Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Toleranță 0 la bacalaureat

M.E.C.T. decretează

Toleranță 0 la bacalaureat

M.E.C.T. atrage atenția că respectarea Metodologiei de bacalaureat este obligatorie pentru toate persoanele implicate în organizarea și desfășurarea acestui examen. Încălcarea normelor prevăzute în documentul amintit constituie abatere disciplinară.

În acest sens, personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, precum și cel de conducere, de îndrumare și de control din învățământ răspund disciplinar pentru încălcarea îndatoririlor ce le revin, precum și pentru încălcarea normelor de comportare, prin care dăunează interesului învățământului și prestigiului instituției.
Cadrele didactice care, în perioada examenului, comit fapte cu caracter infracțional, respectiv furnizarea soluțiilor, înlocuiri de lucrări, falsificări de lucrări sau care au manifestări care atestă neglijență în îndeplinirea atribuțiilor ce le revin, sunt sancționate în conformitate cu prevederile Codului penal. În astfel de cazuri, Comisia națională de bacalaureat sau după caz Comisia județeană de bacalaureat/a municipiului București va sesiza în scris organele de cercetare penală.
În cazul în care se constată diferențe mai mari de 1,50 puncte - în plus sau în minus - între nota inițială și nota obținută la contestații, inspectoratele școlare analizează situația, în termen de 30 de zile de la finalizarea contestațiilor. În situații justificate, se va declanșa procedura de cercetare disciplinară pentru sancționarea celor care se fac vinovați de comiterea abaterilor. Sancțiunile disciplinare care se pot aplica personalului implicat în comisiile de bacalaureat, în raport cu gravitatea abaterilor, sunt: observație scrisă, avertisment, diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizația de conducere, de îndrumare și de control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1 - 6 luni, neselecționarea cadrelor didactice respective în vederea participării la comisiile de examen în sesiunile următoare, destituirea din funcția de conducere, de îndrumare și de control din învățământ, respectiv desfacerea disciplinară a contractului de muncă.
M.E.C.T. interzice cu desăvârșire colectarea sau favorizarea colectării fondurilor materiale sau bănești de la candidați, de la părinții acestora sau de la orice persoană care are rude în rândul candidaților. Persoanele surprinse săvârșind astfel de fapte riscă sancțiuni disciplinare, materiale, administrative, civile sau penale, după caz.  Astfel, M.E.C.T. atrage atenția tuturor celor implicați că va aplica întocmai toate  sancțiunile pe care le are la dispoziție în cazul în care va fi constatată prejudicierea examenului de bacalaureat.  Coordonarea pe plan național a modului de organizare și desfășurare a examenului este asigurată de Comisia națională de bacalaureat, care se constituie în cadrul M.E.C.T., la începutul fiecărui an școlar, prin ordin al ministrului. La nivel județean, coordonarea organizării și desfășurării examenului este asigurată de Comisia județeană de bacalaureat/a municipiului București.
În centrele de examen și în centrele zonale de evaluare organizarea examenului este asigurată de Comisii de bacalaureat numite de Comisia județeană de bacalaureat. În vederea respectării prevederilor din Metodologia de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat și pentru asigurarea corectitudinii desfășurării sale, președinții comisiilor din centrele de bacalaureat vor solicita declarații scrise de la fiecare membru al comisiei. În declarația-tip, cadrul didactic precizează că nu are soț/ soție, rudă sau afin, până la gradul al patrulea, printre candidații din centrul de examen unde își desfășoară activitatea și își asumă responsabilitatea pentru respectarea întocmai a prevederilor legale.
Declarația cadrului didactic cuprinde mențiunea că, în cazul constatării unor nereguli în activitatea sa, știe că se vor lua măsuri de sancționare, care pot merge până la excluderea din învățământ, în funcție de gravitatea abaterii. În plus, fiecare președinte de comisie va semna un protocol cu M.E.C.T. prin care se obligă să asigure buna organizare și desfășurare a examenului, în caz contrar riscând sancțiuni disciplinare, materiale, administrative, civile sau penale, după caz.
Sesiunea iunie-iulie a examenului de Bacalaureat 2008 an începe luni, 23 iunie, cu proba orală de limba și literatura română, care va continua și marți, 24 iunie. Elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale vor susține în zilele de 24 și 25 iunie, proba orală la limba și literatura maternă. În 25 și 26 iunie se desfășoară ultima probă orală, cea la limba și literatura modernă. Primul test scris (limba și literatura română) va avea loc vineri, 27 iunie.
(Biroul de presă)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:02:59 Ora de vară a Europei de Est