Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Proiecţia filmului „Otto e mezzo"

Joi, la Mediateca Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai”

Proiecţia filmului „Otto e mezzo"

Joi, 30 iulie 2015, de la ora 16.00, în Mediateca Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai" Bihor, va avea loc proiecţia filmului „Otto e mezzo", regizat de Federico Fellini.

Guido Anselmi, interpretat de Marcello Mastroianni, este un faimos regizor italian, care se găseşte într-o perioadă dificilă a carierei sale, aflându-se într-un aşa numit blocaj artistic. Aflat în mijlocul realizării unui film de science fiction, care cuprinde numeroase referiri autobiografice, Anselmi se găseşte în mijlocul unei crize artistice dublate de una matrimonială. Pe măsură ce regizorul se străduieşte să continue filmările - cu motorul său artistic redus la relanti - o serie de vise, flash-back-uri şi fantezii se înlănţuiesc cu lumea reală.
Filmat în alb-negru de cinematograful Gianni di Venanzo, muzica şi sunetul filmului a fost realizat Nino Rota, în timp se costumele şi scenografia au fost realizate de Piero Gherardi.
Titlul filmului se referă la numărul de filme realizate de regizorul italian până în acel moment al carierei sale, Fellini considerând acesta ca al optulea şi jumătate film al său. Munca sa regizorială anterioară constase din şase (8½' fiind al şaptelea) filme de lung metraj, două filme (secvenţe) de scurt metraj şi o colaborare cu un alt regizor, Alberto Lattuada, ultimele trei contând pentru Fellini ca trei jumătăţi de film, de unde şi aritmetica numelui filmului.
8½ a fost recompensat cu două premii Oscar pentru categoriile Cel mai bun film străin şi Cele mai bune costume (la categoria alb-negru). Considerat unul dintre cele mai notabile filme de avangardă şi unul dintre cele mai influente filme clasice, filmul a fost clasat ca cel de-al treilea cel mai bun film din istoria cinematografiei în anul 2002 într-un sondaj condus de British Film Institute, fiind de asemenea pe lista Vaticanului a celor mai bune filme realizate înainte de 1995, data celei de-a o suta aniversare a creării filmului ca mijloc de comunicare.
Regizor - Federico Fellini
Scenarist - Federico Fellini, Ennio Flaiano, Tullio Pinelli, Brunello Rondi
Producător - Angelo Rizzoli
Director de imagine - Gianni Di Venanzo
Montaj - Leo Cattozzo
Muzică - Nino Rota
Actori principali - Marcello Mastroianni, Claudia Cardinale, Anouk Aimée, Sandra Milo
Durata - 135 min.
Intrarea este liberă.
Paul Zoţ

Trimite email

marţi, 11 august 2020