Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor, la Leş

Preţuirea şi comemorarea eroilor neamului

Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor, la Leş

Ziua de 21 mai - ziua în care îi prăznuim pe Sf. Împăraţi Constantin şi Elena - ne-a adus un motiv în plus de rugăciune şi gânduri sfinte, îndreptate spre cerul senin de mai, deoarece creştinii ortodocşi au sărbătorit şi Înălţarea Domnului

Sărbătoarea Înălţării Domnului este şi prilej de preţuire şi comemorare a eroilor neamului, conform art.39 din Legea 379/2003 care prevede sărbătorirea Zilei Eroilor cu prilejul Zilei Înălţării Domnului Iisus Hristos.
În comuna Nojorid, în vechiul cimitir al satului Leş, există o groapă comună în care odihnesc trupurile a 319 eroi din Divizia 3 Vânători de munte şi Tudor Vladimirescu, o divizie de voluntari, eroi care au luptat pe pământul comunei Nojorid pentru apărarea ţării noastre şi a eliberării acesteia de sub cotropirea fascisto-hortistă. Memoria acestor bravi eroi este  cinstită în fiecare an de elevii Şcolii Gimnaziale Nr.3 Leş prin intonarea unor cântece patriotice, rostirea unor poezii şi depunerea de flori la monumentul eroilor.
Comemorarea eroilor neamului nostru a avut în acest an o aură deosebită, deoarece Primăria comunei Nojorid a renovat monumentul, a plantat flori pe mormântul eroilor, iar slujba de sfinţire şi de pomenire a fost oficiată de cei şapte preoţi ai comunei Nojorid. Membrii Uniunii Vatra Românească au fost şi ei prezenţi în număr mare, numărându-i printre aceştia pe doamna Maria Haiduc şi pe domnul Ioan Chivari. Domnul consilier al Primăriei Nojorid, Crainic Adrian, a rostit câteva cuvinte în amintirea eroilor, iar cei prezenţi au putut afla despre ororile şi greutăţile prin care au trecut ostaşii români chiar de la un general în rezervă prezent la eveniment.
Elevii Şcolii Gimnaziale Nr.1 Nojorid şi cei ai Şcolii Gimnaziale Nr.3 Leş, însoţiţi de cadrele didactice Sim Adela, Bisorca Floare, Ungur Cristina, Burdaş Loredana, Belicciu Tudor, Jurcuţiu Oana, Gabor Dorina, Szasz Dan şi Pop Gheorghe au adus şi ei un pios omagiu eroilor neamului nostru care au luptat pe pământul comunei Nojorid pentru apărarea patriei.
Doamna director Tănase Melinda a dat citire unor scrisori ale veteranului Dumitru Nadiş, care a luptat chiar pe aceste meleaguri, scrisori care au provocat fiori celor prezenţi, făcându-i parcă să trăiască şi ei acele momente groaznice, nopţi nedormite în tranşee, camarazi răniţi sau morţi, bombardiere nemţeşti ce survolau câmpurile, foamea, setea...
Încărcaţi de emoţie, sub soarele arzător şi cerul de mai, elevii au intonat Imnul Eroilor şi Treceţi batalioane române Carpaţii, subliniind că „Vrem linişte-n ţară şi pace în lume/ Dar dac-ar veni vreun blestem/ Carpaţii şi fraţii sări-vor ca unul/ Urmând comandantul suprem".
Ne-am îndreptat apoi paşii către şcoală cu sentimentul datoriei împlinite faţă de eroii noştri şi cu promisiunea că ne vom întoarce în fiecare an, de Ziua Eroilor, pentru a le aprinde o lumânare.
Prof. Jurcuţiu Oana
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor, la Leş.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:44:07 Ora de vară a Europei de Est