Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Colocviul „Revista FAMILIA – viaţa şi opera”

Zilele Revistei FAMILIA, ediţia 25

Colocviul „Revista FAMILIA – viaţa şi opera”

Joi şi vineri (25 şi 26 iunie 2015), în cadrul manifestărilor culturale intitulate Zilele Revistei FAMILIA, orădenii au sărbătorit 150 de ani de la apariţia primului număr al Revistei Familia în 1865, la Pesta (Ungaria).

Deschiderea festivă a avut loc joi după-amiază la Teatrul „Regina Maria" din Oradea, sub genericul „Solidari cu destinul Revistei de cultură „FAMILIA".
A doua zi, la Muzeul „Iosif Vulcan", invitaţi din toată ţara, în principal scriitori, au participat la Vernisajul expoziţiei „Familia" - seria a V-a, după care s-au reunit în sala „Florica Ungur" (fosta Casă  de Cultură a Municipiului) pentru Colocviul „Revista FAMILIA - viaţa şi opera".
Pentru început, directorul Revistei „Familia", poetul Ioan Moldovan, a împărţit, dar a şi primit diplome de excelenţă şi plachete. Cei premiaţi, „vinovaţi" de merite culturale, au fost scriitori din toată ţara şi Republica Moldova, cu precădere conducători de publicaţii literare. S-a vorbit puţin, dar s-a recitat mult. Puţinii vorbitori, care au ţinut să se refere la deschiderea de la Teatru, s-au arătat indignaţi de faptul că ministrul Culturii şi politicieni locali şi judeţeni din eşalonul întâi nu s-au deranjat să onoreze un asemenea eveniment, în condiţiile în care ei au venit din Iaşi, Craiova, Argeş..., ba chiar şi din Chişinău, şi nu au fost puţini...
Ne-au surprins plăcut atmosfera de familie care a domnit în sală, bucuria şi entuziasmul citite pe chipul participanţilor; ne-au încântat relaţiile de amiciţie pe care le-am intuit între slujitorii condeiului...
Dintre mesajele primite de directorul revistei, dorim să ne oprim la cel venit tocmai de pe Argeş.
„Familia, la venerabila ei vârstă de 150 de ani, este un etalon, o revistă exemplară pentru literatura&cultura română. Aici a debutat Mihai Eminovici la adolescenţă, devenit de-aici pentru vecie Eminescu, „omul deplin al culturii române", şi de-aici şi-a luat pentru întâiaşi dată poetul naţional un onorariu pentru o poezie publicată.
După 150 de ani, Familia este O REVISTĂ&O CARTE&O BIBLIOTECĂ, colecţia pe ultimii 25 de ani stând mărturie în acest sens.
Pentru toate acestea, revista Argeş decernează această DIPLOMĂ DE EXCELENŢĂ Lui Ioan Moldovan, demn urmaş al lui Iosif Vulcan".
Semnează Dumitru Augustin Doman,
redactor-şef al revistei Argeş.
Şi ilustraţia diplomei este una specială, o imagine cu Crişul (cel) Repede, podul şi turnul Primăriei Oradea, având în prim plan două portrete: pe Iosif Vulcan şi pe Ioan Moldovan.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (93 de poze), accesaţi Galeria foto: Colocviul „Revista FAMILIA – viaţa şi opera”.


Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 14 august 2020