Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Burse de studiu pentru liceenii români în Marea Britanie prin programul HMC

În atenția liceenilor din clasa a X-a

Burse de studiu pentru liceenii români în Marea Britanie prin programul HMC

Programul de burse HMC - Projects in Central and Eastern Europe, organizat de Junior Achievement România, împreună cu Headmasters' & Headmistresses' Conference în 13 țări din Europa Centrală și de Est, le oferă elevilor de clasa a X-a șansa de a studia gratuit pentru un an, într-o școală independentă din Marea Britanie, prin acordarea unei burse care acoperă taxele școlare, cazarea și cheltuielile de masă.

Până în prezent, 57 de elevi români au obținut o bursă de studiu, iar această experiență i-a ajutat să își îmbunătățească cunoștințele de limba engleză și să își dezvolte diverse abilități, dincolo de spațiul academic, implicându-se în activități extracurriculare din diferite domenii (cultură, artă, sport s.a.).
Datorită rezultatelor foarte bune, unii elevi au obținut prelungirea bursei pentru încă un an, iar această experiență și-a pus amprenta asupra personalității și parcursului lor pentru viitoarea carieră: ,,Experiența de studiu din Anglia mi-a deschis un unghi unic de gândire în disciplinele reale, ajutându-mă să înțeleg aplicabilitatea materiei teoretice în situații practice întâlnite în viața de zi cu zi, educația fiind un mijloc prin care putem să ne realizăm cu adevărat visurile.
Mentoratul este o parte importantă în metodologia de școlarizare britanică, iar șansa de a studia mai puține materii face ca relațiile dintre elevi și profesori să devină mai constructive; bogăția resurselor școlare face posibilă efectuarea unor studii complexe și a învățatului prin experimentare. În concluzie, sunt sigur că în ceea ce privește viitorul meu, timpul petrecut în Marea Britanie îmi va ghida alegerile legate de carieră și viață", povestește Hunor-Chris Bocz, bursier HMC în anul școlar 2014-2015.
Programul HMC se adresează elevilor talentați de clasa a X-a, independenți, buni cunoscători ai limbii engleze, cu performanțe academice deosebite, implicați în activități extracurriculare și de voluntariat. Perioada de studii petrecută în Marea Britanie este recunoscută de Ministerul Educației, dar este posibil să fie necesară parcurgerea unor examene de diferență în funcție de materiile studiate.
,,Bursa HMC mi-a oferit șansa să studiez la un colegiu extraordinar, să cunosc oameni noi și consider că m-am dezvoltat foarte mult ca individ în ultimul an. Comparativ cu sistemul de învățământ românesc, sistemul britanic îți oferă libertatea de a-ți alege materiile pe care vrei să le studiezi și astfel poți să aprofundezi noțiunile învățate. Recomand bursa aceasta tuturor tinerilor, deoarece îți dă posibilitatea să te descoperi, să îți dezvolți și valorifici calitățile și să îți alegi singur drumul pe care vrei să-l urmezi în viață", a declarat Teodor Clipa, bursier HMC în anul școlar 2014-2015.
Procesul de evaluare implică mai multe etape de selecție a candidaților potriviți pentru bursă: trimiterea unui formular de aplicație electronic până pe 30 noiembrie (preselecție); participarea la un test de limba engleză și la un interviu cu reprezentanții HMC (selecție finală).
Informații complete despre procesul de aplicare și condițiile de eligibilitate pentru elevi pot fi consultate pe site-ul http://www.jaromania.org/elevi/pagini/bursele-hmc
Alice Duțu,
manager de proiect, Junior Achievement România

 

Trimite email

sâmbătă, 14 decembrie 2019