Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Proiecţia filmului „Noaptea americană”

Joi, la Cineclub Marienbad

Proiecţia filmului „Noaptea americană”

Cineclub Marienbad invită publicul joi, 23 iulie 2015, de la ora 16.15, în Mediateca Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai" Bihor (Str. Armatei Române, Nr. 1A, Oradea), la proiecţia filmului „Noaptea americană", din 1972.

Acesta este considerat de mulţi „cel mai bun film despre realizarea de filme făcut vreodată" şi a fost laureat cu Oscar pentru „cel mai bun film străin". A fost creaţia care a deschis drumul spre glorie al frumoasei şi cvasinecunoscutei pe atunci Jacqueline Bisset.
În mare, povestea ne prezintă splendoarea şi mizeriile unei echipe de filmare în timpul turnării unui film intitulat „Meet Pamela", în studiourile Victorine din Nisa. Truffaut însuşi joacă rolul regizorului.
Cunoscută vorbitorilor de limba engleză sub titlul de „Day for Night", pelicula „Noaptea americană" constituie tributul adus de François Truffaut nebuniei de a realiza un film şi extazului, pentru că ceea ce vedem este în fapt pasiunea devoratoare a unui om care încă din copilărie vede filme, visează la ele, citeşte despre ele, iar acum le şi face, cu o măiestrie neîntrecută. Prin „Meet Pamela", Truffaut realizează o satiră fină în ceea ce priveşte propriile-i filme, cu accent asupra haosului din spatele platourilor de filmare. Una dintre actriţele centrale este cu creierul îmbibat de alcool, luptându-se cu problemele de familie, în vreme ce o alta suferă de instabilitate emoţională, iar actorul principal (Jean-Pierre Leaud) începe să îşi interpreteze ciudat personajul din clipa în care povestea sa de dragoste prezintă semne că este pe sfârşite. Pe lângă aceste drame personale ale actorilor, pelicula se confruntă şi cu probleme tehnice.
Regia - François Truffaut
Producţia - Marcel Berbert
Scenariul - François Truffaut, Suzanne Schiffman, Jean-Louis Richard
Cu: Jacqueline Bisset, Valentina Cortese, Dani, Alexandra Stewart, Jean-Pierre Aumont, Jean Champion, Jean-Pierre Léaud, François Truffaut
Muzica - Georges Delerue
Imaginea - Pierre-William Glenn
Durata - 115 min.
Intrarea este gratuită.
Paul Zoţ

Trimite email

marţi, 11 august 2020