Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
30 ianuarie 2024

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate…

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate de o comisie a Ministerului Educației din listele și calendarele competiționale pentru anul școlar 2023-2024, față de anul școlar trecut, potrivit unei analize Edupedu.ro pe baza listelor și calendarelor publicate de Ministerul Educației luni, 29 ianuarie. Și la activitățile naționale și internaționale (CAEN) au dispărut peste 30 de concursuri finanțate sau nu de Ministerul Educației.
Este vorba, printre altele, de concursul de chimie „Raluca Rîpan” considerat de profesori și elevi olimpiada de profil pentru elevii de clasa a VII-a, pentru că în gimnaziu nu există olimpiada națională de chimie decât pentru clasa a VIII-a; concursurile de meserii pentru elevii de la tehnologic, concursuri dedicate elevilor care aparțin minorităților.
Potrivit surselor Edupedu.ro, decizia de înființare a comisiei de tăiat concursuri a fost dată în luna martie a anului 2023. Fac parte din comisie 21 de membri, dintre care 8 din Ministerul Educației, 5 din universități și restul din școli, inspectorate școlare și asociații.
Calendarele și listele olimpiadelor și concursurilor școlare naționale 2024 au fost publicate luni după-amiază, 29 ianuarie. Edupedu.ro a scris că ar urma ca și la competițiile sportive să existe tăieri, mai exact să nu continue toate cu etapele naționale.
După ce am prezentat că elevii de gimnaziu ar fi fost excluși de la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” (OLAV) 2024 în varianta în lucru a calendarului Ministerului Educației, în contextul în care ar fi avut loc discuții despre renunțarea la olimpiadă, aceștia au fost reintroduși de Ministerul Educației în planificări.
Revenind la concursuri, dacă în 2023 erau 161 de concursuri școlare naționale organizate fără finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 130.
Dacă în anul școlar 2022-2023 erau 70 de concursuri organizate cu finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 50, conform calendarelor și listelor publicate de Ministerul Educației.

VIVERE ... strălucitori, populari şi mereu la înălţime!

Don Mario, cel mai popular ursuleţ

VIVERE ... strălucitori, populari şi mereu la înălţime!

Vivere continuă să îşi păstreze poziţia în clasamentul celor mai bune voci, muncind din greu şi confirmând cu fiecare participare la festivalurile devenite deja tradiţie.

Astfel, şi în acest an am participat la preselecţia zonală, selecţia naţională şi iată vom fi prezenţi  pentru  al 15-lea an, consecutiv,  în finala Festivalului Mamaia Copiilor! Concursul Belle Arti Tour Trophy a fost dominat de copiii din Vivere: Patricia Nicula -trofeul grupei, Luana Prodea - premiul I, Patricia Crişan - premiul I, Miruna Rus - premiul II, Cordea Georgiana - premiul II, G&G - premiul II, Dobos Paula - premiul III, George Mario Rus - premiul III, Paul Denisa - menţiune. Festivalul  Vocea Cetăţii de la Sighişoara a desemnat-o ca şi câstigătoare a grupei 8-10 ani pe Luana Prodea, acordandu-i trofeul grupei. Ursuleţul de Aur, desfăşurat la Baia Mare în 8-9 mai a dat copiilor şansa să strălucească şi să lupte pentru un loc pe podium, 140 de copii din toată ţara au visat şi sperat la un ursuleţ! Cel mai popular ursuleţ, care a reuşit şi de această dată să creeze o atmosferă de show şi să farmece publicul a fost câştigat de George Mario Rus - Don Mario - premiul de popularitate şi ...invitaţia de a cânta la Bruxelles!  Podiumul pentru Vivere arată în felul următor: Miruna Mureşan - premiul I, Miruna Rus - premiul I, Luana Prodea -premiul II, Niko Prisăcaru - premiul II, Patricia Crişan - premiul III, Doboş Paula, Cordea Georgiana, Paul Denisa, Sergiu Marrcus - premiu special. Şi acesta este doar începutul, spectacolul de-abia începe... Mulţumesc tuturor organizatorilor pentru efortul de a dărui copiilor şansa afirmării, felicit toţi copiii participanţi, respect efortul tuturor părinţilor, apreciez munca profesorilor îndrumători şi doresc din toată inima să mulţumesc Bunului Dumnezeu, copiilor şi parinţilor mei din familia VIVERE!
Valeria Dinu Mişcuţia - Asociaţia Vivere

Trimite email
duminică, 25 februarie 2024, 07:57:48 Ora standard a Europei de Est