Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

La Sîntandrei, unităţile de învăţământ sunt pregătite pentru noul an şcolar

Un nou început

La Sîntandrei, unităţile de învăţământ sunt pregătite pentru noul an şcolar

Ajungând luni (7 septembrie 2015), la Şcoala Gimnazială Nr. 1 din Sîntandrei, aveam să aflăm de la doamna director Elena Duma că „la Sîntandrei, şcolile şi grădiniţele sunt pregătite pentru noul an şcolar".

De când o cunosc pe doamna profesor Elena Stela Duma, o ştiu ca director de şcoală. În această  toamnă, domnia sa a păşit în cel de-al 19-lea an ca manager de şcoală, nu continuu, ci cu o scurtă întrerupere.
„Am zugrăvit şi am recompartimentat spaţiile auxiliare la G.P.P. Nr. 1; am zugrăvit  Centrul de documentare şi informare; am dotat cu mobilier nou sala de clasă a doamnei înv. Mariana Ştef, clasă pregătitoare, am adaptat mobilierul şi pentru celelalte clase primare, conform vârstei; am dotat cu băncuţe calculatoarele din CDI; am achiziţionat două laptopuri noi, două retroproiectoare şi două ecrane pentru clasele primare în vederea utilizării în bune condiţii a manualelor digitale. Tot la G.P.P. am reamenajat spaţiile pentru jucării şi izolatorul; am igienizat grupurile sanitare (DDD - deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie) la toate corpurile de clădire. Am contractat o lucrare pentru zugrăveli exterioare la corpul B şi soclul exterior la corpul A şi o altă lucrare de schimbare a gardului cu vecinii la şcoală şi grădiniţă".
Vizitând şcoala, începând cu sala profesorală, grupele de la G.P.P. şi G.P.N., unde am găsit o mulţime de copii, şi continuând cu sălile de clasă din celelalte corpuri, am trecut şi pe la primărie. Dl viceprimar Sebastian Tocai ne-a dat vestea că „peste două săptămâni va începe construirea creşei în noul cartier al tinerilor, pentru copiii cu vârsta de la 2 la 3 ani". În curtea Primăriei Sîntandrei, am văzut noul microbuz şcolar, primit de la Ministerul Dezvoltării pentru elevii din Palota şi Palota „Fabrică", pentru cei 21 de copii navetişti.
„Ţinem să subliniem, cu acest prilej, buna colaborare pe care o avem cu dl primar Ioan Mărcuş şi cu domnul viceprimar Sebastian Tocai, cu reprezentanţii Consiliului local, doamna doctor Marinela Moş, doamna inginer Liana Lezeu, doamna Nicoleta Spătar, reprezentantul primarului în Consiliul de administraţie al şcolii, care ne-au aprobat întreaga sumă solicitată pentru bugetul anului 2015. La fel de bine colaborăm şi cu preşedintele Asociaţiei de părinţi „Împreună pentru copiii noştri", dl Paşcu Lascu. Din fondurile alocate de asociaţie, am recompensat elevii care au obţinut premii şi menţiuni la concursurile şcolare, tot din aceste fonduri am achitat taxele de participare. În plus, în fiecare an, premianţii şcolii beneficiază de o excursie gratuită în ţară. Cea mai recentă excursie a cuprins Ţara Haţegului şi Ţara Moţilor".
Performanţe şi proiecte
La capitolul Performanţe şi proiecte, doamna director ne-a prezentat un raport bogat din care spicuim: Premiul I la concursul naţional cu participare internaţională din cadrul proiectului cu tema „Unitate şi diversitate în Uniunea Europeană - cetăţenii UE", ediţia a IV-a (mai 2015, prof. Maria Ile); elevul Raul Rogojan - premiul III la etapa judeţeană a proiectului educaţional „Educaţie rutieră, educaţie pentru viaţă" (prof. coordonator Sorin Ban); premiul III la Concursul judeţean „Sanitarii pricepuţi", etapa locală, obţinut de echipajul clasei a VII-a, coordonaţi de prof. Zoiţa Popa. Micii fotbalişti (din ciclul primar), coordonaţi de dl prof. Gelu Pinter (care este şi consilierul educativ al şcolii) au obţinut la etapa pe sector (de la Sîntandrei) locul I, iar la Sînmartin, locul II. În 27 martie 2015, şcoala a găzduit Cercul pedagogic al profesorilor de istorie şi geografie (din sector), iar doamna prof. Marieta Bot a ţinut lecţia demonstrativă. La concursul de fotbal „Cupa Faist", organizat de dl prof. Gelu Pinter, la care au participat echipe ale şcolilor din zonă, echipa gazdă s-a clasat pe locul I. Doamna director Elena Duma coordonează Echipa Verde a şcolii care este înscrisă în programul naţional Patrula de reciclare; elevii claselor a II-a A şi B s-au evidenţiat la concursul „Comper - comunicare" (doi elevi au ajuns la etapa naţională) şi „Comper - matematică" (doi elevi la naţională, Gîrbea Ianis Alexandru - premiul II).
La nivelul unităţilor de învăţământ au fost încheiate 12 parteneriate cu diferite şcoli şi grădiniţe din judeţ şi din ţară, iar pe plan local există parteneriate cu poliţia, biserica şi cabinetul medical. Planul de activităţi educative tematice cuprinde un spectru foarte bogat şi diversificat; la cele trei niveluri (preşcolar, primar şi gimnazial), am numărat nu mai puţin de 39 de activităţi (de la Magie în suflet de copil, Steffy - start către excelenţă, Folclor fără frontiere, la „Am două mâini dibace", Mediu Sănătos, Bucuria Învierii, de la Ziua Mondială a Pământului, Ziua Europei, Cinstirea eroilor neamului, la Tradiţii şi obiceiuri de Paşte, Ziua Francofoniei, Seminarul „Gateway  to Elt" şi Concursul „Let's Growl"...
Să mai spunem că cica 20 de elevi din şcoală fac parte din Ansamblul folcloric „Lioara", al comunei Sîntandrei, instruit de maestrul coregraf Mircea Dărăban, ansamblu care ne-a reprezentat cu cinste ţara la Festivalul de folclor de la Rimini (Italia).
Parte din activităţile educative au fost postate pe facebook-ul şcolii, pe Bihon.ro şi Ovidan.ro, iar altele au apărut în revista „OviDan".
 Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: La Sîntandrei, unităţile de învăţământ sunt pregătite pentru noul an şcolar.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 21 august 2019