Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 ianuarie 2021
1.*Cum se va face testarea pentru depistarea cazurilor de Covid-19 în școli
.....
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a oferit o serie de explicaţii pentru ProTV, privind procedura de testare în şcoli, scrie G4Media.ro.
Autoritățile iau în calcul deschiderea școlilor în 8 februarie și au anunțat o serie de măsuri, astfel ca revenirea copiilor în bănci să nu devină un risc pentru sănătatea lor. Dacă un elev dintr-o clasă este depistat pozitiv, atunci toți colegii săi vor fi testați, a anunțat ministrul Sănătății. Iar dascălii și personalul din școli sunt incluși în etapa a doua a campaniei de vaccinare anti Covid-19.

2.* Concursul pentru inspectori școlari generali și generali adjuncți va avea loc în primăvara aceasta, anunță ministrul Educației, iar cel pentru directori de școli, în vară. „Varianta de concurs din Legea lui Daniel Funeriu era mult mai bună decât ce avem astăzi”.

3.* Toate școlile trebuie să-și creeze conturi pe platforma de vaccinare, ca să-i înscrie și programeze pe profesori și pe ceilalți angajați, potrivit unei adrese către unitățile de învățământ și inspectoratele școlare, semnată de ministrul Educației, obținută de Edupedu.ro
„Fiecare unitate de învățământ va desemna o persoană responsabilă cu înregistrarea unității de învățământ preuniversitar pe platforma alocată campaniei de vaccinare, centralizarea datelor de identitate și programarea la vaccinare a personalului angajat în respectiva unitate. Informațiile cu privire la acțiunea de vaccinare pot fi trebuie să fie accesate pe linkul https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/”, se arată în documentul citat.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
30 decembrie
1.* Școlile trebuie să identifice și să raporteze numărul elevilor în situații de risc cu privire la încheierea mediilor pe semestrul I. Cîmpeanu: Vom stabili un plan de intervenție personalizată pentru evitarea abandonului școlar
.....
Ministerul Educației va dispune către toate unitățile de învățământ, prin intermediul inspectoratelor școlare, identificarea și raportarea până la 11 ianuarie 2021, a numărului elevilor aflați în situație de risc cu privire la încheierea mediilor pe semestrul I, se arată într-un comunicat de presă semnat personal de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Astfel, se va stabili un plan de intervenție personalizată pentru evitarea abandonului școlar cauzat de dificultățile derulării procesului de învățământ în sistem online, a comunicat ministrul.

2.* Sondaj Salvați Copiii: 63% dintre copii, părinți și profesori își doresc să revină la școală în ianuarie 2021, în condițiile în care 47% dintre elevi nu dețin toate resursele ca să învețe on-line
…..
Organizația Salvați Copiii România solicită deschiderea școlilor în luna ianuarie 2021, printr-un apel publicat pe pagina de Facebook. 63% dintre copii, părinți și profesori își doresc să revină la școală…

3.* Școlile trebuie să regândească curriculum-ul pentru a-i ajuta pe elevi să ajungă cu materia la zi, pandemia a limitat progresul școlar al acestora – raport O.F.S.T.E.D.
…..
Izolarea repetată din cauza pandemiei de coronavirus a limitat progresul elevului, impactul primei stări de urgență se resimte și acum, iar școlile trebuie să regândească curriculum-ul pentru a-i ajuta pe elevi să ajungă cu materia la zi, se arată într-un raport al inspectoratului școlar britanic O.F.S.T.E.D. (The Office for Standards in Education, Children’s Services and Skills).

„O activitate de succes în săptămâna Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”

Cele mai bune 10 proiecte câştigătoare în cadrul competiţiei

„O activitate de succes în săptămâna Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”

András György Király şi Gigel Paraschiv, secretari de stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, şi Ioan Chelaru, vicepreşedintele Senatului României, au premiat joi, 11 iunie 2015, cele 10 şcoli câştigătoare la a IV-a ediţie a competiţiei „O activitate de succes în săptămâna Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!".

Distincţiile au fost înmânate elevilor şi profesorilor implicaţi în derularea proiectelor desfăşurate în cadrul programului „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!" (6 - 10 aprilie 2015).
Proiectele au fost structurate pe zece domenii educaţionale: cultural, artistic, tehnic, ştiinţific, sportiv, educaţie pentru cetăţenie democratică şi promovarea valorilor umanitare, educaţie pentru sănătate şi stil de viaţă sănătos, educaţie ecologică şi de protecţie a mediului, abilităţi de viaţă, consiliere şi orientare.
În baza punctajului obţinut (80% - nota evaluării şi 20% - numărul de voturi acumulate), din cele 220 de proiecte înscrise în concurs au fost declarate câştigătoare următoarele activităţi/proiecte:
Domeniul cultural: Columna - Colegiul Naţional „Constantin Diaconovici Loga" din Timişoara (judeţul Timiş). Activitatea a avut o parte de pregătire tehnică iniţială, în care un nucleu de elevi a recolorat experimental/digital un fragment din Columnă. Proiectul a beneficiat de expertiza şi consultanţa unor specialişti de la Universitatea de Vest din Timişoara şi a specialiştilor Muzeului Naţional de Istorie a României. 
Domeniul artistic: Creangă ... la el acasă - Colegiul Tehnic „Ion Creangă" din Târgu Neamţ (judeţul Neamţ). În parteneriat cu instituţii din zona Neamţului, Colegiul Tehnic „Ion Creangă" a organizat, în zilele de 6-7 aprilie 2015, o manifestare cultural-artistică de amploare, în colaborare cu peste 20 de instituţii şcolare din ţară. Creativitatea, imaginaţia şi talentul concurenţilor au fost apreciate de cei aproximativ 200 de spectatori şi de juriul concursului.
Domeniul tehnic: e-Şcoala altfel - Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu" din Fălticeni (judeţul Suceava). În cadrul proiectului, echipele de elevi ale Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu" au participat la cele cinci secţiuni ale programului online dezvoltat: artă, cultură şi ştiinţă, medicină, istorie, planeta Pământ, ştiinţe aplicate. Activităţile au fost organizate sub forma conferinţelor virtuale şi a concursurilor online.
Domeniul ştiinţific: ARS OECONOMICA - Liceul Tehnologic „Vasile Conta" din Târgu Neamţ (judeţul Neamţ). Proiectul a vizat trei direcţii de acţiune: patrimoniul economic, patrimoniul cultural şi patrimoniul ecologic, fiecare incluzând mai multe secţiuni, fapt ce a conferit caracterul interdisciplinar. Încurajarea schimbului de idei, a creativităţii, a spiritului antreprenorial şi a rigurozităţii ştiinţifice a reprezentat punctul forte al simpozionului organizat cu acest prilej.
Domeniul sportiv: „Cuza Open" - Turneu judeţean de tenis de câmp- Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza" (judeţul Suceava). Concursul s-a adresat elevilor din judeţul Suceava, cu vârste cuprinse între 14 - 19 ani, fete şi băieţi. Scopul proiectului l-a reprezentat dezvoltarea motivaţiei pentru practicarea tenisului de câmp şi promovarea unui mod de viaţă sănătos în rândul elevilor, prin valorificarea potenţialului individual şi a valorilor educaţiei pentru sănătate.
Domeniul cetăţenie democratică şi responsabilitate socială: Suflet de copil - Şcoala Gimnazială „Constantin Săvoiu" din Târgu Jiu (judeţul Gorj). Şcoala Gimnazială „Constantin Săvoiu" a încheiat un acord de parteneriat cu Shopping Center Târgu Jiu în vederea realizării unui spectacol-licitaţie în scop caritabil. 
Domeniul educaţie pentru sănătate şi stil de viaţă sănătos: Stresul - o bombă cu ceas? - Colegiul Naţional „Octavian Goga" din Marghita (judeţul Bihor). Campania antistres s-a vrut o activitate amplă ce a cuprins ateliere de lucru cu  specialişti care au abordat, din punct de vedere teoretic, teme legate de managementul stresului.
Domeniul educaţie ecologică şi protecţia mediului: Micii ecologişti în acţiune - Grădiniţa cu program prelungit nr. 30 „Mugurel" din Oradea (judeţul Bihor). Această activitate, cu un pronunţat caracter interdisciplinar, s-a desfăşurat pe grupuri care s-au rotit de la o acţiune la alta: plantat de flori, curăţenie în parc, interacţiune cu cetăţenii întâlniţi.
Domeniul abilităţi de viaţă: Cupa primăverii - Liceul Tehnologic Fierbinţi - Târg în parteneriat cu Şcoala Gimnazială Maia (judeţul Ialomiţa). Acest proiect s-a desfăşurat în parteneriat cu Şcoala Gimnazială Maia, Primăria şi Consiliul Local Maia. Activităţile de peer education s-au realizat în context sportiv, accentuând necesitatea promovării caracterului social al valorilor spiritului olimpic.
Domeniul consiliere şi orientare: Job Shadow Day - Liceul Teoretic Dr. Mihai Ciucă din Săveni (judeţul Botoşani). Au fost colectate opţiunile elevilor în privinţa aspiraţiilor de carieră, grupate pe domenii, şi au fost identificate companii/instituţii care să instituie ziua de 6 aprilie ca zi de shadowing.  
Începând cu anul şcolar 2011 - 2012, Ministerul Educaţiei organizează, anual, programul „Şcoala altfel: Să ştii ai multe, să fii mai bun!", în semestrul al II-lea al anului şcolar, program obligatoriu, inclus în structura anului şcolar. Obiectivul acestui demers este implicarea tuturor copiilor preşcolari/elevilor şi a cadrelor didactice în activităţi care să răspundă intereselor şi preocupărilor diverse ale copiilor preşcolari/elevilor, care să pună în valoare talentele şi capacităţile acestora în diferite domenii, nu neapărat în cele prezente în curriculumul naţional şi să stimuleze participarea lor la acţiuni variate, în contexte non-formale. Fiecare unitate de învăţământ îşi elaborează propriul program de activităţi în care să implice toţi elevii şi toate cadrele didactice, pe baza propunerilor elevilor, ale cadrelor didactice şi ale părinţilor.
Biroul de presă

 

Trimite email

sâmbătă, 23 ianuarie 2021