noapte a Învierii de la Biserica Sf. Ap. Andrei

Câteva mii de credincioşi au umplut şi în acest an Piaţa Sf. Apostol Andrei din Oradea în Noaptea Învierii Domnului (11/12 aprilie 2015), venind să ia lumină şi să participe la slujba Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.

Părinţii parohi, părintele vicar Vasile Bota şi părintele dr. Ion Alexandru Mizgan, împreună cu consilierii şi credincioşii („cu hărnicia şi jertfa a sute de credincioşi") au pregătit peste 14.000 de punguliţe cu paşte.
Mai întâi au luat lumină în faţa altarului de la părintele vicar Vasile Bota şi mai apoi de la părintele dr. Ion Alexandru Mizgan, după care slujba s-a săvârşit în aer liber, în marea Piaţă a Ocrotitorului tuturor românilor.
După predica de Paşti a Sfântului Ioan Gură de Aur, citită de părintele vicar Vasile Bota, părintele vicar a ţinut să se mărturisească, să ne facă o mărturisire.
„Am ajuns Sărbătoarea sărbătorilor şi Praznicul praznicelor, Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Slavă lui Dumnezeu pentru toate! Îmi exprim emoţia şi bucuria sfântă şi vă mărturisesc că în această perioadă s-au împăcat cu Dumnezeu şi cu semenii prin sfânta taină a spovedaniei peste 2.000 de creştini. Mă impresionează în această noapte sfântă numărul mare de credincioşi care au primit lumină din Lumina lui Hristos. Şi mă impresionează numărul mare de tineri, semn şi nădejde în viitorul bisericii şi al neamului. Şi profit de acest moment să vă fac o mărturisire şi să vi-o pun la inimă. Ca duhovnic, sunt foarte fericit când ştiu şi cred că cel care se spovedeşte primeşte iertare de la Hristos. Anul acesta s-a spovedit o credincioasă care m-a impresionat şi pe care vreau să v-o ofer ca model, într-o lume în care ducem lipsă de modele". Aflăm de la părintele vicar că femeia model era o mamă care se roagă şi posteşte („din vremea prunciei, ţine toate posturile pentru că a avut o mamă evlavioasă care a crescut-o pe ea şi pe fraţii săi cu postul, în rânduiala lui Dumnezeu, ca să fie fericiţi",l-am citat pe părintele Vasile Bota). Ajunsă la vârsta de 88 de ani, femeia a ţinut toate posturile. „E un model de mamă şi un model de bună creştere a copiilor ei", conchide părintele vicar Vasile Bota.
Liturghia din Noaptea sfântă
După slujba Învierii, potrivit rânduielilor de la Biserica Sf. Apostol Andrei, în biserica de jos, s-a săvârşit Liturghia din Noaptea sfântă a Învierii, iar celor prezenţi le-au fost binecuvântate mâncărurile de dulce.
Sfânta Liturghie, de la ora 10
Tot duminică, dar de la ora 10.00, în biserica de sus, s-a săvârşit sfânta Liturghie, iar la sfârşit s-au binecuvântat mâncărurile de dulce ale credincioşilor, rânduite pe soleea din faţa bisericii.
Într-una din cele cinci poze ale acestui articol, vă prezentăm un coş model (după aprecierea părintelui vicar) cu mâncăruri aduse spre binecuvântare.
Dăm slavă lui Dumnezeu că ne-a învrednicit să ajungem şi acest Praznic al praznicelor, Sărbătoare a sărbătorilor, ca să-l cităm tot pe părintele vicar Vasile Bota.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (122 de poze), accesaţi Galeria foto: Sfânta Noapte a Învierii de la Biserica Sf. Ap. Andrei.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 27 iulie 2021