Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
7 noiembrie 2023

Prima de carieră didactică – informații importante, detalii utile / Cum pot cadrele didactice să obțină rapid creditele profesionale transferabile pentru educație nonformală (P)

Prima de Carieră Didactică a fost oferită în timpul grevei profesorilor ca o soluție pentru cheltuielile legate de activitatea pe care cadrele didactice o desfășoară, dar informațiile oferite până acum nu sunt foarte bine organizate și nu există un rezumat util.
Nu este foarte clar, de exemplu, de ce s-a oferit pe un card diferit de cel de salariu, cum se utilizează cardul primit, de ce sunt atât de mulți furnizori acceptați (deși activitatea lor n-are nicio legătură cu restricțiile privind cheltuirea sumelor de către profesori).
În acest material veți afla:
De unde vin banii;
De ce s-a utilizat un card separat;
De ce sunt atât de mulți furnizori în lista care acceptă cardul;
Care sunt regulile cu privire la cheltuirea banilor;
Care sunt cheltuielile sigur eligibile;
Care sunt beneficiile acestei prime;
Ce cursuri se pot achiziționa.
Răspunsurile au fost elaborate de echipa Docentix https://www.docentix.com/ – (The e-Learning Company este una dintre firmele afiliate care oferă exclusiv cursuri online în limba română).

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 octombrie 2023

Conferință pentru profesori și învățători la Cluj – Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA, pe 19 octombrie: Școala de Bani începe școala – discutăm despre educație financiară într-un context transdisciplinar / Înscrieri deschise pentru cadrele didactice

Conferința Școala de bani începe școala...

A treia conferință regională din seria „Școala de bani începe școala: resurse educaționale transdisciplinare de educație financiară”, este organizată pe 19 octombrie 2023, de la ora 13.30, la UBB – Aula FSEGA, de Edupedu.ro cu sprijinul Școala de Bani – BCR, alături de partenerul instituțional Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA (Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor). Înscrierile sunt deschise pentru participanți, prin completarea acestui formular.
Noțiunile de educație financiară, dar și mai important, cum să le aplice și să afle despre bani în cât mai multe contexte, în cât mai multe și variate împrejurări, exact ca în viață, sunt foarte importante pentru elevi. Care este valoarea banilor, cum să-și gestioneze veniturile și cheltuielile, cum să economisească și să investească, cum să împrumute bani în mod responsabil și cum să se protejeze de fraude financiare, toate aceste chestiuni trebuie să găsească răspunsuri și explicații și de la oamenii care aduc cunoașterea în viața lor, de la cadrele didactice.
Se organizează în total o serie de patru conferințe regionale. Prima dintre ele a avut loc la Timișoara, la Universitatea de Vest, pe 21 septembrie 2023, iar cea de-a doua la București, pe 19 octombrie, la Academia de Studii Economice din Bucureșt, care a fost și partener instituțional alături de Inspectoratul Școlar al Municipiului București. În cadrul acestor evenimente, peste 250 de profesori participanți au interacționat și în cadrul unui atelier de educație financiară și au avut ocazia de a discuta cu experții și organizatorii din proiect. La final, s-au acordat diplome de participare semnate atât de reprezentanții Școala de Bani, cât și de partenerii din inspectoratele școlare și universități. Seria de conferințe regionale se încheie la Iași, pe 16 noiembrie. Înscrierile sunt deschise pentru participanți atât pentru evenimentul de la Cluj-Napoca cât și pentru cel de la Iași, prin completarea acestui formular.
Școala de Bani și BCR au lansat în 2022 proiectul LifeLab, care, după ce a fost pilotat în două școli din sistemul de învățământ preuniversitar, urmează să fie extins la nivel național. Primul an de LifeLab a însemnat peste 50 de profesori, 1.200 de elevi, 15 cursuri de pregătire pentru profesori și 100 de materiale educaționale dezvoltate de profesorii LifeLab. La sfârșitul programului, cunoștințele de educație financiară ale elevilor s-au îmbunătățit considerabil: de la 46% la 65% (pentru elevii din ciclul gimnazial) și de la 40% la 55% (pentru elevii din ciclul liceal). Totodată, 93% dintre elevi și-au exprimat dorința să învețe cât mai multe noțiuni financiare practice și aplicabile.
Pentru profesori sunt esențiale formarea, sprijinul și resursele, în orice demers didactic. LifeLab a pregătit resurse multiple. În plus, Școala de Bani a susținut CCD Prahova pentru a implementa un program de formare gratuit, acreditat de Ministerul Educației.
Participarea este gratuită, dar locurile sunt limitate, se acordă diplome de participare. Sunt invitați să participe în principal profesorii din mediul preuniversitar, pentru care au fost create resursele educaționale cu o abordare transdisciplinară, prin care noțiunile de educație financiară pot fi introduse în predarea mai multor materii, pe toate ciclurile de învățare din preuniversitar: preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
27 septembrie

Ai peste 16 ani, ești la liceu și ești creativ?
Înscrie-te până pe 31 octombrie la competiția de inovație Solve for Tomorrow / Poți participa individual sau cu prietenii și colegii, în echipe, iar cei selectați vor beneficia de sesiuni de mentorat, workshop-uri și ateliere pentru a-și pune în practică proiectele (P)…

Sfânta Noapte a Învierii de la Biserica Sf. Ap. Andrei

O mamă model care şi-a crescut copiii în rânduiala lui Dumnezeu, ca să fie fericiţi

Sfânta Noapte a Învierii de la Biserica Sf. Ap. Andrei

Câteva mii de credincioşi au umplut şi în acest an Piaţa Sf. Apostol Andrei din Oradea în Noaptea Învierii Domnului (11/12 aprilie 2015), venind să ia lumină şi să participe la slujba Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.

Părinţii parohi, părintele vicar Vasile Bota şi părintele dr. Ion Alexandru Mizgan, împreună cu consilierii şi credincioşii („cu hărnicia şi jertfa a sute de credincioşi") au pregătit peste 14.000 de punguliţe cu paşte.
Mai întâi au luat lumină în faţa altarului de la părintele vicar Vasile Bota şi mai apoi de la părintele dr. Ion Alexandru Mizgan, după care slujba s-a săvârşit în aer liber, în marea Piaţă a Ocrotitorului tuturor românilor.
După predica de Paşti a Sfântului Ioan Gură de Aur, citită de părintele vicar Vasile Bota, părintele vicar a ţinut să se mărturisească, să ne facă o mărturisire.
„Am ajuns Sărbătoarea sărbătorilor şi Praznicul praznicelor, Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Slavă lui Dumnezeu pentru toate! Îmi exprim emoţia şi bucuria sfântă şi vă mărturisesc că în această perioadă s-au împăcat cu Dumnezeu şi cu semenii prin sfânta taină a spovedaniei peste 2.000 de creştini. Mă impresionează în această noapte sfântă numărul mare de credincioşi care au primit lumină din Lumina lui Hristos. Şi mă impresionează numărul mare de tineri, semn şi nădejde în viitorul bisericii şi al neamului. Şi profit de acest moment să vă fac o mărturisire şi să vi-o pun la inimă. Ca duhovnic, sunt foarte fericit când ştiu şi cred că cel care se spovedeşte primeşte iertare de la Hristos. Anul acesta s-a spovedit o credincioasă care m-a impresionat şi pe care vreau să v-o ofer ca model, într-o lume în care ducem lipsă de modele". Aflăm de la părintele vicar că femeia model era o mamă care se roagă şi posteşte („din vremea prunciei, ţine toate posturile pentru că a avut o mamă evlavioasă care a crescut-o pe ea şi pe fraţii săi cu postul, în rânduiala lui Dumnezeu, ca să fie fericiţi",l-am citat pe părintele Vasile Bota). Ajunsă la vârsta de 88 de ani, femeia a ţinut toate posturile. „E un model de mamă şi un model de bună creştere a copiilor ei", conchide părintele vicar Vasile Bota.
Liturghia din Noaptea sfântă
După slujba Învierii, potrivit rânduielilor de la Biserica Sf. Apostol Andrei, în biserica de jos, s-a săvârşit Liturghia din Noaptea sfântă a Învierii, iar celor prezenţi le-au fost binecuvântate mâncărurile de dulce.
Sfânta Liturghie, de la ora 10
Tot duminică, dar de la ora 10.00, în biserica de sus, s-a săvârşit sfânta Liturghie, iar la sfârşit s-au binecuvântat mâncărurile de dulce ale credincioşilor, rânduite pe soleea din faţa bisericii.
Într-una din cele cinci poze ale acestui articol, vă prezentăm un coş model (după aprecierea părintelui vicar) cu mâncăruri aduse spre binecuvântare.
Dăm slavă lui Dumnezeu că ne-a învrednicit să ajungem şi acest Praznic al praznicelor, Sărbătoare a sărbătorilor, ca să-l cităm tot pe părintele vicar Vasile Bota.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (122 de poze), accesaţi Galeria foto: Sfânta Noapte a Învierii de la Biserica Sf. Ap. Andrei.

Trimite email
Sunday, 10 December 2023