Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Burse de studiu pentru liceenii români în Marea Britanie prin programul HMC

În atenția liceenilor din clasa a X-a

Burse de studiu pentru liceenii români în Marea Britanie prin programul HMC

Programul de burse HMC - Projects in Central and Eastern Europe, organizat de Junior Achievement România, împreună cu Headmasters' & Headmistresses' Conference în 13 țări din Europa Centrală și de Est, le oferă elevilor de clasa a X-a șansa de a studia gratuit pentru un an, într-o școală independentă din Marea Britanie, prin acordarea unei burse care acoperă taxele școlare, cazarea și cheltuielile de masă.

Până în prezent, 57 de elevi români au obținut o bursă de studiu, iar această experiență i-a ajutat să își îmbunătățească cunoștințele de limba engleză și să își dezvolte diverse abilități, dincolo de spațiul academic, implicându-se în activități extracurriculare din diferite domenii (cultură, artă, sport s.a.).
Datorită rezultatelor foarte bune, unii elevi au obținut prelungirea bursei pentru încă un an, iar această experiență și-a pus amprenta asupra personalității și parcursului lor pentru viitoarea carieră: ,,Experiența de studiu din Anglia mi-a deschis un unghi unic de gândire în disciplinele reale, ajutându-mă să înțeleg aplicabilitatea materiei teoretice în situații practice întâlnite în viața de zi cu zi, educația fiind un mijloc prin care putem să ne realizăm cu adevărat visurile.
Mentoratul este o parte importantă în metodologia de școlarizare britanică, iar șansa de a studia mai puține materii face ca relațiile dintre elevi și profesori să devină mai constructive; bogăția resurselor școlare face posibilă efectuarea unor studii complexe și a învățatului prin experimentare. În concluzie, sunt sigur că în ceea ce privește viitorul meu, timpul petrecut în Marea Britanie îmi va ghida alegerile legate de carieră și viață", povestește Hunor-Chris Bocz, bursier HMC în anul școlar 2014-2015.
Programul HMC se adresează elevilor talentați de clasa a X-a, independenți, buni cunoscători ai limbii engleze, cu performanțe academice deosebite, implicați în activități extracurriculare și de voluntariat. Perioada de studii petrecută în Marea Britanie este recunoscută de Ministerul Educației, dar este posibil să fie necesară parcurgerea unor examene de diferență în funcție de materiile studiate.
,,Bursa HMC mi-a oferit șansa să studiez la un colegiu extraordinar, să cunosc oameni noi și consider că m-am dezvoltat foarte mult ca individ în ultimul an. Comparativ cu sistemul de învățământ românesc, sistemul britanic îți oferă libertatea de a-ți alege materiile pe care vrei să le studiezi și astfel poți să aprofundezi noțiunile învățate. Recomand bursa aceasta tuturor tinerilor, deoarece îți dă posibilitatea să te descoperi, să îți dezvolți și valorifici calitățile și să îți alegi singur drumul pe care vrei să-l urmezi în viață", a declarat Teodor Clipa, bursier HMC în anul școlar 2014-2015.
Procesul de evaluare implică mai multe etape de selecție a candidaților potriviți pentru bursă: trimiterea unui formular de aplicație electronic până pe 30 noiembrie (preselecție); participarea la un test de limba engleză și la un interviu cu reprezentanții HMC (selecție finală).
Informații complete despre procesul de aplicare și condițiile de eligibilitate pentru elevi pot fi consultate pe site-ul http://www.jaromania.org/elevi/pagini/bursele-hmc
Alice Duțu,
manager de proiect, Junior Achievement România

 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:47:35 Ora de vară a Europei de Est