Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Marius Deaconu merge la internaționale, Denis și Sebi, la anul!

Interviu cu prof. Marin Bica, „dirigintele” lotului național de astronomie

Marius Deaconu merge la internaționale, Denis și Sebi, la anul!

Așa după cum ați putut afla (numai de pe site-ul nostru), dl profesor de fizică Marin Bica, de la Școala cu clasele I-VIII „Dacia” din Oradea, a ajuns, la ediția din acest an a olimpiadei naționale de astronomie, „dirigintele pe viață” al lotului național de astronomie al României.
Întors de curând de la pregătirea lotului național, l-am abordat pe „dirigintele” Marin.

-Dle profesor, felicitări pentru noile reușite ale micilor astronomi orădeni.
Claudia iar v-a luat-o înainte informându-ne deja despre isprava elevilor dumneavoastră la lotul național. „În primii cinci, avem clasați următorii elevi: Sebastian Trifa (al 5-lea), Denis Derecichei (al 4-lea) și Marius Deaconu (al 3-lea), și cel care merge mai departe la internațională.”
Am citat-o pe dna profesoară.
-Claudia este un consilier educativ extraordinar, și mămica lui Sebi Trifa. Deci, ați aflat despre succesul alor noștri.
-Cum a decurs pregătirea cu un „diriginte” orădean?
-Nesperat de bine! Pregătirea lotului național de astronomie a avut loc între 1 și 8 iunie, la hotelul Traian (hotelul  sindicatelor) din Căciulata. După cum se știe, din Oradea, s-au calificat patru elevi: trei de la Școala cu clasele I-VIII “Dacia”, și unul de la “Gojdu”, dar, toți au fost pregătiți de mine în cadrul centrului de excelență pentru performanță în astronomie.
Am ținut să subliniez acest fapt pentru a corecta informația furnizată de directorul Colegiului Național “Emanuil Gojdu” cu ocazia premierii olimpicilor gojdiști cum că elevii de la “Gojdu” care la națională au obținut mențiune ar fi fost pregătiți de altcineva.
La sosirea în tabără, domnul prof. Mihail Sandu, organizatorul pregătirii, ne-a primit cu o surpriză plăcută: prezența în mijlocul nostru a domnului Alexandru Mironov, care ne-a prezentat multe proiecte interesante despre cum se va dezvolta omenirea în viitor.
 Luni și marți, toată ziua, și joi după masă, le-am ținut lecții. Iar în plus, marți dimineața, am rezolvat probleme despre eclipse cu copiii din clasa mea. Miercuri și vineri după masă, am intervenit cu completări la alte cursuri, dându-le ca temă câte 10-15 probleme/lecție. Miercuri, joi și vineri dimineața, s-au desfășurat testele scrise pentru selecție, iar marți seara, proba observațională. Vineri dimineața, am plecat într-o drumeție la mănăstirile Cozia și Turnu și la castrul Rutela cu juniorii care nu au participat la testul de selecție pentru astrofizică. Sâmbătă seara, s-au anunțat cei calificați pentru internaționale, la un foc de tabără, unde sfârâia un miel la proțap.
- Și… surprize–surprize cu … Marin!
-Toată lumea se aștepta să fie anunțat Denis, întrucât s-a dovedit a fi de departe cel mai bun junior din țară, dar antebrațul rupt a fost pentru el un ghinion care l-a costat. Datorită acestui fapt, el a măsurat cu erori inevitabile de 8 grade un unghi de 62 de grade, cu care ocazie a pierdut cinci puncte valoroase.
Anunțul “crainicului” a început astfel: "Din Bihor, de la Oradea, de la Școala “Dacia”, Deaconu Ștefan Marius".
Toți ne așteptam să urmeze Denis, dar punctele pierdute datorită fracturii și-au spus cuvântul. În clasament, însă, Denis și Sebi se țin aproape de Marius, așa că, anul viitor, pot repeta ei performanța lui. Din lotul național mai fac parte două fete de la Curtea de Argeș, una de la Constanța, una din București, câte un băiat din Bacău, București, Suceava și Baia Mare.
-Când și unde se vor desfășura cele două competiții internaționale?
-Cele două olimpiade internaționale vor avea loc astfel: în a doua jumătate a lunii august, în Indonezia, se va desfășura olimpiada internațională de astronomie și astrofizică pentru elevii din anii terminali ai liceului, iar în octombrie, la Triest, va avea loc olimpiada internațională de astronomie.
-De-acum, intră și “dirigintele” în vacanță până la anul…
 -Pardon! Acum  pregătesc lecțiile pentru Marius și lotul restrâns, pentru că am promis că voi lua hățurile în mâini și mă voi ocupa de pregătirea echipei care va merge în Italia, eu având cele mari șanse să-i însoțesc.
-Asta dacă nu se trag sfori, cum se mai întâmplă pe plaiurile mioritice! Dar, să fim optimiști.
Mulțumim, și succes lui Marius și colegilor din lotul României!
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Marius Deaconu merge la internaționale, Denis și Sebi, la anul!

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 18 iunie 2021