Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Elevii au reuşit să convingă Ministerul Educaţiei de importanţa acordării manualelor gratuite

Încă o bătălie câştigată

Elevii au reuşit să convingă Ministerul Educaţiei de importanţa acordării manualelor gratuite

Datorită discuţiilor purtate, în ultimele două săptămâni, de către reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor (CNE) şi ai Asociaţiei Elevilor din Constanţa (AEC), cu cei ai Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECŞ), în data de 28.08. a.c., în cadrul unei emisiuni televizate, domnul Sorin-Mihai Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, a declarat că în această toamnă vor beneficia de manuale şi elevii din clasele a XI-a şi a XII-a, pentru prima dată de la intrarea în vigoare a Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011.

CNE si AEC îl felicită public pe domnul ministru Sorin-Mihai Cîmpeanu pentru interesul manifestat faţă de respectarea drepturilor legitime ale elevilor, cum ar fi cel la manuale gratuite pe tot parcursul învăţământului de stat, contrar predecesorilor săi de la conducerea  ministerului care au refuzat să respecte legea şi au ignorat doleanţele elevilor.
În perioada următoarea, reprezentanţii CNE şi AEC se vor întâlni cu reprezentaţii MECŞ pentru a discuta modul în care se vor aplica prevederile legii, astfel încât elevilor să li se şi pună în aplicare acest drept cât de repede posibil. De asemenea, vom solicita reprezentanţilor Ministerului Educaţiei alocarea sumei necesare pentru achiziţionarea manualelor aferente anului şcolar viitor, în Legea bugetului de stat pentru anul 2016.
„Faptul că după patru ani de când Legea Educaţiei nr. 1/2011 e în vigoare ne aflăm în situaţia în care ministerul recunoaşte şi începe demersurile de a respecta dreptul elevilor de clasele a XI-a şi a XII-a de a beneficia de manuale gratuite este lăudabil pentru actualul ministru şi de condamnat pentru fostele mandate. Important din acest moment e să identificăm mecanismele prin care vor ajunge manualele la elevi şi sperăm ca Ministerul Educaţiei să finanţeze cu o sumă corespunzătoare pentru acest an şcolar, iar anul viitor să garanteze manuale gratuite pentru toţi elevii şi toate materiile de studiu. Felicităm Ministerul Educaţiei pentru că a iniţiat acest demers normal şi aşteptat de mult timp", a declarat preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Horia-Şerban Oniţa.
„Domnul ministru Cîmpeanu este primul ministru al Educaţiei, din anul 2011 încoace, care doreşte să respecte legea în privinţa manualelor pentru ciclul liceal superior, contrar predecesorilor săi care ignorau flagrant litera legii şi părerile reprezentanţilor elevilor. Prin această măsură, rezultatele la examenul de bacalaureat vor fi îmbunătăţite în mod direct, iar calitatea educaţiei va creşte, până în prezent statul neasigurând pentru elevii din clasele a XI-a şi a XII-a nici măcar minimumul necesar, adică suportul de curs," a declarat preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Constantin-Alexandru Manda.
Eusebiu-Mihail TUDOROIU

Trimite email

joi, 4 iunie 2020