Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

23 aprilie, Ziua Bibliotecarului din România

Eveniment desfăşurat la Şcoala „Ioan Slavici”

23 aprilie, Ziua Bibliotecarului din România

Casa Corpului Didactic a Judeţului Bihor, Asociaţia Bibliotecarilor din România, în colaborare cu Şcoala Gimnazială „Ioan Slavici" Oradea, Liceul de Arte Oradea şi Asociaţia „TopFormalis" Oradea au organizat, cu ocazia Zilei Bibliotecarului din România, activitatea cultural ştiinţifică „Biblioteca, o oază de cultură", la Şcoala Gimnazială „Ioan Slavici" Oradea.

Această zi de sărbătoare cu multiple semnificaţii a reunit bibliotecari din diferite tipuri de biblioteci, atât bibliotecari şcolari, cât şi de la Biblioteca Universităţii din Oradea.
Oaspeţii au fost întâmpinaţi de organizatori cu pâine şi sare.
În deschiderea evenimentului, doamna Brînduşa Buzulică, director al Şcolii „Ioan Slavici", a adresat cuvântul de salut.
Invitat de onoare la acest eveniment a fost doamna conf. univ. dr. Mariana Marinescu de la Universitatea din Oradea, Departamentul pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului Didactic, care a subliniat importanţa bibliotecii şi a bibliotecarului.
Din partea Casei Corpului Didactic a Judeţului Bihor a vorbit prof. metodist Florina Szabo.
În prima parte a activităţii a fost lansată cartea „Biblioteca, o oază de cultură", coordonată de d-na bibliotecar, prof. Mariana Trofin. Cartea conţine materiale referitoare la importanţa bibliotecii şi a lecturii în viaţa oamenilor, din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre, precum şi aspecte din activităţile desfăşurate în cadrul bibliotecii şcolare.
Ea se adresează în primul rând bibliotecarilor, dar şi persoanelor care doresc să cunoască rolul bibliotecarului şi al bibliotecii în formarea şi dezvoltarea elevilor.
D-na bibliotecar a ţinut să mulţumească colegelor care au contribuit la apariţia acestei cărţi: Bors Ileana de la Lic. Ortodox „Ep. Roman Ciorogariu"; Cucerzan Corina, Lic. Tehnologic Nr. 1 Salonta; Epureanu Cristina, C.N. „Avram Iancu" Ştei; Foghiș Maria, Şcoala Gimnazială Nr.16; Goron Roxana, Lic. T. „Aurel Lazăr"; Lazăr Cornelia, C.Ş.E.I. Nr. 1 Oradea - C.Ş.E.I. „Orizont"; Lup Mariana de la Şcoala Gimnazială Nr.11; Marta Cătălina, Liceul de Arte; Petru Mariana, Şcoala Gimnazială  ,,Octavian Goga"; Pop Daniela Lidia, Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu"; Popescu Dorina-Felicia de la C.N. „Teodor Neş" Salonta; Potre Delia Anca, Şcoala Gimnazială „Floare de Lotus" Sînmartin; Prahanca Mărioara, Lic. Tehnologic „Horea" Marghita; Roibu Florica de la C.T. „Constantin Brâncuşi"; Simuţ Mărioara de la Lic. Vocaţional Pedagogic „Nicolae Bolcaş" Beiuş; Tomescu Ileana Maria de la Şcoala Gimnazială „Miron Pompiliu" Ştei; Urs Daniela, C.N. „Octavian Goga" Marghita şi tuturor celor care au făcut posibilă apariţia acestei cărţi: d-nei lect. univ. dr. Claudia Pop şi d-nei conf. univ. dr. Mariana Marinescu de la Universitatea din Oradea, DPPD, care au întocmit referinţa pentru a putea scoate cartea la Editura Universităţii din Oradea, precum şi d-lui Avram Ştefan de la Editura „Aureo" Oradea, pentru aspectul grafic deosebit şi pentru frumoasele diplome realizate.
Momentul artistic a fost susţinut de Antonia Marta din clasa a V-a şi de prof. Szabo Attila de la Liceul de Arte, care ne-au încântat cu un microrecital de chitară clasică; lor li s-au alăturat membrii corului Şcolii, condus de d-na prof. Rodica Galea, cu cântece de primăvară.
„Şi dacă dorinţa noastră de a ne îmbogăţi cultura a fost satisfăcută prin lansarea acestei cărţi, având în vedere că auzul ne-a fost încântat de invitaţii noştri, suntem datori ochilor, cărora trebuie să le oferim un moment de răsfăţ. Pentru aceasta vă invităm să admiraţi expoziţia de artă plastică intitulată „Ruxanda Ştefănuţ - primul pas" realizată de colega noastră, bibliotecar la Şcoala Gimnazială „Ioan Slavici" Oradea.", a precizat d-na prof. Mariana Trofin.
În încheierea primei părţi, d-na bibliotecar Mariana Trofin a dat citire unui catren scris de George Zarafu:
Unei bibliotecare
E plăcut să stai cu ea o seară;
Uiţi că este mamă sau soţie!
Printre cărţi e bibliotecară,
În discuţii - enciclopedie.
În a doua parte, s-a desfăşurat Workshop-ul „Biblioteca şcolară în sprijinul educaţiei pentru sănătate", susţinut de: conf. univ. dr. Valentin Cosmin Blândul, Universitatea din Oradea şi Asociaţia pentru Educaţie şi Formare „TopFormalis"; biolog Carmen Valeria Dinescu şi dr. Nicolae Călin Sonea, de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor.
Bibliotecar Mariana Trofin
Foto: Alexandru Morar
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: 23 aprilie, Ziua Bibliotecarului din România.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 4 decembrie 2020

Poza zilei

Revista ,,Curtea de la Argeș”, premiată cu ,,Meritul Academic”

La 10 ani de la apariție,
Revista  de cultură ,,Curtea de la Argeș" a fost premiată cu ,,Meritul Academic"
 
Domnul academician Gheorghe Păun, redactorul-șef al revistei de cultură ,,Curtea de la Argeș" ne-a dat, ieri (joi, 3 decembrie 2020), o veste de o mie de puncte:
,,De câteva ore, revista ,,Curtea de la Argeș"  este deținătoarea ,,Meritului Academic", acordat de Academia Română în cadrul Adunării Generale (online) de decernare a Premiilor Academiei, cu prilejul împlinirii a zece ani de apariție..."