Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Poetul viselor trăieşte”

Odă Poetului

„Poetul viselor trăieşte”

În săptămâna care-l omagiază pe Mihai Eminescu, Mihaela Dindelegan proclamă în versuri: „Poetul viselor trăieşte".

Respectul pentru Poet, transpus în poezie, îşi defineşte forma în două noi cărţi ale autoarei Mihaela Dindelegan. „Poetul viselor trăieşte" şi „Odă Poetului" sunt două volume care conţin un mesaj elogios comun la adresa Poetului (indiferent de nume), chiar dacă prima este o piesă de teatru în versuri având ca erou principal tocmai poetul, iar a doua o carte cu poezii care gravitează în jurul aceluiaşi subiect. Privind valorile epice ca pe nişte lumini de stea care arată călătorului drumul în noaptea vieţii, Mihaela îşi aduce gândurile la picioarele Poetului ca un omagiu dăltuit în versuri:
Stau stele s-asculte ce vers nasc poeţii,
Să afle-n lumină mai multă încântare,
Să ardă mai sus, bucurând pe discreţii,
Timizi, paşi ce încearcă să urce în zare.
 
Le încântă privirea la cei ce au creat
Cuvinte în rime, făclii strălucite
Ce-n noapte întuneric la o parte au dat
Prin vii poezii şi strofe aurite.
 
Din miezul de foc se aprinde cântarea
Şi-n raze ţâşneşte puternic în afară,
Să alunge din gândul oricui înserarea,
S-o uite, căci aştri se arată în seară.
(Din miezul de foc)
 
Născută ca urmare a unui discurs despre opera şi filozofia lui Mihai Eminescu, respectiv despre opera lui Shakespeare, ţinut la Oradea de actorul Ion Caramitru, director al Teatrului Naţional din Bucureşti, cartea „Poetul viselor trăieşte" pătrunde tainele existenţiale şi prezintă o viziune profundă asupra vieţii renăscută din propria-i nimicire. „Secretul vieţii-n moarte este scris / Şi din adânc de moarte nemurirea / Păşeşte în viaţă prin cerul deschis / Când curăţată-i e de rău trăirea", spune eroul acestei cărţi. În ea, autoarea arată puterea de nedescris a cuvintelor înălţătoare născute din inima Poetului autentic, cuvinte care pot să croiască o lume nouă, de vis, în locul celei care îşi vede sfârşitul iminent datorat urii şi răului pe care l-a promovat.
 Cartea „Odă Poetului" vine să aducă un omagiu în plus autorului de versuri inspirate. Considerându-se pe sine un închinător la zei atunci când priveşte spre Poet, Mihaela îşi arată respectul în rime, cu scopul de a-i fi acceptată aprecierea faţă de cei cărora se adresează. În volumul ei, autoarea a reunit poezii adresate atât unor poeţi contemporani, cât şi unora trecuţi în nefiinţă, dar şi versuri de omagiere a Celui care a născut Cuvântul cel mai înălţător pe care l-a auzit vreodată omenirea: Dumnezeu. În poezia de pe coperta acestei cărţi, Mihaela concluzionează:
Discipol al ambroziei găseşti
Versul poetului ce, înflăcărat,
Îţi dă să bei aromele-i cereşti,
Să te simţi zeu, şi nu doar împărat.
 
E pus în cupe şi-astfel măsurat
Să se reverse unduind afară
Atunci când vrea poetul înspumat
Să îl ofere ca pe-un vin în seară.
 
Fineţea lui pe limbă nu o simţi,
Ci în dulceaţă inima-nveleşte,
Căci se strecoară neatins de dinţi
Când în acorduri buza se-arcuieşte.
 
Aşa te-mbată de plăceri în rime
Şi te-ameţeşte toată mierea stoarsă
Din picurii de rouă ce-n sublime
Nopţi ţin spre zori privirea întoarsă.
 
Cele două cărţi vor fi lansate joi, 18 iunie, la Sala „Florica Ungur" în cadrul unei festivităţi în care elevi ai cercului de Teatru de la Palatul Copiilor şi Elevilor din Oradea vor interpreta primul capitol din cartea „Poetul viselor trăieşte". Volumele vor fi prezentate de dramaturgul, scriitorul şi editorul Mircea Bradu, căruia i se adaugă alte nume de referinţă din viaţa culturală locală. Partea muzicală va fi asigurată de compozitorul şi muzicianul Florian Chelu Madeva, alături de fiica sa, Alexandrina Chelu.
Roxana Popescu

Trimite email

vineri, 25 septembrie 2020

Poza zilei

Elena - absolventa de aur a familiei Avram!

Astăzi (joi, 24 septembrie 2020), aveam să-i cunoaștem pe absolvenții de 10 ai Bihorului, care au fost premiați cu diplome și sume de bani, potrivit bunelor rânduieli instituite pentru a stimula competiția și performanța.
Printre cei 19 absolvenți de aur ai Bihorului (cinci absolvenți de liceu și 14 absolvenți de gimnaziu), se numără și Elena Avram, absolventă de 10 a Colegiului  Național ,,Iosif Vulcan" din Oradea.
Întâmplarea a făcut ca după premiere, să o revăd pe Elena, alături de părinții săi, fericiți, în grădinița de flori a gospodăriei, unde tatăl tocmai și-a propus o ,,ședință foto".
Cum să nu fie fericiți mami și tati cu fetița lor de aur!
(OviDan)