Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Marius Deaconu merge la internaționale, Denis și Sebi, la anul!

Interviu cu prof. Marin Bica, „dirigintele” lotului național de astronomie

Marius Deaconu merge la internaționale, Denis și Sebi, la anul!

Așa după cum ați putut afla (numai de pe site-ul nostru), dl profesor de fizică Marin Bica, de la Școala cu clasele I-VIII „Dacia” din Oradea, a ajuns, la ediția din acest an a olimpiadei naționale de astronomie, „dirigintele pe viață” al lotului național de astronomie al României.
Întors de curând de la pregătirea lotului național, l-am abordat pe „dirigintele” Marin.

-Dle profesor, felicitări pentru noile reușite ale micilor astronomi orădeni.
Claudia iar v-a luat-o înainte informându-ne deja despre isprava elevilor dumneavoastră la lotul național. „În primii cinci, avem clasați următorii elevi: Sebastian Trifa (al 5-lea), Denis Derecichei (al 4-lea) și Marius Deaconu (al 3-lea), și cel care merge mai departe la internațională.”
Am citat-o pe dna profesoară.
-Claudia este un consilier educativ extraordinar, și mămica lui Sebi Trifa. Deci, ați aflat despre succesul alor noștri.
-Cum a decurs pregătirea cu un „diriginte” orădean?
-Nesperat de bine! Pregătirea lotului național de astronomie a avut loc între 1 și 8 iunie, la hotelul Traian (hotelul  sindicatelor) din Căciulata. După cum se știe, din Oradea, s-au calificat patru elevi: trei de la Școala cu clasele I-VIII “Dacia”, și unul de la “Gojdu”, dar, toți au fost pregătiți de mine în cadrul centrului de excelență pentru performanță în astronomie.
Am ținut să subliniez acest fapt pentru a corecta informația furnizată de directorul Colegiului Național “Emanuil Gojdu” cu ocazia premierii olimpicilor gojdiști cum că elevii de la “Gojdu” care la națională au obținut mențiune ar fi fost pregătiți de altcineva.
La sosirea în tabără, domnul prof. Mihail Sandu, organizatorul pregătirii, ne-a primit cu o surpriză plăcută: prezența în mijlocul nostru a domnului Alexandru Mironov, care ne-a prezentat multe proiecte interesante despre cum se va dezvolta omenirea în viitor.
 Luni și marți, toată ziua, și joi după masă, le-am ținut lecții. Iar în plus, marți dimineața, am rezolvat probleme despre eclipse cu copiii din clasa mea. Miercuri și vineri după masă, am intervenit cu completări la alte cursuri, dându-le ca temă câte 10-15 probleme/lecție. Miercuri, joi și vineri dimineața, s-au desfășurat testele scrise pentru selecție, iar marți seara, proba observațională. Vineri dimineața, am plecat într-o drumeție la mănăstirile Cozia și Turnu și la castrul Rutela cu juniorii care nu au participat la testul de selecție pentru astrofizică. Sâmbătă seara, s-au anunțat cei calificați pentru internaționale, la un foc de tabără, unde sfârâia un miel la proțap.
- Și… surprize–surprize cu … Marin!
-Toată lumea se aștepta să fie anunțat Denis, întrucât s-a dovedit a fi de departe cel mai bun junior din țară, dar antebrațul rupt a fost pentru el un ghinion care l-a costat. Datorită acestui fapt, el a măsurat cu erori inevitabile de 8 grade un unghi de 62 de grade, cu care ocazie a pierdut cinci puncte valoroase.
Anunțul “crainicului” a început astfel: "Din Bihor, de la Oradea, de la Școala “Dacia”, Deaconu Ștefan Marius".
Toți ne așteptam să urmeze Denis, dar punctele pierdute datorită fracturii și-au spus cuvântul. În clasament, însă, Denis și Sebi se țin aproape de Marius, așa că, anul viitor, pot repeta ei performanța lui. Din lotul național mai fac parte două fete de la Curtea de Argeș, una de la Constanța, una din București, câte un băiat din Bacău, București, Suceava și Baia Mare.
-Când și unde se vor desfășura cele două competiții internaționale?
-Cele două olimpiade internaționale vor avea loc astfel: în a doua jumătate a lunii august, în Indonezia, se va desfășura olimpiada internațională de astronomie și astrofizică pentru elevii din anii terminali ai liceului, iar în octombrie, la Triest, va avea loc olimpiada internațională de astronomie.
-De-acum, intră și “dirigintele” în vacanță până la anul…
 -Pardon! Acum  pregătesc lecțiile pentru Marius și lotul restrâns, pentru că am promis că voi lua hățurile în mâini și mă voi ocupa de pregătirea echipei care va merge în Italia, eu având cele mari șanse să-i însoțesc.
-Asta dacă nu se trag sfori, cum se mai întâmplă pe plaiurile mioritice! Dar, să fim optimiști.
Mulțumim, și succes lui Marius și colegilor din lotul României!
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Marius Deaconu merge la internaționale, Denis și Sebi, la anul!

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 9 august 2020