Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Primul sunet de clopoţel la Şcoala Gimnazială Internaţională Agora

De luni, un nou început

Primul sunet de clopoţel la Şcoala Gimnazială Internaţională Agora

Luni, 14 septembrie 2015, ora 10.00, printre zâmbete şi buchete de flori, părinţi, bunici, copii şi cadre didactice, deopotrivă, au participat încărcaţi de emoţie, la deschiderea festivă a anului şcolar 2015-2016.

Aflată la 16 ani de activitate în învăţământ, Fundaţia Agora inaugurează astăzi primul an de ciclu gimnazial. A fost resimţit succesul primei generaţii de elevi absolvenţi din învăţământul primar al şcolii internaţionale, prin numărul mare de elevi înscrişi şi sosiţi din peste 10 ţări, precum: Italia, Spania, SUA, Belgia, Marea Britanie, Austria, Malta, Algeria, Canada, Norvegia. În acest an şcolar Agora orădeană s-a extins având un număr dublu de elevi faţă de anul trecut la grădiniţă, în ciclul primar şi clasele a V-a şi a VI-a.
Particularitatea Şcolii Gimnaziale Internaţionale Agora este studierea curriculumului internaţional, pe lângă cel naţional, studierea aprofundată a limbii engleze, educaţia centrată pe elev, care nu este doar o lozincă ci activitatea zilnică a fiecărui cadru didactic în parte. Profesorii Agora au o pregătire profesională de excepţie, sunt vorbitori de limba engleză şi testaţi pentru a putea preda curriculumul internaţional.
 „Dorim tuturor colaboratorilor noştri precum şi elevilor şcolii noastre MULT SUCCES IN NOUL AN ŞCOLAR, iar cadrelor didactice multă putere de muncă şi rezultate remarcabile în tot procesul instructiv-educativ", consilier educativ, prof. Laura Paşca.
„La Agora fiecare copil este călăuzit cu grijă şi competenţă astfel încât să-şi formeze o personalitate armonioasă, să fie fericit, independent, capabil să reacţioneze creativ şi responsabil la situaţii de viaţă diverse", explică dna conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, manager al şcolii.
Cuvântul domnului rector la început de an şcolar:
„Trăim astăzi împreună emoţia înălţătoare a începutului de an şcolar, deoarece preţuiesc şi iubesc Şcoala Internațională Agora.
Vă mai amintiţi, iubiţi elevi „veterani Agora", de domnul „Deoarece" , pe care l-am adus în mijlocul vostru în luna mai?
Iată ce a scris domnul „Deoarece", alias celebrul academician Solomon Marcus, după ce v-a vizitat: „Întorcându-ne la vârsta şcolii primare şi chiar preşcolare, nu pot lipsi din educație acele elemente care-l însoţesc mereu pe copil: propriul său corp, persoanele care alcătuiesc familia sa, universul tehnologic în care trăieşte, aspectele economice şi financiare care apar la tot pasul. Eram la o grădiniţă din Oradea (Şcoala Internaţională Agora, n.n.) şi îl invit pe un copil să numere degetele de la mână. Le numără şi îmi declară triumfător: cinci. Îi cer să le numere şi pe ale mele, apoi pe ale unui coleg şi descoperă mereu, cu mirare, acelaşi rezultat. Educaţia mirării şi întrebării este esenţială la toate vârstele, dar mai cu seamă la copii. Să-şi menţină şi să-şi dezvolte capacitatea de a se mira şi de a-şi pune întrebări, inclusiv acele întrebări la care, la vârsta lor, nu poate căpăta un răspuns sau poate nu îl va căpăta niciodată".  
Dragi elevi, am văzut atunci că eraţi puşi la curent, de către inimoşii voştri dascăli, cu cele 10 nevoi umane evidențiate de domnul „Deoarece".
Mă bucur că dascălii voştri se străduiesc şi se vor strădui mereu să vă satisfacă aceste nevoi: 1) nevoie de a înţelege şi a te bucura de viață; 2) nevoia de a ne păstra mereu candoarea copilăriei cu aceeaşi prospeţime; 3) nevoia de întrebare şi mirare; 4) nevoia de îndoială şi suspiciune; 5) nevoia de greşeală şi eşec; 6) nevoia de joc; 7) nevoia de identitate; 8) nevoia de omenesc şi omenie; 9) nevoia de cultură; 10) nevoia de transcendenţă.
La Agora fiecare copil este călăuzit cu grijă şi competenţă astfel încât să-şi formeze o personalitate armonioasă, să fie fericit, independent, capabil să reacţioneze creativ şi responsabil la situaţii de viaţă diverse", scrie pe http://www.agoraschool.ro/, şi aceasta nu este o simplă lozincă. Sunt convins că părinţii îşi doresc, ca şi dascălii de la Agora, să satisfacă cât mai bine aceste nevoi ale copiilor.
Dragi elevi, „veterani Agora", vă mai amintiţi de Ioana? Cea care v-a ajutat să înţelegeţi beneficiile şi pericolele navigării pe Internet? Cea care v-a implicat în nişte frumoase acţiuni de voluntariat şi în alte activități?
Ioana este fiica mea şi din 12 august este elevă la liceul ... Struer Statgymnasium din Danemarca, unde urmează, în limba engleză, un program de bacalaureat internaţional timp de doi ani. M-aş fi bucurat mult dacă Ioana ar fi putut urma cursurile Şcolii Internaţionale Agora. Când Ioana era mică, şcoala Agora încă nu exista, iar acum nu are încă un program de bacalaureat internaţional. Dar sunt convins că va avea în viitor şi, cine ştie?, poate atunci Ioana va veni ca profesoară la programul de bacalaureat internaţional de la Agora. Până atunci mi-a promis că în luna octombrie, când are o vacanţă de o săptămână, va veni să vă viziteze şi să vă povestească despre Danemarca şi şcoala de acolo.
M-am adresat până acum mai mult „veteranilor Agora", dar aştept cu nerăbdare să-i cunosc şi pe copiii noi, „boboceii Agora". Până atunci îi felicit pe părinţii voştri că au ales pentru voi Şcoala Internațională Agora, iar vouă vă urez un cald „Bun venit în Agora!".
Vă doresc tuturor (elevi, dascăli şi părinţi) să vă satisfaceţi cele 10 nevoi, să învăţaţi în noul an şcolar cât mai multe lucruri interesante şi utile, să veniţi cu plăcere la şcoală, să fiţi sănătoşi şi fericiţi!"
Prof. univ. dr. Ioan Dziţac,
rector al Universităţii Agora
P.S. Pentru mai multe poze (84 de poze), accesaţi Galeria foto: Primul sunet de clopoţel la Şcoala Gimnazială Internaţională Agora.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:21:17 Ora de vară a Europei de Est