Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Consiliul Elevilor salută decizia Ministerului Educaţiei de a prelungi vacanţa de iarnă

Comunicat de presă

Consiliul Elevilor salută decizia Ministerului Educaţiei de a prelungi vacanţa de iarnă

În calitate de reprezentanţi ai elevilor, actori primari ai educaţiei, Consiliul Elevilor salută decizia Ministerului Educaţiei de a modifica structura anului şcolar şi de a mări vacanţa de iarnă cu o săptămână.

Consiliul Naţional al Elevilor a susţinut în diverse poziţii nevoia unei vacanţe de iarnă ce să cuprindă trei săptămâni, din varii motive, unul dintre ele fiind eficienţa actului educaţional. Experienţe anterioare au confirmat faptul că atât motivaţia profesorilor, cât şi cea a elevilor este considerabil scăzută după nici 4 zile de la începerea noului an, când încă ne aflăm într-o perioadă marcată de sărbători sociale şi culturale. Reprezentanţii elevilor consideră că există o diferenţă contrastantă între prevederile unei hotărâri şi ce se întâmplă concret în şcoala românească şi tocmai din această cauză, cu toate că şcoala ar fi început în 3 ianuarie, aceasta nu şi-ar fi demonstrat randamentul.
Trebuie de asemenea să luăm în calcul faptul că măsura aduce un fond suplimentar bugetului şcolilor, nefiind necesară încălzirea acestora, fond care poate fi utilizat în alte investiţii în beneficiul elevilor şi al şcolii. Mai mult, condiţiile meteorologice din luna ianuarie pot cauza diferite impedimente în buna funcţionare a actului educaţional, având din păcate localităţi cu accesibilitate scăzută la unităţi de învăţământ şi şcoli nedotate corespunzător.
Consiliul Elevilor subliniază faptul că educaţia ar trebui să fie centrată pe beneficiarii ei primari, urmând cei secundari şi terţiari, aşa cum prevăd şi principiile învăţământului, stipulate la art. 3 din Legea Educaţiei Naţionale, iar astfel elevii consideră inopinate poziţiile care prioritizează terţe interese ale unor entităţi cărora o vacanţă de iarnă diminuată le-ar fi mai avantajoasă.
Structura anului şcolar reprezintă o problemă controversată în care fiecare parte implicată are propriile argumente, iar discuţia privind poziţionarea vacanţei de vară trebuie să rămână pe viitor în discuţie, însă cel puţin din perspectiva actorilor implicaţi în sistem, se observă doar beneficii pentru o vacanţă de iarnă mărită.
Eusebiu-Mihail TUDOROIU

Trimite email

marţi, 26 mai 2020