Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Mediatorii români sunt pregătiţi să soluţioneze litigiile dintre cumpărători şi vânzători

Joi am aflat că

Mediatorii români sunt pregătiţi să soluţioneze litigiile dintre cumpărători şi vânzători

Conducerea Corpului Profesional al Mediatorilor din judeţul Bihor a susţinut joi, 18 iunie 2015, în Amfiteatrul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai" din Oradea, prima conferinţă de presă.

Cei patru reprezentanţi ai C.P.M.J. Bihor, Vîrtop Florica, preşedinte, Benchiş Mihai şi Rath-Boşca Laura Dumitrana, vicepreşedinţi şi Crişan Marinela-Rozalia, reprezentantul C.P.M.J. Bihor pe lângă Curtea de Apel Oradea, şi-au propus să aducă la cunoştinţa publicului prin intermediul presei Modificările legislative legate de litigiile dintre consumatori şi producători.
Corpul Profesional al Mediatorilor Autorizaţi Judeţeni din România este o entitate organizată în 42 de filiale, fără personalitate juridic㸠asigurând implementarea strategiei Consiliului de Mediere. Preşedinţii celor 42 de entităţi judeţene constituie Comisia Consultativă a Consiliului de Mediere.
Pentru o mai bună comunicare cu sistemul judiciar există câte un reprezentant ales de mediatori pe lângă fiecare Curte de Apel. În cazul nostru, reprezentantul C.P.M.J. Bihor pe lângă Curtea de Apel Oradea este doamna Crişan Marinela-Rozalia.
Se spune că prin această organizare judeţeană, Consiliul de Mediere doreşte să răspundă eficient  sistemului judiciar şi  Directivelor europene SAL şi SOL, la modificările legislative preconizate a fi aplicate din 9 iulie 2015, modificări ce se referă la rezolvarea litigiilor dintre consumatori şi producători.
Pentru început au fost precizate avantajele acestui sistem de organizare (judeţean): asigurarea unei permanenţe a mediatorilor pentru fiecare instanţă în cauzele identificate de acestea ca fiind oportune medierii; asigurarea calităţii actului de mediere; practică unitară; monitorizarea activităţii mediatorilor în raport cu instanţele, parchetele şi celelalte instituţii administrativ-teritoriale; respectiv stabilirea unei strategii eficiente în relaţia cu sistemul judiciar.
Proiectele C.M. şi obiectivele C.P.M.J. Bihor
Consiliul de Mediere a lansat două proiecte sociale: „România mediază" şi „O societate a dialogului", proiecte care îşi propun să aducă schimbări în comunităţile locale.
Primul proiect se adresează persoanelor care în mod normal nu şi-ar putea permite serviciile unui mediator. Acest proiect va fi realizat în parteneriat cu instituţiile de cult din România: Biserica Ortodoxă, Biserica Romano-Catolică, Biserica Greco-Catolică, precum şi cu Comunitatea evreilor din România, Comunitatea Musulmană din România etc.
Cel de al doilea proiect îşi propune să ajute la ridicarea de locuinţe sociale şi acordarea de burse pentru orfanii care merg la şcoală. 
Obiectivele Corpului Profesional al Mediatorilor din judeţul Bihor
Corpul Profesional al Mediatorilor din judeţul Bihor şi-a fixat cinci obiective principale: Actualizarea Tabloului Mediatorilor Autorizaţi; Întocmirea Tabloului Mediatorilor Activi; Intensificarea activităţii de informare cu privire la instituţia medierii; Încheierea de protocoale de colaborare cu toate instituţiile descentralizate, precum şi cu instanţele şi parchetele din raza Curţii de Apel Oradea şi a IPJ Bihor; Organizarea  pregătirii profesionale continue (prin mese rotunde, conferinţe, seminarii etc).
Soluţionarea online a litigiilor 
De la conducerea C.P.M.J. Bihor am aflat că mediatorii români sunt pregătiţi să soluţioneze online litigiile dintre cumpărători şi vânzători.
Pentru soluţionarea rapidă, eficientă şi necostisitoare a litigiilor dintre consumatori şi vânzători (de exemplu în cazul în care un comerciant refuză să opereze o rambursare la care are dreptul consumatorul), Parlamentul şi Consiliul European au gândit o platformă online, denumită SOL (Soluţionarea Online a Litigiilor). Platforma SOL este un site interactiv, gratuit şi disponibil online în toate limbile oficiale ale instituţiilor UE şi are patru funcţii: de a furniza un formular electronic de reclamaţie; de a informa partea pârâtă despre reclamaţie; de a identifica şi de a transmite entităţii SAL (Soluţionarea Alternativă a Litugiilor) competente reclamaţia şi de a oferi un instrument electronic gratuit de gestionare a cazului care să permită părţilor şi entităţii SAL să efectueze online, prin intermediul platformei SOL, procedura de soluţionare a litigiilor.
Dezvoltarea comerţului online a oferit consumatorilor români posibilitatea de a obţine cel mai bun raport calitate-preţ, iar platforma SAL este modalitatea facilă de rezolvare a litigiilor cu producătorii europeni, într-un timp exrtrem de scurt.
Şedinţa de mediere se poate desfăşura online sau prin prezenţa fizică a părţilor în biroul mediatorului, de asemenea, poate fi o procedură orală sau scrisă.
„Toţi consumatorii din UE au aceleaşi drepturi şi trebuie să ştie că mediatorii români sunt pregătiţi să soluţioneze online litigiile dintre cumpărători şi vânzători", susţine doamna Vîrtop Florica, preşedintele C.P.M.J. Bihor.
Ovidiu Dan

Trimite email

sâmbătă, 28 noiembrie 2020